Autor: Maret Maripuu • 16. märts 2022

Tööandjatel tasub riskianalüüs üle vaadata

Kui tööandja jõudis riskianalüüsi tulemusel järeldusele, et teatud töid võivad teha ainult töötajad, kes on COVID-19 vastu vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud, siis see nõue kehtib ja seda saab muuta ainult tööandja, kirjutab tööinspektsiooni peadirektor Maret Maripuu.
Maret Maripuu. Foto: erakogu

Kaks aastat tagasi, märtsis 2020 kuulutas valitsus välja eriolukorra. Algas aeg, kui COVID-19 reguleeris suurt osa meie elust. Kehtima hakkasid erinevad piirangud, mis tõsiselt häirisid tööelu ning majandustegevust, rääkimata tõsistest kahjudest inimeste tervisele ning meie tervisesüsteemile.

15. märtsist olukord leevenes oluliselt. Mõned piirangud kaovad, ent oluline on meeles pidada, et mitte kõik, ning unustada ei tohi sedagi, et koroona on meiega edasi. Valitsuse otsusega kadus COVID-tõendi kontrollimise nõue, mis kehtis üritustele, kogunemistele ning toitlustus- ja kaubandusettevõtetele. See tähendab, et COVID-tõendit näitamata võib minna spordiklubisse või restorani sööma.

Mõnes töökohas võib siiski säilida vajadus tõestada oma vaktsineeritust, sest töökeskkonna riskianalüüs eeldab seda. Töötajad peavad jätkuvalt järgima ohutusnõudeid, mis on riskianalüüsiga kehtestatud.

Alates aastast 1999 peavad tööandjad viima läbi riskianalüüsi – hindama töökeskkonnas esinevaid ohutegureid ning tegevuskavas nägema ette meetmed, kuidas riske vältida, maandada või vähendada. Kui tööandja jõudis riskianalüüsi tulemusel järeldusele, et teatud töid võivad teha ainult töötajad, kes on COVID-19 haiguse vastu vaktsineeritud või haiguse läbi põdenud, siis see nõue kehtib ja seda saab muuta ainult tööandja.

Küll aga tasub tähelepanu pöörata sellele, et kui viirus jõudsalt taandub, on tööandjatel igati kohane riskianalüüs üle vaadata ning teatud nõudeid leevendada. Riskianalüüs peab olema aja- ja asjakohane ning kaaluda tuleb kõiki variante viiruse leviku tõkestamiseks. Tõsiselt tuleb läbi mõtelda, kas ja kui palju puutub töötaja teiste inimestega kokku, kas jätkuvalt on põhjendatud nõuda vaktsineerimist või saab riski maandada teiste meetmetega (nt maski kandmine).

Sellele juhtis tähelepanu ka Tartu maakohus otsusega tunnistada töötajaga töösuhte lõpetamine vaktsineerimispassi esitamata jätmise tõttu ebaseaduslikuks. Kohtunik selgitas, et kuna töötaja töötas poole ajast üksinda laos ning puutus siseruumis kokku vaid mõne inimesega, oli temaga töösuhte lõpetamine ebaseaduslik. Riske oleks saanud piisavalt maandada maski kandmise, käte desinfitseerimise, tiheda testimise ja teiste vahenditega.

Kui tööandja siiski leiab, et tema töökeskkonnas on vaktsineerimine ainus meede, mis tagab töötajate ja klientide ohutuse ning see nõue on kirjas ka riskianalüüsis, tuleb töötajal oma vaktsineeritust tööandjale tõestada.

Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700