Autor: Virtuaalkliinik.ee • 22. veebruar 2022

COVID-tõendite kehtivus ja erandid

Et mitte ootamatult kohviku, muuseumi või teatri ukse taha jääda, tuleks üle kontrollida oma vaktsineerimis- või läbipõdemistõendi ajaline ja vormiline kehtivus ja seda vajadusel uuendada. Eraldi tõend on vajalik ka neil, kel vaktsineerimine vastunäidustatud. Loe, kaua mingi tõend kehtib, kuidas see tekitada ning kus kehtivust kontrollida.

Alates 1. veebruarist 2022 kehtivad täiskasvanute esmase vaktsineerimiskuuri läbimist kinnitavad vaktsineerimistõendid 9 kuud. Esmane vaktsineerimiskuur loetakse läbituks, kui Astra Zeneca, Moderna ja Pfizeri puhul on manustatud kaks vaktsiinidoosi, Jansseni puhul üks ja läbipõdemisega koos üks doos (nn vaktsineerituga võrdsustatud). Muudatus puudutab kõiki kehtivaid ja uusi vaktsineerimistõendeid.

Pärast tõhustusdoosi pikeneb vaktsiinitõendi kehtivusaeg esialgu aasta võrra alates tõhustusdoosi saamise kuupäevast.

Laste ja kuni 18-aastaste noorte vaktsineerimistõend

Alates 1. veebruarist 2022 kehtib kuni 18-aastaste laste ja noorte vaktsineerimistõend Eesti siseselt 15 kuud.

Kuni 18-aastaste vaktsineerimistõend kehtib 15 kuud:

• kontrollitud tegevustes osalemiseks (näiteks toitlustusettevõtetes kohapeal söömiseks, kinos, teatris, kontserdil käimiseks jms, loe lähemalt: kontrollitud avalikus ruumis peab esitama Covidi tõendi);

• reisijärgsest isolatsioonist vabanemiseks ehk 15 kuu jooksul pärast vaktsineerimist ei pea kuni 18-aastased lapsed ja noored jääma reisilt tulles eneseisolatsiooni.

Lähikontakti korral koroonaviirusesse nakatunuga on vaktsineeritud alaealised karantiinist vabastatud 9 kuud ehk 270 päeva pärast vaktsineerimist.

PANE TÄHELE!

Enne 10. juunit 2021 patsiendiportaalis loodud vaktsineerimise tõendid tuleb patsiendiportaalis asendada uue standardi alusel loodud tõendiga. Selleks tuleb patsiendiportaalis www.digilugu.ee luua endale uus tõend. Uus tõend vastab automaatselt uutele nõuetele.

Oma tõendi ajalist ja/või vormilist kehtivust saad kontrollida SIIN. Kui tõend on kehtetu vormiliselt, piisab selle uuendamisest digiloos. Kui tõend ei kehti sisuliselt ehk vaktsineerimisest on möödas rohkem kui eelpool toodud kehtivusaegades ette nähtud, tuleb teha tõhustusdoos.

Läbipõdemise tõend

• Euroopa Liidu digitaalse COVIDi läbipõdemise tõendiga saad tõendada, et oled Sars-Cov-2 haiguse läbi põdenud. Tõendamise aluseks on Eestis Sars-Cov-2 positiivse PCR proovi andmine, mille tervishoiuteenuse osutaja on kandnud tervise infosüsteemi.

• Lisaks isikuandmetele on tõendil number; haigus, mille osas testiti; esimese positiivse testi kuupäev; riik, kus testiti; tõendi kehtivusajad. Samuti tõendi väljaandja andmed.

• COVIDi läbipõdemise tõend kehtib kuus k

KONTROLLI OMA TÕENDI KEHTIVUST SIIN!

NB! Kui inimene ei ole oma tõendi kehtivust kontrollinud ja tõend on aegunud, siis saadetakse ta paraku nii kohviku kui teatri ukselt koju.

Vaktsineerimise vastunäidustuste tõend

Juhul, kui vaktsineerimine on ajutiselt või alaliselt vastunäidustatud, väljastab arst selle kohta tõendi. Antud tõendit võib kasutada riigisiseselt vaktsineerimise või läbipõdemise tõendi asemel.

Alalisi vastunäidustusi vaktsineerimisele esineb väga harva. Nendeks on:

• COVID-19 vaktsiiniga vaktsineerimise järgselt ilmnenud anafülaktiline reaktsioon on vastunäidustus sama vaktsiini uuesti manustamiseks (NB! ei pruugi olla absoluutne vastunäidustus COVID-19 vaktsineerimisele);

• varasemalt teadaolev ülitundlikkus teatud vaktsiini koostisosa(de) suhtes;

• AstraZeneca COVID-19 vaktsiini puhul trombotsütopeeniaga tromboosi sündroom pärast esimest annust;

• AstraZeneca ja Jansseni COVID-19 vaktsiini puhul kapillaaride lekke sündroom (harvaesinev häire, millele on iseloomulikud peamiselt jäsemete ägedad tursehood, hüpotensioon, hemokontsentratsioon ja hüpoalbumineemia).

Ajutised vastunäidustused

Ajutised vastunäidustused on ajas mööduvad ning nendeks on ägedalt kulgev palavikuga haigus või seisundid teatud süsteemsete ravikuuride (sh nt rituksimab, obinutuzumab jm) ajal ja vahetult ≥3 kuud selle järgselt, mis põhjustavad ajutist olulist immuunpuudulikkust ja võivad vajada vaktsineerimise ajastamist.

Kahtluste korral tuleb perearstil pidada nõu eriarstiga e-konsultatsiooni teel. Seisund kodeeritakse RHK-10 alusel sõltuvalt seisundist/haigusest.

NB! kiiritusravi ei ole COVID-19 vaktsineerimise vastunäidustuseks.

COVID-19 vaktsineerimise vastunäidustuste tõendamine

• arst veendub, kas inimesel on TISis eelnevalt dokumenteeritud vaktsineerimise alaline (Z 28.0) või ajutine vastunäidustus.

• inimesele väljastab arst tõendi vaktsineerimise mittevõimalikkuse kohta kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis kuni vastava digitaalse tõendi valmimiseni. Tõendile tuleb märkida patsiendi nimi ja isikukood. Tõendile peab olema märgitud loetavalt tõendi väljastanud arsti nimi, asutus, arsti kood, kuupäev ja allkiri ning ajutise vastunäidustuse puhul ka tõendi kehtivuse aeg vastavalt ajutise vastunäidustuse eeldatavale püsimise ajale.

Allikas: virtuaalkliinik.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700