Autor: Sekretär.ee • 21. detsember 2021

Vaimse tervise virtuaalne esmaabikapp – abiks nii töötajale kui tööandjale

Eesti Tööandjate Keskliit pani kokku vaimse tervise esmaabikapi, kuhu on koondatud parimad praktikad ja nõuanded, mis aitavad nii organisatsioone, kui seal töötavaid inimesi. Vaimse tervise elektroonilise esmaabikapi leiab Tööelu portaalist.
Foto: Unsplash

Sotsiaalkaitseministri Signe Riisalo sõnul on tööandjatel suurepärane võimalus toetada töötava elanikkonna vaimse tervise seisukorda, kuna veedame ju suure osa oma ajast tööl. Riisalo lisas, et seetõttu on oluline, et nii töökorralduse kui -keskkonna kujundamisel arvestatakse inimeste vaimse tervise esmaste vajadustega.

Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esinaine ja RagnSellsi juht Kai Realo rõhutas, et vaimne tervis on samavõrra oluline või ehk olulisemgi, kui füüsiline tervis. Seetõttu on oma töötajate heaolu tagamine läbi psühholoogilist ja sotsiaalset laadi töökeskkonna ohuteguritega tegelemise iga vastutustundliku tööandja eesmärgiks.

Realo sõnul on vaimse tervise esmaabikapp, nagu ka kodune ravimikapp, täis nii ennetavaid meetmeid, kui ka tegelikke reaalseid lahendusi pakkuvaid vahendeid. Ta lisas, et esmaabikapp on väärtuslik just seetõttu, et lisaks teooriale ja uuringutele leiab sealt ka praktilisi soovitusi ja näiteid, videoklippe ning intervjuusid. Toodud materjalide abil saab algust teha oma isikliku tegevusplaani koostamisega ja leida vajadusel abi edasiste sammude astumiseks, et hoida tasakaalu enda sees ja ümber.

Kliiniline psühholoog ja MTÜ Peaasjad juht Anna-Kaisa Oidermaa sõnul tuleks vaimse tervise teemadega tegelemist alustada töökeskkonnast tulenevate riskitegurite analüüsimisest ja olemasolevate tegevuste kaardistamisest. Ta rõhutas, et vaja on vaadata, kus on katmata kohad, mis täitmist vajavad. Maksimaalselt tuleks ära kasutada igapäevane töökorraldus, mis on ju samuti meie töist heaolu toetav või siis vastupidi. Vaimse tervise tugi tuleks õmmelda igapäevase töökorralduse sisse, nii on inimesel võimalik seda tarbida.

Töökeskkonna riskianalüüsi teostamise kohta saab asjakohast nõu samuti Tööelu portaalist.

Tööandjate hulgas läbiviidud uuringud näitavad, et vaimse tervise teemadel praktikate jagamine on väga oodatud, sest teemaga seotult on jätkuvalt palju müüte.

Vaimse tervise elektroonilise esmaabikapi panid kokku Tööandjate Keskliit ja MTÜ Peaasjad. Kaasa aitasid Tervise Arengu Instituut, MTÜ Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE, Tööinspektsioon ja Töötukassa. Inspiratsiooni saadi ka Häirekeskuse enda töötajate jaoks loodud esmaabikapist.

Vaimse tervise elektrooniline esmaabikapp valmis hanke „Tööandjate võrgustikutöö korraldamine aastatel 2017–2021 vähenenud töövõimega inimeste palkamise teemal“ raames“, mille tegevusi viib ellu Eesti Tööandjate Keskliit. Tegevusi rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700