Autor: Sekretär.ee • 21. detsember 2021

Hübriidtöö võti on paindlikkus

Microsofti uuringud näitavad, et hübriidtöö, mis on distantstöö ja kontakttöö kombinatsioon, on uus ärireaalsus. Rohkem kui 70 protsenti töötajatest soovivad säilitada kaugtöö võimaluse. Äriotsuste langetajatest 66 protsenti kavatseb füüsilised kontoriruumid ümber kujundada, et need sobiksid paremini hübriidtöö keskkonnaga. Trend on selge: suur paindlikkus ja hübriidtöö määravad pandeemiajärgsed töökohad.

Enne hübriidtöö praktiliste probleemidega tegelemist peavad tööandjad kaaluma medali mõlemat poolt, sest uuringust selgus ka, et enam kui 65 protsenti töötajatest tunneb puudust vahetust koostööst oma meeskonnaliikmetega. Hübriidtöö määratlemine peaks seetõttu algama selle „hübriidparadoksi“ lahendamisest ja juhid peavad arvestama tõsiasjaga, et Gartneri uuringu järgi on tervelt 39 protsenti töötajatest valmis ametist lahkuma, kui tööandja nõuab kontoritööle naasmist täies mahus.

Tuleviku tööturul ja juurdepääsul töökohale on töökorralduse paindlikkusel ja kohandumisvõimalusel ilmselt oluline osa. Ka juhid teavad seda, sest Töötrendi indeksi uuringus pooldas koguni 66 protsenti töötajatest tööruumide suuremat paindlikkust ja ümberkujundamist nii, et need sobiksid paremini hübriidtööks.

Tööprotsesside ja kontorite kohandamisel hübriidtööks tuleks keskenduda meie sajandi põlvkonnale, sest aastaks 2025 moodustab see 75 protsenti maailma kõigi ametikohtade tööjõust algajatest juhtideni. Nende suhtumine ja ootused tööle ja elule määravad viisi, kuidas ettevõtted teevad uuendusi, kuidas nad palkavad ja hoiavad talente ja kuidas nad valmistavad oma töötajaid ette edutamiseks. Kõike, mida meie sajandi põlvkond tahab teha kooskõlas oma isiksusega ja mis nõuab suurt paindlikkust, teeb ta vaevumata looma sellist keskkonda ise.

Tööviisid on muutunud

Inimesed ei tööta enam viis päeva nädalas rangelt kell 9−17 oma laua taga, vaid on mobiilsed ja töötavad käigu pealt. Edukas töö tähendab inimestevahelist sidet ja tööks vajalikku teavet ja kõike seda mis tahes kohas ja igal ajal. Ettevõtted annavad töötajatele võimaluse töötada paindlikult kaasaegsetes kontorites igal ajal, kui nad seda soovivad, kasutades digitaalseid koostöövahendeid, hägustades geograafilisi piire.

Hübriidtööl on oma probleemid. Kohtumisel osalejad, kes sisenevad kaugelt, võivad tunda end „nähtamatuna“ ja nendega ei pruugita arvestada, kuigi kohapealsed koosolekul osalejad proovivad neid edutult kaasata, sest koosolekuruumid pole vahel varustatud õige tarkvara ja riistvaraga, mis võimaldaks hübriidkoosolekuid tõhusalt korraldada. Seetõttu on erinevad tehnikavahendid loodud selleks, et aidata inimestel navigeerida nii distants- kui ka hübriidtöökeskkondades.

Kodus kasutatavad sülearvutid või lauaarvutid pääsevad pilverakendustele ja -teenustele juurde kiire virtuaaltöölaua kaudu, mis tagab suure jõudluse, kõrge turvalisuse ja lihtsustatud IT-halduse. Uute töökohareeglite loomine toob kaasa nii töötajate suurema rahulolu kui ka paremad äritulemused, seetõttu on ülioluline, et ettevõtted õpiksid kõike paindlikust töökorraldusest ja selle eelistest, et arendada töökultuuri, mis võimaldab hübriidtööl toimida täielikult.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700