Autor: Elis Vaiksaar • 19. jaanuar 2022

Postkasti tuli koondamisteade. Mida teha?

Koondamisteade on miski, mida ei taha ilmselt keegi oma postkastis kunagi kohata. Ometigi võib juhtuda, et ühel päeval see lihtsalt on seal ning meie endi teha on see, kuidas selle uudise vastu võtame. Kuidas reageerida, et sellest võimalikult valutult välja tulla?
Sekretär.ee juht Elis Vaiksaar
Foto: Andres Laanem

Esmalt püüa jääda võimalikult rahulikuks, sest rapsides satud ilmselt hoopiski kusagile musta auku.

Koondati ametikoht, mitte töötaja

Pea meeles, et koondamise taga on pikk protsess, kus on läbi töötatud kõikvõimalikud variandid edasi minemiseks. Koondamisteate saamisel püüa mõista seda, et töölt ei koondatud sind vaid koondati sinu ametikoht. Teisisõnu ei tähenda see seda, et sinus ei peituks suurepärast töömesilast.

Anna endale aega

Kuna ilmselt tuleb see kõik väga ootamatult, siis on inimesel oht sattuda kergelt jaatavasse seisundisse, mil ta ei pruugi aru saada, mis olukorras ta tegelikult on. Sa võid algselt ju head nägu teha, aga mõte „appi mind koondati ja mis nüüd saab?“ tabab sind varem või hiljem. Võta endale aega rahulikult olemiseks, sest see, mis sind just tabas, pole päriselt maailma lõpp. Jah, see „pomm“ võib sind tabada ka mitu päeva hiljem ning võib kaasa tuua suurema nutuhoo ja haletsusmõtted aga see läheb üle! Võid mind uskuda.

Analüüsi oma pagasit

Enne järgmisi samme tehes analüüsi oma töökogemust selles ettevõttes. Kui vaja, võta appi paber ja pliiats ning pane kirja vaid positiivsed punktid. Mida uut õppisid sellel ametikohal töötades? Kellega tutvusid? Millised olid sinu suurimad töövõidud? Kuidas arenesid inimesena? See aitab sul lahti saada mõtetest, et justkui oleks olnud see kõik sinu süü ning näitab välja tugevusi, mille pinnalt edasi minna.

Kuidas ja kuhu edasi?

Oled taas vaba lind tööturul ning terve maailm on sinu ees valla! Kuhu edasi? Mõtle läbi, millistest ametitest oled oma elus kõige enam unistanud. Analüüsi oma pädevust selles valdkonnas aga ära ole enda vastu liiga karm! Vaata tööpakkumisi avatud silmadega ning kasuta head nippi – kui mõni tööpakkumine jääb sulle rohkem kui 5 korda silma siis kandideeri! Isegi kui sul ei ole ehk 100% teadmisi sellest ametist siis proovi ikka! Ja kui esimesel korral ei õnnestu seda töökohta saada, mida südamest soovisid siis ära lase pead norgu, sest järelikult on elul sulle palju põnevamat varuks! :)

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700