Autor: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda • 18. november 2021

Ettevõtetele tuleb anda pikem tähtaeg menetlusdokumentide kättesaamiseks

Riigikogus on arutlusel tsiviilkohtumenetluse seadustiku muudatus, mis lihtsustab äriühingutele dokumentide kättetoimetamist. Kaubanduskoja hinnangul ei tohi lihtsustamisega üle pingutada ning tuleb tagada, et plaanitav muudatus ei riivaks üleliigselt põhiseadusest tulenevat õigust olla oma kohtuasja arutamise juures.

Eelnõu lisab tsiviilkohtumenetluse seadustikku uue põhimõtte seoses menetlusdokumentide elektroonilise kättetoimetamisega. Nimelt näeb eelnõu ette, et kui kohtul ei ole võimalik äriühingule menetlusdokumente kätte toimetada elektroonilises infosüsteemis ning kohus saadab menetlusdokumendid äriregistrisse kantud äriühingu elektronposti aadressile, siis loetakse äriühingule saadetud menetlusdokument kättetoimetatuks viie tööpäeva möödudes elektronposti aadressil saatmisest. See tähendab, et isegi kui äriühing ei loe nädala jooksul elektronposti või äriühingul puudub ligipääs internetile, siis loetakse, et äriühing on saanud menetlusdokumendid kätte viie tööpäeva möödudes e-kirja saamisest. Praegu kehtib põhimõte, et äriühing peab kohtule kinnitama, et ta on menetlusdokumendid kätte saanud.

Kaubanduskoja hinnangul on plaanitav viie tööpäevane tähtaeg teatud juhtudel liiga lühike. Eelkõige võib lühike tähtaeg tekitada probleeme väiksematele ettevõtjatele, kes ei pruugi lugeda iga päev või iga nädal elektronposti. Arvestada tuleb sellega, et teatud hulk Eestis elavaid inimesi ei kasuta igapäevaselt internetti. Lisaks võib esineda olukordi, kus ettevõtte omanikul, kes on ühtlasi ainuke juhatuse liige, ei ole teatud põhjustel, näiteks haigus, viibimine eemal interneti levialast, ajutiselt juurdepääsu internetile. Seega võib liiga lühike tähtaeg tuua kaasa tagaseljaotsuse ning riivata üleliigselt põhiseadusest tulenevat õigust olla oma kohtuasja arutamise juures.

5 tööpäeva asemel 10 tööpäeva

Seetõttu tegime riigikogu õiguskomisjonile ettepaneku pikendada menetlusdokumentide kättetoimetatuks lugemise tähtaega viielt tööpäevalt kümne tööpäevani. Hetkel ei ole veel teada, kas riigikogu võtab kaubanduskoja ettepanekut arvesse või mitte.

Eelnõu menetlusega riigikogus saad lähemalt tutvuda SIIN.

Loe Koja arvamust täismahus siit.

Allikas: Eesti Kaubandus–Tööstuskoja koduleht

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700