Autor: palgauudised.ee • 30. märts 2022

1. aprillist saab töötamise registris töösuhte peatada vanema- ja emapuhkusega

Tööandja peab töötamise peatamise registreerima kümne kalendripäeva jooksul alates töötamise peatamise päevast. Senise lapsehoolduspuhkuse kandeid saab teha kuni 31.03.2022.

Isa-, ema-, vanema- ja lapsendajapuhkuse väljavõtmiseks teeb töötaja avalduse sotsiaalkindlustusameti iseteeninduses.

Töötaja näeb sotsiaalkindlustusameti iseteeninduses kasutamata puhkusepäevi. Kui töötaja on puhkuseavalduse esitanud, teavitab sotsiaalkindlustusamet sellest automaatselt tööandjat. Tööandjale annab sotsiaalkindlustusamet teada ka kõigist emapuhkuse, isapuhkuse, lapsepuhkuse ja puudega lapse vanema lapsepuhkuse puhkepäevade muudatustest, mida vanem iseteeninduses teeb.

Maksu- ja Tolliamet teavitab tööandjat omakorda siis, kui sotsiaalkindlustusamet on puhkuse töötamise registrisse kandnud.

* Sotsiaalkindlustusamet kannab töötamise registrisse emapuhkuse ja isapuhkuse.

* Tööandja kannab töötamise registrisse vanemapuhkuse.

* Töötamise registris saab olla ainult üks kehtiv või tulevikus peatamise periood.

* Vanemapuhkust ei tohi tööandja enne sisestada, kui emapuhkus on lõppenud.

Lapsehoolduspuhkus

Kui töötamine on vanemapuhkuse alusega peatatud ja töötaja saab sel ajal teise lapse, siis peab tööandja peatamise lõpetama. Lapsehoolduspuhkuse korral ei tohi töötamise registris töösuhet peatada enne sünnituslehe lõppu.

Sünnituslehe ajal peab olema kehtiv töösuhe, muidu ei saa isik sünnituslehega hüvitist.

Alates 01.04.2022 on lapsehoolduspuhkuse uus nimetus vanemapuhkus.

Vanemapuhkus

2022. aasta 1. aprillil nimetatakse lapsehoolduspuhkus ümber vanemapuhkuseks.

Vanemapuhkust taotleb töötaja endiselt tööandja kaudu ja tööandja teeb peatamise kande töötamise registris.

Emapuhkus

1. aprillist asendub senine sünnitushüvitis ema vanemahüvitisega. Töötaval emal on ema vanemahüvitise õigus enne lapse sündi. Töötaval emal käib ema vanemahüvitisega alati kaasas emapuhkus.

Ema vanemahüvitis ja emapuhkus on ema individuaalne õigus ehk sellele on õigus vaid emal, teine vanem seda kasutada ei saa.

Isapuhkus

Tööandja isapuhkuse kannet sisestada ei saa. Isapuhkuse avalduse teeb sotsiaalkindlustusameti iseteenindusportaalis isapuhkuse taotleja.

Kui töötaja teeb sotsiaalkindlustusametile isapuhkuse avalduse, teavitatakse tööandjat sellest e-kirja teel. Teise teavituse saab tööandja siis kui sotsiaalkindlustusamet teeb töötaja kohta töötamise registrisse isapuhkuse kande.

Töötamise registrisse ei kanta:

* lapsepuhkust,

* puudega lapse vanema lapsepuhkust ning

* lapsendaja puhkust.

Allikas: Maksu- ja Tolliamet

Artikkel on ilmunud teemaveebis palgauudised.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700