Autor: Palgauudised.ee • 8. juuni 2022

Kas 15aastane tohib muru niita?

Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula selgitab, kas 15aastast tohib palgata töötama muruniidukiga.
Foto: Indrek Susi

Lugeja küsib: Soovime suveks pakkuda ühele 15aastasele noorele tööd. Töö sisuks on bensiinimootoriga muruniidukiga muru niitmine. Lisaks teeks ta kergemaid heakorratööd (prügi koristamine, puude ümbruse trimmerdamine). Kas 15aastane võib sellist tööd teha?

Vastab Piret Kaljula, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant:

Vabariigi Valitsuse määrus sätestab, et tööandja ei tohi alaealisega töölepingut sõlmida ega lubada teda tööle, mis ohustab noore tervist.

Selles loetelus on toodud ka füüsikalised ohutegurid, millest töötamisel muruniidukiga võiksid olla seotud neist kaks – vigastusoht ja müratase üle 80 dB.

Info konkreetse muruniiduki ja trimmeri mürataseme kohta leiate kasutusjuhendist, kuid üldjuhul on nii muruniidukite kui ka trimmerite müratase üle 80 dB.

Lisaks on alaealisele keelatud töö mehaanilise lõikuri, ketas- või lintsae, metallifreesi, keevitusseadme või suruõhu abil töötava seadmega. Nii muruniiduk kui trimmer on mehaanilised lõikurid ning nendega töötamine ei ole alaealisele lubatud.

Muruniiduki ja trimmeri puhul on tegemist väga ohtlike töövahenditega, mille vale kasutamise tõttu võib viga saada nii töö tegija kui kõrvalseisja. Kõige sagedasem ränga tagajärjega õnnetus muru niitmisel on see, et niitja käsi või jalg satub lõiketera ette. Trimmeri õnnetuste puhul saavad viga pahatihti kaastöötajad, kui teistega ei hoita piisavat vahet. Kahjuks on ka trimmeriga kokkupuutes tervisekahjustus ränk.

Lapsed ja noored peavad saama teha töid, mis on neile jõukohased ega ohusta nende elu ja tervist. Piirangud nende tööle on vajalikud ja mõeldud selleks, et kaitsta tööturule tulevate laste ja noorte tervist, et nende tööelu algus oleks ilus.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Palgauudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700