Autor: Laura Kassin, Personalileidja OÜ tegevjuht • 17. august 2022

Inimesed otsivad paindlikkust ja modernsemat lähenemist töösuhtele

Paindlikkus ja moderne lähenemine töösuhetele on märksõnad, mida töötajad praegu oluliseks peavad.
Laura Kassin. Foto: Kerttu Jahhu

Paljud valmistuvad juba selleks, et talvel tulevad taas piirangud. Väga suur huvi on kodukontori võimaluse ning paindliku ja/või osalise tööaja vastu. Samuti on töötajate jaoks üha enam olulised nn pehmed väärtused: arenguvõimalused, vaimse tervise ning töö- ja eraelu tasakaalu toetamine, positiivne suhtumine töötajasse kui indiviidi.

Peamiseks probleemiks on minu hinnangul tasakaalu puudumine pakkumise ja nõudluse vahel. Endiselt on mõnes sektoris ülekaalus vabad töökohad ja mõnes hoopis tööotsijad. Näiteks infotehnoloogia sektor areneb nii kiiresti, et koolid ei jõua uut tööjõudu peale harida. Samas on tulevikus ära kadumas paljud administratiivsed töökohad, kuna üha enam kontori “käsitööd” saab automatiseerida. Rollid üleüldisemalt on muutumas vastutusrikkamaks, kuid vastandina jäävad ikka alles ka lihttööd, mida üha vähem inimesi soovib teha. Seega on sektorite lõikes väga suur erinevus selles, kas jõupositsioonil on värbajad või kandidaadid.

Sügise saabudes võib oodata, et viirushaigused, sõja kestvad mõjud ning majanduslikud mured ja kiire inflatsioon muudavad inimesi murelikumaks kui suvel. Ärid, mis sisendhindade kallinemise või tarneahelate katkemise tõttu peavad oma tootlikkust vähendama, võivad ka tööjõu pealt rihma koomale tõmmata. Samal ajal hakkavad töötajad otsima lisasissetulekut, et katta tõusvaid kütte- ja elamiskulusid. Ärid, mis suudavad rasketes oludes kiiresti kohaneda, saavad laieneda, samas kui nõrgemad võivad uksed hoopis sulgeda. Seega usun, et sügise poole muutub tööjõuturg kindlasti aktiivsemaks.

Personalileidja soovitused ettevõtjatele on peamiselt paindlikkuse ja persoonipõhise töö võimaldamine. Olemasoleva meeskonna hoidmine on alati väiksem kulu kui uue leidmine ja koolitamine. Tugevuspõhine juhtimine aitab tagada töörahulolu ja efektiivsust ning üks-ühele kohtumiste ja meeskonnaürituste abil saab tugevdada isiklikku suhet oma töötajatega. Kui vähegi võimalik, paku meeskonnale kodukontori võimalust ja paindlikke tööaegu (produktiivsus on olulisem kui tundide täis istumine). Kui palgatõus ei ole võimalik, uuri oma töötajatelt, mis alternatiivid neid veel kõnetaks – ehk rõõmustaks neid ka näiteks lisapuhkusepäevad või koolitustel osalemine, mis tegelikult on ettevõttele palju väiksem kulu.

Tööotsijatel ja töötajatel soovitame haarata rohkem initsiatiivi. Kui näed võimalusi, kuidas tööd efektiivsemaks muuta, kulusid vähendada või uusi kliente leida, anna sellest julgelt oma juhile märku. Nii tõstad oma väärtust meeskonnamängijana. Kui soovid leida endale sobivamat ametit või lisatööd, panusta kandideerides alati veidi rohkem, kui palutud. Lisa CVle motivatsiooni- või soovituskiri, tehtud tööde fotod või portfoolio. Näita julgelt välja oma huvi ja sisemist soovi, kuna just see võib valikul määravaks saada.

Kommentaar on antud värskelt valminud tööhõiveagentuuride ja renditööjõufirmade aastaraportile, millega saad tutvuda SIIN.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700