Autor: Aili Nurmeots • 15. juuni 2022

9 sammu unistuste meeskonnaks kasvamiseks

Ühes ettekandes tõi olümpiaks treeniv spordi-coach Alain Goudsmet tabavalt välja üheksa olulist sammu unistuste meeskonnaks kasvamisel. Täpselt samad põhimõtted, mis spordis, toimivad ka äris.
Coach ja juhtimissüsteemide konsultant Aili Nurmeots.

Nädalakoosolek. Kell on 10.00. Kuuest meeskonnaliikmest on neli kohal, kaks ei ole veel jõudnud. Algab tulemuste ja tööde ülevaatamine. Tulemused on alla ootuse ja pool tööd tegemata. Juht on nõutu. Kuidas luua unistuste meeskonda, kes tulemusi toob ja töö ära teeb?

Kahe meeskonnaliikme vahel on olnud konflikt ja nad on jõudnud punkti, kus otsustasid, et parem ei räägi omavahel. Terve meeskond tajub pinget. Juht ei taha sekkuda, sest see on kahe inimese omavaheline probleem. Olukord on ebaterve, kõik osapooled kannatavad ja meeskond ei too tulemusi. Mis on unistuste meeskonna puhul teisiti? Mida juht sellises olukorras peaks tegema?

Need on näited muredest, millega meeskonna-coaching'usse tullakse. Iga juht soovib, et tal oleks unistuste meeskond, ja ka iga meeskonnaliige soovib töötada unistuste meeskonnas. Paraku tuleb tõdeda, et päris elus on unistuste meeskondi pigem vähe kui palju. Rühm inimesi ei ole veel meeskond – unistuste meeskonnaks kasvatakse ja juhi roll on luua süsteemid, mis seda teekonda toetavad.

Juhtimisel ja meeskonnaspordil on palju ühist. Sõna "coach" võeti kasutusele just spordis, kui Timothy Gallway avastas tennisetreeningul „sisemise mängu" ja tõestas, et inimese sooritus ei põhine mitte ainult tema füüsilisel võimekusel, vaid on vaja ka vaimset, emotsionaalset ja hingelist võimekust. Coaching liikus kiiresti spordist ärisse ning vaimse, emotsionaalse ja hingelise võimekuse treenimisega tegelevad tänapäeval paljudes ettevõtetes juhtide ja meeskondade coach'id.

1. etapp: meeskonna joondamine

1. Inspireeriv eesmärk – meeskond peab teadma, mis mängu mängitakse, millist eesmärki püütakse ja kuidas aru saadakse, et on eesmärgini jõutud. Hästi sõnastatud eesmärk on kaasahaarav ning paneb terve meeskonna ühes suunas liikuma.

2. Kokkulepped ja väärtused – selleks, et kokkumäng toimiks, peavad meeskonnaliikmed teadma, millised on mängureeglid: millistest väärtustest lähtutakse, kuidas kokkulepetest kinni peetakse jne. Artikli alguses toodud esimeses näites on selgelt aru saada, et kokkulepped meeskonnas ei pea ja nii on keeruline ühist mängu mängida.

3. Usalduslik õhkkond – meeskonnaliikmed peavad teadma, et kokkulepped toimivad ja nad saavad üksteise peale loota. Usaldusliku õhkkonna loomisel on väga oluline, et kaks eelnevat sammu oleks hästi paigas, meeskonnas ühiselt läbi arutatud ja mänguplaan kokku lepitud.

Kui oled esimesed kolm sammu läbinud, siis ei ole sul veel unistuste meeskonda, vaid on solidaarne rühm inimesi, kes töötab ühise eesmärgi nimel.

2. etapp: pühendumuse kasvatamine

4. Rollid. Kui meeskond on ühel joonel, on aeg hakata lihvima inimeste individuaalset panust. Iga meeskonnaliige peab teadma, millist rolli tema täidab. Näiteks ei saaks ju ka jalgpalliväljakul ühtegi mängu võita, kui kõik oleksid ründajad ja kaitses ei oleks kedagi. Kui iga meeskonnaliige teab, mis on tema roll, mida temalt oodatakse ja milliseid tulemusi ta peab saavutama, alles siis hakkab tõeline kokkumäng.

5. Motivaatorid – teemad, mis inimesi motiveerivad, millest nad unistavad, mis on nende kirg. Iga meeskonnaliikme sügavam tundmine aitab avada selle inimese tõelist potentsiaali. Kui esimene etapp keskendus meeskonnale kui tervikule, siis teine etapp aitab esile tuua iga inimese unikaalsuse.

6. Loomupärased anded. Inimene on kuus korda pühendunum ja kolm korda õnnelikum, kui ta saab kasutada oma loomupäraseid andeid. Kui meeskonnaliikmed teavad üksteise andeid, tekib ruum kasvuks ja arenguks. NB! Anded ja roll on kaks ise asja! Motivaatoreid ja loomupäraseid andeid on hea tuvastada meeskonnas ühtse raamistiku alusel, näiteks Gallupi tugevuste testi abil. See annab meeskonnale ka ühise keele motivaatoritest ja annetest rääkimiseks.

Kui meeskond on läbinud edukalt kaks esimest etappi, siis ollakse võimeline tulemusi saavutama. Kas see on piisav või soovid arendada oma meeskonnast unistuste meeskonna?

3. etapp: meeskonna arendamine

7. Kogemustest õppimine. Väga oluline samm unistuste meeskonnaks kasvamisel on aja võtmine regulaarsete pauside, refleksiooni ja tagasisidestamise jaoks. Kui olla pidevas oravrattas, siis ei õpi midagi uut, kuid pausid, refleksioon ja tagasiside loovad muutuse. Unistuste meeskonnas soovitakse pidevalt õppida ja areneda. Hea viis pause võtta, tagasisidet anda ja meeskonnana areneda on näiteks meeskonna coaching.

8. Uute tulijate lõimimine – igas meeskonnas toimuvad aeg-ajalt vahetused, keegi leiab uue töö või meeskonnaga liitub uusi tegijaid. Kui eelnevate sammudega on loodud tugev meeskond, siis uued tulijad ei löö mängu sassi, meeskonna tulemuslikkus ei lange ning uute meeskonnaliikmete lõimimine toimub lihtsalt ja sujuvalt.

9. Läbipaistev tulemuste jälgimine – unistuste meeskonnas on kõik eesmärgid ja tulemused avalikud, ka isiklikud arengueesmärgid. Arengueesmärke seatakse meeskonda kaasates, ausat tagasisidet hinnatakse ja aktsepteeritakse.

Kui meeskond on läbinud kõik kolm etappi ja ellu on rakendatud kõik üheksa sammu, siis võid end õnnitleda – oled tõenäoliselt suutnud kokku panna unistuste meeskonna, kus inimesed tahavad töötada ja kuhu talendid tahavad tööle tulla.

Artikkel on ilmunud teemaveebis personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700