Autor: Palgauudised.ee • 21. september 2022

6 eelist, millega kuldses eas inimesed noortele silmad ette teevad

Tööjõuturul on kohta ka vanaemadele ja vanaisadele, vanusest enam mängivad rolli kogemus ja isikuomadused. “Julgustame ka 60+ vanuses inimesi tööle kandideerima, sest neil on oskusi ning omandusi, mida noorematel napib,” kinnitab Finesta värbamisekspert Kerli Kadak.
Finesta värbamisekspert Kerli Kadak

Tööjõurendi ja värbamisettevõtte Finesta ekspert Kerli Kadak kinnitab, et vanus on muutumas üha vähem olulisemaks ja pole enam isegi haruldane, et CV-sse jäetakse sünniaja kohta andmed kandmata. “Me ise oleme seda praktikat kasutanud, et tööandjad keskenduks esialgu inimese töökogemusele, tema vanus ja võimed saavad selgeks juba edasistes kandideerimisvoorudes. Siis juba on inimesel võimalik ennast parimast küljest näidata ning tõestada, et on töökohale sobiv valik.”

Kadaku sõnul aitab töölesaamisel kindlasti kaasa hea füüsiline vorm, rõõmsameelsus ja tahtmine areneda. Ta loetleb kuus põhjust, millega kuldses eas inimesed noortele silmad ette teevad. Kuigi tegu on üldistamisega, kus sees ka kübeke huumorit, on kogenud värbaja sõnul siiski igas soovituses oma tõetera olemas.

1. Vanusega tuleb kannatlikkus

Kui noor inimene võib olla kiirem ja vastupidavam, siis aastad lisavad kannatlikkust, mis on oluline näiteks rutiinse töö juures. Sorteerimine, pakendamine, kvaliteedikontroll, kaubapaigutus - need on töölõigud, millega saavad suurepäraselt hakkama ka pensioniikka jõudnud inimesed ja milles on seeniorid tegelikult hoolsamad kui noored töötajad.

2. Vanem inimene on stabiilne ja kohusetundlik

Seeniorist töötajal on pere loodud, kodu soetatud, ta ei lähe argiõhtul sõpradega linna peale pidutsema ega maga seetõttu järgmisel hommikul sisse. Nutiseadmeteta üles kasvanud põlvkond peab kinni kokkulepitud kellaaegadest ning ei jäta kohtumistele heast peast tulemata. Ka tervise eest hoolitsemine muutub vanusega üha olulisemaks, niisiis oskavad seeniorid end hoida ja nad vajavad harva haiguslehte.

3. Ta kuulab, küsib ja julgeb helistada!

Noored on ise tunnistanud, et verbaalne suhtlemine, nii silmast silma kui telefonitsi põhjustab neis ebakindlust. Samas pole töökohal alati võimalik nõu ja abi kirja teel saada ja isegi Google pole iga kord kõikvõimas. Vanem töötaja julgeb küsida, ta kuulab ka vastust ja vajadusel küsib üle ning ta ei võta selle jaoks pool päeva hoogu.

4. Ta pole tegelikult arvutivõhik

Palju oleneb töökohast ja millised on seal kasutatavad programmid, kuid internet ja lihtsam kontoritarkvara pole midagi üle mõistuse käivat ka seeniorile. Rääkimata sellest, et arvuti pole enam sugugi eilne leiutis ja tänased kuuekümnesed on juba paarikümneaastase kasutajakogemusega. Koroonaviirusest tingitud isolatsiooniperioodid õpetasid selgeks erinevate suhtluskanalite võimalused. Tõsi - on inimesi, kes pole pidanud arvutiga kokku puutuma ja kes pelgavad tehnoloogiat. Samas tasub neid julgustada - kuigi nii kaubandus kui logistika kasutab tänapäeval arvutiprogramme, on need oma olemuselt lihtsad ja loogilised ning järgides ekraanil olevaid käsklusi saab vajalikud töövõtted kiiresti selgeks.

5. Ta oskab rõõmu tunda tööst ja oskab ka puhata

Pensionieas inimene jääb tihti edasi tööl käima kas selleks, et päevi sisutada või inimeste keskel aega veeta. Ka lisaraha teenimiseks, kuid sealjuures pole enam ühiskondlikku survet olla edukas, teha karjääri või olla teistest parem. Mis ei tähenda, et seenioriaastates inimesel pole motivatsiooni töötada, ta lihtsalt innustub teistsugustest asjadest ja ta ei põle nii kergesti läbi. Ning kuldsetes aastates töötaja oskab ka puhata. Kui tööl on puhkepausi aeg, siis ei sukeldu kohe sotsiaalmeediat kontrollima, vaid ta kasutabki vaba hetke kohvipausiks ja seljasirutamiseks.

6. Ta ei pruugi rääkida soravalt inglise keelt, aga vene keelt ei räägi jälle noored

Inglise keel on eestlastel hästi suus ja pea kõik noored oskavad seda väga heal tasemel. Samas kui ettevõttel oleks vaja vene keele kompetentsiga inimest, siis tuleb pöörduda varasema sünniaastaga inimeste poole. Mis viib järelduseni, et tõeliselt ettenägelik ning arukas tööandja kombineerib oma meeskonna erinevas vanuses inimestest. Nii saavad töötajad igaüks oma tugevustega panustada, eri põlvkonnad üksteiselt õppida, noored ammutada toetust ning julgust vanemate kolleegide elukogemusest, kel omakorda on võimalik tunda end noorte keskel ka ise jälle nooremana.

Artikkel on ilmunud teemaveebis palgauudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700