Autor: Sekretär.ee • 31. jaanuar 2022

Parima tööandja 7 saladust – kuidas need enda kasuks tööle panna?

Oleme avastanud, et kuigi paljud ettevõtted pakuvad töötajatele rahalisi ja uuenduslikke hüvesid, näiteks joogatunde ja cappuccino baare, ei piisa sellest meeskonna säilitamiseks. Hinnatud tööandja on pühendunud inimestele, mis on olulisem kui uusimad trendid töötajate hüvitiste seas. Parimaks tööandjaks olemine nõuab terviklikku lähenemist sellise töökeskkonna loomisele, milles töötajad on pidevalt kaasatud ja pühendunud ettevõtte arengule.
Parima tööandja 7 saladust – kuidas need enda kasuks tööle panna?
Foto: CV-Online

Oma töötajate tagasisidet ja ideid kuulavad organisatsioonid on sageli uuendusmeelsemad ja kliendikesksemad. Alati on ettevõtteid, kes oskavad oma töötajaid ära kuulata. Mis on see tegur, mis eristab neid ettevõtteid teistest?

1. saladus: inspireeriv juhtkond

Paljud juhid lahkuvad oma kontoriruumist kõrges tornis vaid kord kolme kuu jooksul. Nad astuvad kohvikusse – vaatavad üle organisatsiooni põhiväärtused, tulemused ja kvartali jäägid kuni töötajateni. Nii ei saa aga oma töötajaid inspireerida. Inspireeriv juhtimismeeskond suudab oma inimestega samal tasemel olla. Nad suhtlevad oma inimestega ja edastavad pidevalt seda, mida organisatsioon soovib ja töötajad vajavad – andes töötajatele vabaduse langetada otsuseid kindlaksmääratud raamides.

2. saladus: tööl on tähendus

Paljud töötajad tahavad teha midagi ühiskonna heaks. Nad otsivad oma töös tähendust ja mõtlevad, kas need on asjakohased. On oluline, et organisatsioonid sõnastaksid oma sotsiaalse missiooni. Väga tähtis on küsida oma töötajatelt, et miks nad teevad seda, mida teie oma ettevõttes teete, sest inimesi motiveerib eelkõige nende meeskond ja paindlikkus.

3. saladus: vähem reegleid ja bürokraatiat

Parimad tööandjad toimivad pideva kontrolli asemel usalduspõhiselt. Töötajad saavad optimaalselt töötada, kui reegleid ja protokolle on võimalikult vähe. Kasu ei ole ka erinevatest süsteemidest, mis otseselt kontrollivad töötaja aktiivsust tööpäeva jooksul – selline kontroll pigem pärsib töö produktiivsust, kui soodustab, ja osa töötajaid liigutab lihtsalt terve tööpäeva jooksul arvuti hiirt, et keskkonnas aktiivsena püsida.

4. saladus: vähene juhtimine

Võimalikult vähene otsene juhtimine ja mikromanageerimisest loobumine on parimate tööandjate ühine joon. Parimatel tööandjatel on võimalikult vähe juhtimiskihte, ning uuringud näitavad, et organisatsioonid toimivad sedasi peaaegu alati paremini kui varem nii rahaliselt kui ka töötajate kaasamise osas. Muutunud on ka juhi roll: hierarhilisest ülemusest teenindavaks juhiks, kes jagab oma inimestega kogemusi ja teadmisi.

5. saladus: hinnatud spetsialistid

Parimate tööandjate viies saladus on see, et nad hindavad kõrgelt oma spetsialiste. Nende ettevõtete puhul näeme, et kõiki töötajaid väärtustatakse. Lisaks on sellised ettevõtted vägagi teadlikud, et nende töötajad on organisatsiooni selgroog.

6. saladus: sotsiaalne innovatsioon

Teie enda töötajad teavad, kuidas olla innovaatilisem ja kliendikesksem. Kaasates neid rohkem organisatsiooni strateegiatesse, kogevad nad rohkem ka teie ettevõtte väärtusi, mis mõjutab nende seotust ja pühendumust oma tööga. Parimad tööandjad kasutavad oma töötajate pakutud uuendusi, lahendusi ja ideid maksimaalselt ära.

7. saladus: info jagamine

Parima tööandja keskseks prioriteediks on hea kommunikatsioon ja infovahetus. Ettevõttele tuleb kasuks ka oma otsuste tegemise läbipaistvus, mis tagab, et töötajatel on arenemiseks ja kasvamiseks vajalik teave – nii neil endil kui ka organisatsioonil. Kui töötajad näevad, et nende töö mõjutab otseselt nende organisatsiooni tulemuslikkust, tunnevad nad uhkust, mis mõjutab omakora nende tööalast kaasatust.

Loodame, et jagatud saladused inspireerivad ka teid oma ettevõttes muudatusi tegema, et meelitada ligi talente, keda teie ettevõte vajab, et olla järgmisel aastal üks parimatest tööandjatest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700