Autor: palgauudised.ee • 10. august 2022

Töötajale tasustamata puhkuse võimaldamine toob kaasa kohustused

Advokaadibüroo LEXTAL vandeadvokaat Kristi Sild selgitab, kuidas tuleks vormistada tasustamata puhkus ja milliseid kohustusi see veel tööandjale kaasa toob.
Pixabay

Lugeja küsib: teatavasti on tasustamata puhkust võimalik kasutada töötaja ja tööandja kokkuleppel. Ettepaneku tasustamata puhkuse tegemiseks võivad teha mõlemad pooled. Vorminõuet puhkuse vormistamiseks ei ole. Väidetavalt tasustamata puhkuse ajal tööleping peatub. Siit tulenevalt uurin, kuidas oleks korrektne vormistada, kui tööandja ja töötaja on kokku leppinud 2-kuulises tasustamata puhkuses. Kas tuleb mingisugune töölepingulisa või olemasolev leping lõpetada ja uus sõlmida?

VASTAB ADVOKAADIBÜROO LEXTAL VANDEADVOKAAT KRISTI SILD:

Seadus tasustamata puhkusele mingeid vormistamisreegleid ette ei näe, aga soovitatav on teha poolte kirjalik kokkulepe, kus puhkuse tingimused kirjas. Tasustamata puhkuse ajal tuleb töötaja eest sotsiaalmaksu maksta vähemalt töötasu alammäärale vastavalt summalt. 2022. aastal on sotsiaalmaksu minimaalne kohustus tööandja jaoks 192,72 eurot kuus.

Juhul kui töötaja ei tööta kuus ühtegi päeva, on kohustuslik märkida töötajate registrisse töölepingu peatumine tasustamata puhkuse tõttu. Selle perioodi eest ei tasuta töötuskindlustusmakseid ja seda ei võeta ka tööstaaži arvestusse. Kui isik teeb tööd kas või ühe päeva kalendrikuus ja talle tehakse selle eest ka väljamakse, siis tasustamata puhkust TÖR-i märkima ei pea.

Ravikindlustus ei peatu poolte kokkuleppel antava tasustamata puhkuse korral, kui töötaja eest makstakse sotsiaalmaksu vähemalt kehtiva kuumäära ulatuses. Ühe variandina pikaajaliseks eemlaviibimiseks on Maksu-ja Tolliamet viidanud võimalusele leppida kokku töölepingu täitmise lõpetamises, millisel juhul ei pea tööandja töötaja eest sotsiaalmaksu tasuma. Selle TÖR-is vormistamine tuleks täpsustada maksuametiga.

Allikas: Äripäeva teabevara

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700