Autor: Palgauudised.ee • 18. mai 2022

Kuidas tasustatakse õppekogunemisel oldud aeg?

Tööinspektsiooni nõustamisjurist Anneli Lepik selgitab, kuidas töötajale tasustatakse õppekogunemisel oldud aeg.
Foto: Andres Haabu

Lugeja küsib: Minu ettevõtte töötaja osaleb reservväelasena õppekogunemisel. Kuidas tasustatakse töötajale õppekogunemisel oldud aeg?

Vastab Anneli Lepik, Tööinspektsiooni nõustamisjurist: Õppekogunemisele kutsub inimesi Eesti kaitsevägi. Töölepingu seaduse kohaselt on õppekogunemine objektiivne põhjus, mis kaalub üle töö tegemise kohustuse ning seega on töötajal õigus töö tegemisest keelduda.

Töösuhetes kehtib vastastikune lojaalsuskohustus, seega peab töötaja lisaks oma perele ja lähedastele ka tööandjat teavitama õppekogunemisele minekust. Õppekogunemisel viibimine on ajutine töö tegemise takistus, mis ei eelda töölepingu peatamist. Töötaja ei pea õppekogunemise ajal tööd tegema ning tööandja ei pea selle aja eest töötasu maksma.

Saamata jäänud töötasu kompenseerib töötajale riigi toetus, mille suurus ja maksmise kord on reguleeritud Vabariigi Valitsuse määrusega. Õppekogunemisel osalemine kompenseeritakse kõigile osalejatele ühtsetel alustel auastme põhiselt.

Töötaja võiks õppekogunemisel oldud aja kompenseerimise teemal siiski ka oma tööandjaga rääkida. Tööandja võib anda oma panuse riigikaitsesse ja leida lisavõimaluse oma ettevõttes töötavat riigikaitsjat toetada. Mitmed tööandjad ongi otsustanud katta õppusel osaleva töötaja palga ja õppekogunemise toetuse vahe (ehk säilitada töötajale igakuise sissetuleku), jätkata õppuse ajal töötajale töötasu maksmist, maksta lisatasu või võimaldada õppuse ajaks tasustatud lisapuhkust.

Artikkel on ilmunud teemaveebis palgauudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700