Autor: Virtuaalkliinik.ee • 11. veebruar 2022

Kui palju kohvi on päevas liiga palju?

Soome toitumisspetsialisti sõnul ei ole kohvijoomist tarvis vähendada pelgalt vähendamise enda pärast: tarbitava kofeiini kogust tuleks vaikselt alandada või kofeiiniga kohvi asendada kofeiinivaba joogiga siis, kui joogi kõrvalmõjud elu segama hakkavad.
Foto: Unsplash

Ehkki kohvi kasulikkuse üle tervisele on aastaid vaieldud, näib kohv mõnede uuringute andmeil ennetavat II tüüpi diabeeti, erinevaid maksahaigusi, Parkinsoni tõbe, dementsust, südamehaigusi ja erinevaid vähitüüpe. Ka tõstab see erksust, vähendab sõiduvigu ning võib õigel ajal tarbituna aidata kaasa sportlikule sooritusvõimele, vahendab Helsingin Sanomat.

Terveystalo toitumisspetsialisti Kirsi Englundi sõnul on kohvi pikaajalist mõju suures osas kasulikuks peetud, seda seoses kohvis leiduvate fütokeemiliste ühenditega ja seejuures ei ole vahet, kas tarbitav kohv on kofeiiniga või kofeiinivaba. "Uuringud on näidanud, et kasulik on juua 3-4 tassi päevas. Siinkohal tuleb meeles pidada, et tassi all peetakse silmas 1,25 dl kohvitassidele. 6-7 dl päevas on mõistlik kogus," rääkis ta.

Soome toidu- ja ravimiameti andmetel on kofeiini toksiline annus enamiku inimeste jaoks umbes 20 milligrammi kehakaalu kilogrammi kohta või 1400 milligrammi 70 kilogrammi kaaluva inimese puhul. See võrdub umbes 22 tassi kohviga.

Englundi sõnul võib kohvijoomise vähendamisele mõelda, kui kohvi kõrvalmõjud elu liigselt häirivad, näiteks mõjutab kohv une kvaliteeti ja uinumist. Sel juhul tuleks vältida kofeiini tarbimist pärastlõunal ja õhtul. Liigne kofeiin võib põhjustada ka südamepekslemist ja rahutust, tõstab lühiajaliselt vererõhku ja pulssi puhkeolekus.

Kohvis sisalduvad diterpeeniühendid kafeool ja kafestool võivad samuti mõjutada kolesterooli, näiteks sisaldab neid espresso, filtrikohvi puhul jäävad ühendid aga filtripaberile.

Samuti suurendab kofeiin maohapete sekretsiooni, mis võib võimendada muudest põhjustest tingitud maoärrituse sümptomeid. Näiteks tuleks ärritunud soole sündroomiga inimestel jälgida, kuidas magu kofeiinile reageerib. Teisalt kiirendab kohv paljudel soolestiku tööd. Englundi sõnul asendavad paljud toidukordi kohviga, ent kui inimene tunneb nälga ehk vajab energiat ja seda püütakse kohviga leevendada, on õhtul oht veel suurema näljatunde tekkeks.

"Kohvis endas on vaid paar kalorit. Selle nälga leevendav toime näib olevat tingitud sellest, et kofeiin võimendab rasvhapete vabanemist rasvkoest ehk teisisõnu annab rasv kehale rohkem kütust," selgitas Englund.

Juhul, kui kohvi kõrvalmõjud elu liigselt häirima hakkavad, soovitab Englund selle joomise vähendamist alustada tassitäite vähehaaval vähendamisest ja joomise vähendamisest pärastlõunal. Kohvi vähendamisega kaasneda võivad võõrutusnähud, nagu väsimus, meeleolumuutused ja peavalud kaovad tema kinnitusel tavaliselt mõne päevaga.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700