Autor: Margit Mander, Tööinspektsiooni nõustamisjurist • 5. oktoober 2022

Mis muutus uuenenud töölepingu seaduses katseaja puhul?

Töölepingu seaduse järgi rakendub tööle asumise päevast arvates neljakuuline katseaeg, mille eesmärk on hinnata, kas töötaja tervis, teadmised, oskused, võimed ja isikuomadused on tasemel, mida nõutakse töö tegemisel.
Pixabay

Kuigi see säte annab võimaluse tööandjal hinnata töötaja sobivust, on TLS § 86 lg 1 järgi ka töötajal võimalik katseajal lihtsustatud korras tööleping üles öelda. See tähendab, et samamoodi nagu tööandjal on õigus hinnata töötajat, on ka töötajal õigus hinnata tööandja sobivust ja töökeskkonda ning sobimatuse korral lõpetada katseajal tööleping lihtsustatud korras (TLS § 96 kohaselt 15-kalendripäevase etteteatamisega).

Varasema töölepingu seaduse regulatsiooni järgi tuli tööandjal töötajat katseajast kirjalikult teavitada, kui töötaja ja tööandja leppisid kokku lühemas kui neljakuulises katseajas, alates 1. augustist tuleb katseaja kestusest teavitada alati. Teisisõnu, kui töötajale on määratud neljakuuline katseaeg, peab ta olema sellest teadlik ja kirjalikus töölepingus on soovitatav fikseerida katseaja algus- ja lõpukuupäevad. Kui pooled lepivad kokku katseaja kohaldamata jätmises või selle lühendamises, tuleb ka see kokkulepe töölepingus selgelt kirja panna. Poolte vahel sõlmitud kokkulepped peavad olema määratletud sõnaselgelt, mõlemale poolele ühtmoodi arusaadavalt, et vältida hilisemaid vaidlusi.

Kehtiva töölepingu seaduse § 101 lg 4 kohaselt ei arvestata katseaja hulka aega, mil töötaja tööülesannete täitmine oli takistatud, eelkõige kui töötaja oli ajutiselt töövõimetu või kasutas puhkust. Katseaja pikendamist kohaldatakse ka nende töötajate puhul, kelle töösuhe ja katseaeg algas enne 1. augustit 2022. Sel juhul pikeneb katseaeg nende töölt eemal oldud päevade võrra, millal töötaja oli töölt eemal pärast 1. augustit. Kui pooled ei soovi katseaja pikendamist, tuleb selles kirjalikult kokku leppida, muidu lähtutakse TLSi põhimõttest, et töötamise takistuse korral katseaeg pikeneb.

Kuni kaheksaks kuuks sõlmitud tähtajalise töölepingu korral ei või katseaeg olla pikem kui pool lepingu pikkusest (TLS § 101 lg 3). Katseaega saab pikeneda ainult TLS § 101 lg 3 võimaldatud piires.

Katseaja kohta saab põhjalikumalt lugeda portaalist tööelu.ee.

Artikkel on ilmunud teemaveebis personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700