Autor: Mirjam Pärna • 10. jaanuar 2022

Depressioon töökohal – märka abi vajavat kolleegi!

Viimased kaks aastat on meis tekitanud hulganisti erinevaid emotsioone – hirmu, tülpimust, isoleeritust ja kohanemisraskusi, mis halvemal juhul on päädinud vaimsete häirete ja mentaalse ebastabiilsusega. Ka depressioonile ja selle mõjule on hakatud pöörama suuremat tähelepanu.

Depressioon on midagi, mille kannul käib ebamugav vari – nõrkus, saamatus, väärtusetus. Me ei julge selle olemasolu endale tunnistada, ega vastu võtta, veel vähem avalikustada. Kahjuks kipume oma silma sulgema ka abivajajate ees, kartuses ebaõnnestuda ning abikätt ulatades vastutust kanda.

Kuna depressioon mõjutab tugevalt ka inimese tööelu ja -sooritust, siis on oluline pöörata suurendatud tähelepanu oma kaaskolleegidele. Me küll ei pruugi alati märgata, mis meie töökaaslaste hinges toimub, kuna valusad tunded peidetakse hoolikalt särava naeratuse taha. Kuidas siis teada, millal kolleeg abi vajab?

Pööra rohkem tähelepanu, kui su kolleeg:

•on emotsioonitu või tavapärasest emotsionaalsem;

•on pidevalt väsinud, apaatne ja keskendumisraskustega;

•omab raskusi osaleda arutledes ning vajub tihti oma mõtetesse;

•vajab tavapärasest rohkem aega tööülesannete täitmiseks;

•on põhjendamatult kurvameelne või endasse tõmbunud;

•satub ootamatutesse (töö)õnnetustesse;

•kurdab seletamatude valuhoogude või haigusnähtude üle.

Kuidas kolleegi toetada?

Loo talle turvaline ja usalduslik õhkkond, mis aitaks tal end avada. Depressioonis inimestel on väga raske kedagi usalda. Pea meeles, et sa võid olla ainus inimene, kellega ta oma muredest rääkida saab. Depressioonis inimese jaoks on väga oluline tunda, et keegi on tema jaoks olemas ja aktsepteerib teda sellisena nagu ta hetkel on.

Küsi, mida sa sa saad teha, et teda toetada – see annab märku, et ta ei pea kandma üksi kogu vastutust oma olukorra eest, vaid saab osa koormat soovi korral sinuga jagada. Toeta oma kolleegi ja püüa mõista, et asjade tegemine võtab teinekord rohkem aega, kuigi enamjaolt tuleb ta oma tööga toime ja on püüdlik.

Kutsu teda osa võtma kolleegide vahelistest väikestest olengutest või veeda temaga koos aega looduses. Mida raskem on kolleegi olukord, seda keerulisem on tal oma kookonist välja tulla ja sotsialiseeruda. Võimalusel aita kolleegi talle seatud ülesannetega või vähenda muul moel ajutiselt tema töökoormust, kuid tee seda delikaatselt. Aita tal leida ka toimiv tugigrupp või teraapiavorm.

Kui tunned ise, et sind on kimbutamas sagedased meeleolumuutused, sul puudub lootus ja väljavaade tuleviku osas ning tööle keskendumine on raskendatud, siis leia endale kolleegide või juhtide seast usaldusisik, kes sind toetab ja annaks info edasi ka nendele, kes sinu igapäevasest tööst otseselt sõltuvad on. Heida hetkeks kõrvale süü- ja häbitunne ning räägi oma olukorrast.

Elame kiiresti muutuvas maailmas, kus meid saadab ebakindlus tuleviku suhtes, mistõttu peame enam tähelepanu pöörama enda sisemaailmale ning leidma viise pinge, ärevuse ja ülekoormusega toime tulemiseks ning märkama ka neid, kes abi vajavad, kuid ei julge seda küsida. Ole sina see, kes märkab!

Loo autor: CV-Online'i kliendihaldur Mirjam Pärna. Allikas: tööelublogi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700