Autor: Sekretär.ee • 24. oktoober 2021

5 nippi, kuidas graafikust kinni pidada

Kas oled üks neist inimestest, kes jääb alatasa hiljaks? Ärikohtumisele, lõunasöögile, teatrisse, kohtingule? Lisaks sellele, et hiljaks jäämine on ebaviisakas, võib hakata see ühel hetkel mõjutama ka Sinu töösuhteid ja karjäärivõimalusi. On viimane aeg võtta õppust alati täpsetest inimestest. Anname Sulle paar nõuannet, millest tasuks alustada!
Foto: Unsplash

1. Hinda oma aega realistlikult

Kas oled veendunud, et hommikukohvi tegemiseks ja ajaleheartiklite sirvimiseks ei kulu Sul rohkem kui 10 minutit? Oled Sa kunagi jälginud tähelepanelikult, kaua Sa tegelikult argitoimetustele aega kulutad? Kui ei, siis homme hommikul (ja ka mitmel järgnevalgi) võta enda jaoks hetk ning pane kirja, kuhu Sul tegelikult aeg kaob. Lisa tulemustele igaks juhuks veel mõned lisaminutid ja saadki hoopis realistlikuma tulemuse, millega saad edaspidi aega planeerides arvestada.

2. Ole valmis ootamatusteks

Varu aega. Lihtne soovitus, kuid näib, et inimestel on sageli väga keeruline seda nõuannet järgida. 10 minutit varem kodust välja tulemine ei muuda Sinu päeva oluliselt lühemaks, kuid aitab seevastu vältida ebamugavat kiirustamist, kui satud näiteks liiklusavarii tõttu blokeeritud tänavasse, trollil jooksevad sarved maha, avastad poolel teel tööle, et oled unustanud mobiiltelefoni kaasa võtta või kohtad tänaval mõnd lapsepõlvesõpra. Jah, Sa võid jõuda ka viperusteta sihtkohta ja oledki 10 minutit varem kohal, kuid vähemalt ei ole Sa jäänud hiljaks.

3. Ole organiseeritud

Vältimaks suuri „auke“ kohtumiste vahel või olukordi, kus peaksid olema kahes kohas korraga, planeeri oma aega. Haara endaga märkmik alati kaasa (kui see Sul just nutitelefonis ei ole. Täpsed inimesed on tavaliselt väga organiseeritud, oskavad hinnata kohtumistele ja tegevustele kuluvat aega ning kujundada oma päeva struktuuri. Mida teadlikum oled erinevatele tegevustele kuluvast ajast, seda enam õpid seadma prioriteete ning muutud oma aja peremeheks.

4. Ära jäta kõike viimasele minutile

Vältimaks üksindakoduslikku olukorda, kus pead paaniliselt viimasel hetkel tegema erinevaid asjatoimetusi, võta neid tegevusi kui väljakutset, mitte kui kohustust, mida muudkui edasi lükata, ning proovi sooritada ülesanded enne päris viimast-viimast hetke. Tegevuste edasi lükkamine võib olla küll mugav, ent sellel on kallis hind – tekitad endale vaid stressi ning tegemist vajavad ülesanded koputavad süüdlaslikule kohusetundele pidevalt õlale. Selleks, et muuta enda harjumus paremaks, alusta väikestest asjadest – paki kokku homne lõunasöök, vali välja meelepärane kostüüm või pane kotti järgmisel päeval vajaminevad esemed. Nii võidad hommikul väärtuslikku aega ja tead, et Sul on lisaaega hoopis muudeks tegevusteks.

5. Kasuta tekkinud varuaega arukalt

Varudes endale aega kokkulepitud kohtumisele minemiseks, tekib punktuaalsetel inimestel tihti varuaega. Selleks, et mitte raisata väärtuslikult lisaaega, on täpsed inimesed sageli selleks juba eelnevalt valmistunud – kes kannab kaasas raamatut, kes loeb e-maile, kes jälgib viimaseid uudiseid. Punktuaalsed inimesed on harjunud, et sageli tuleb neil kedagi oodata ning ei suhtu sellesse kui raisatud, vaid võidetud aega.

Allikas: CVkeskus.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700