Autor: Virtuaalkliinik.ee • 23. märts 2022

Kiropraktik: sirgest seljast olulisem on õige kaela asend

Neuroloogilisele rehabilitatsioonile spetsialiseerunud soome kiropraktiku Jani Mikkose sõnul on istuva töö puhul selja sirgena hoidmise asemel tunduvalt olulisem kaela õige asend.
Soome kiropraktiku sõnul on sirgest seljast olulisem õige kaela asend. Foto: Shutterstock

Mikkonen ütleb, et normaalset istumisasendit ei ole olemas: asend on normaalne, kui inimesel on mugav olla. "Tavaliselt on vales asendis pea, selg, puusad ja jalad ning vale asendi põhjused kas kehaehituslikud või funktsionaalsed. Neist esimesed on suures osas kaasasündinud, teised aga omandatud. Sageli on vale asendi põhjused omavahel kombineerunud," rääkis ta.

Mikkose sõnul tasub kehahoiakule tähelepanu pöörata sellest aspektist, et pikaajalised samad asendid koormavad keha kõige rohkem ning halva kehahoiakuga kaasnevad vaevused ja sümptomid, vahendab iltasanomat.fi.

"Istuva töö puhul on eriti oluline lõua asend: isegi lõualuu kerge sissetõmbamine parandab rühti ja aktiveerib kaela süvalihaseid. Ka nutikael on päris probleem, kuna silmad töötavad koostöös kaelalihastega ning pidev väikesele ekraanile alla vaatamine tekitab stressi nii silmadele kui ka kaelalihastele. Probleemi leevendab telefoni kasutamise vähendamine ning väiksemate tekstide suuremalt ekraanilt lugemine," selgitas Mikkonen.

Vale selja, vaagna või põlve asend võivad Mikkose sõnul põhjustada jalavalu.

Mis tahes vale asendit saab korrigeerida süvalihaste tugevdamise ja kehataju parandamisega. "Oma vastuvõtul ravin ainult asendivigu, mis põhjustavad sümptomeid või langetavad tegevusvõimet. Asendivigu esineb praktiliselt kõigil, kuid sümptomite puudumisel pole põhjust nende pärast muretseda," rääkis Mikkonen.

"Ka trenniga võib kahju teha: ebaõige treenimine suurendab lihaspingeid ja tekitab vigastusi, mis põhjustavad ja süvendavad kehavigu. Kui eesmärgiks on heaolu, olgu liikumise eesmärgiks vormi arendamine, tervise hoidmine ning positiivsete emotsioonide ja elamuste pakkumine," ütles kiropraktik kokkuvõtteks.

Artikkel on ilmunud teemaveebis virtuaalkliinik.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700