Autor: Personaliuudised.ee • 25. mai 2022

Töökoha leidmine jääb noorel sageli väheste kogemuste taha

Värskest CV-Online’i uuringust selgub, et tööd otsivatele noortele on peamiseks takistuseks vähene töökogemus. Teisalt, just kogemust tegusad noored uuelt töökohalt ootavadki.
Üks võimalus noortel hõlpsamini tööd saada on näiteks teenindussektorAutor: Hesburger

Tänavu soovib üle poole noortest (55,3%) leida tööd, mida teha kooli kõrvalt või leida sootuks uus töökoht. Tööd otsitakse peamiselt sooviga leida amet, mis kõnetaks (56,8% vastanutest). Lisaks soovitakse suvel lisaraha teenida (50,2%), uusi kogemusi saada (49,2%) ja kooli kõrvalt raha koguda (35,6%). Vähesemal määral soovitakse uusi tutvusi luua ja leida töö, kus pärast kooli lõpetamist karjääri rajada.

"Just praegusel ajal on noored aktiivselt tööturul ringi vaatamas ja soovivad leida endale töö, mis neid päriselt kõnetaks. See on hea võimalus tööandjatele, et heitlikul tööturul motiveeritud kandidaate leida, noori kõnetada ja nad enda käe järgi välja õpetada" sõnab CV-Online'i turundusjuht Karla Oder.

Uuringule vastanud tõdesid, et enamasti on töö otsimisel kokku tulnud puutuda kogemuse puudumisega. Lausa 87,5% vastanutest tunnetavad, et vähene varasem töökogemus takistab tööle saamist. Lisaks on tööotsinguid raskendanud vähe sobivaid tööpakkumisi (50,4% vastanutest), peidetud töötasu kuulutusel (40,4%) ning ka teadmatus, millist tööd tahetakse teha (34,4%). Vähesemal määral toodi esile tagasiside puudumist pärast kandideerimist, elukoha kaugust ja liiga kõrgeid nõudmisi.

Tasub märkida, et noorte julgustamine ja toetamine kandideerimisel on üks peamisi võtmetegevusi sobiva töötaja leidmisel. "Noored on kiired õppijad ja kohanevad kiiresti. Julgustan ja kutsun kõiki tööandjaid üles noortele võimalust andma, sest varasema töökogemuse puudumise korvab üldjuhul kõrge motivatsioon ja soov karjääri teha" sõnab Karla Oder.

Noorte tööturu-uuringu kokkuvõte põhineb CV-Online’i mais 2022 korraldatud küsitlusel, millega uuriti noorte tööturu seisu ja töö otsimisega seotud hoiakuid. Uuringus osales 1495 vastajat, kelleks on noored vanuses 16–29.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700