Autor: Personaliuudised.ee • 16. märts 2022

Vabade ametikohtade arv oli jätkuvalt üle 10 000

Statistikaameti andmetel oli eelmise aasta neljandas kvartalis Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides kokku 11 103 vaba ametikohta, mis on 28% rohkem kui 2020. aastal samal ajal. Tööandja algatusel lahkus ametist ligi 7500 inimest.

Möödunud aastal oli nii vabade kui ka täidetud ametikohtade koguarv ligi 615 000 ja neist enamik olid töötleva tööstuse, kaubanduse ning hariduse tegevusaladel. Vabad ametikohad moodustasid koguarvust 1,8% ja neid oli kõige rohkem hulgi- ja jaekaubanduse (1669), töötleva tööstuse (1638) ning hariduse (1365) tegevusaladel.

Statistikaameti analüütiku Argo Tarkiaineni sõnul olid kõikidest vabadest ametikohtadest 35% avalikus sektoris. „Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim info ja side ning finants- ja kindlustustegevuse valdkondades ning madalaim põllumajanduses ja mäetööstuses,“ lisas ta.

Enamik vabadest ametikohtadest asus Harjumaal (81%), sealhulgas Tallinnas (70%), järgnesid Tartu (5,7%) ja Pärnu maakonnad (3,8%). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju ja Lääne maakonnas ning madalaim Põlva- ja Hiiumaal.

Neljandas kvartalis võeti tööle 40 540 ja töölt lahkus 49 469 inimest. Tööjõu liikumist iseloomustav tööle võetud ja töölt lahkunute summa ehk tööjõu käive suurenes 2020. aasta sama kvartaliga võrreldes 10%. „Nii tööle võetud kui ka töölt lahkunud inimeste arvu poolest olid eesotsas hulgi- ja jaekaubanduse, töötleva tööstuse ning ehituse tegevusalad. Tööandja algatusel lahkus ametist 7396 töötajat ja see moodustas 15% kõigist töölt lahkunutest,“ lisas Tarkiainen.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700