Autor: Sekretär.ee • 14. jaanuar 2022

Mis on iVCV ja kuidas see kandideerimisel enda kasuks tööle panna?

Häbelik või ebakindel? Või meeldib sulle hoopis esineda? Tahame me seda või mitte, aga paljud ettevõtted küsivad juba praegu vabale töökohale kandideerimiseks iVCV-d ehk enda lühitutvustust video kujul. Kui oled tööturul aktiivselt uusi väljakutseid otsimas, põrkud video nõudmisega kokku varem või hiljem.
Foto: Unsplash

Kuidas videot filmida, et see annaks tulemuse ja aitaks konkursil silma paista? CV.ee meeskond kogus kokku peamised soovitused eduka enesetutvustuse salvestamiseks.

Valgustus! Võte!

Vali koht ja aeg, mis näitab sind heas valguses – sõna otseses mõttes. Kohal, valgusel, taustal ja helifoonil on esmamulje jätmisel sama suur osa kui sellel, mida räägid. Nagu ka stabiilselt kinnitatud telefoni kaameral. Pane kaamera statiivile või kindlale alusele ja filmi enda silmade kõrguselt. Kui see ei ole võimalik, lase kaamerat hoida sõbral või kinnita see selfipulga otsa. Alles viimase võimalusena filmi end iseenda käega.

Duubel 2, 3, 4…

…ehk valmistu peegli ees. iVCV on nagu tööintervjuu, mida lubatakse mitu korda läbi teha ja perfektseks viimistleda. Võta aega ja mõtle ka sellele, kas saaksid kasutada mõnda eriti silmatorkavat või meeldejäävat loomingulist lahendust, mis kandideerides just sind aitab meelde jätta ja teistest esile tõsta.

Kes sa tegelikult oled?

Ükski tööintervjuu ei tähenda oma CV või motivatsioonikirja ettelugemist. Seda loeb tööandja sinu paberkujul CV-lt. Teda huvitab hoopis, mis sind käima tõmbab ja miks just sina oma kogemuste ja oskustega võiksid nende ettevõttesse sobida. Kui pakutav töökoht teeb sind õnnelikuks, siis näita seda välja ka videos!

Ära räägi – näita

Kui kandideerid loovale töökohale, näita oma loovust ka iVCV-s. Kui animatsioon on sinu tugev külg, siis kasuta oma oskusi endast mulje loomisel. Kui oled Liivimaa parim lilleseadja, siis näita oma teoseid. Kui sul on mõni hea soovitaja, lase tal salvestada oma head sõnad.

Dress for the job

Riietu vastavalt töökohale, millele kandideerid – nagu seisaksid just selle tööandja ees, kellele tahad muljet avaldada. Mis on lubatud disainerile, ei pruugi olla lubatud klienditeenindajale.

Anna endast parim

Räägi selgelt ja hea diktsiooniga, vaata kaamerale silma ja lõdvestu. Lisaks täna tähelepanu eest.

Kindlasti tasub teada, et kuigi nutikad mobiilid teevad väga head pilti, on nõrk koht just nende heli. Kui vähegi võimalik, kasuta telefoni külge ühendatavat välist mikrofoni, see muudab väga palju! Sinu sõnad on selged, video vaatamiseks ei pea kõrvu teritama ja öeldud mõte jõuab selgemini kohale.

Kui otsid võtteks kohta, siis pea meeles, et väldiksid seina najal rääkimist või selg vastu seina seismist. Jäta kaadris enda taha sügavust, see näeb oluliselt parem välja.

Kogu maailm vaatab videosisu mõõdus 19:6 ehk laiupidi. Kuigi vähesed erandid kinnitavad seda reeglit, siis iVCV-d salvestades tasub end filmida alati pikali-, mitte püstformaadis.

Allikas: tööelublogi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700