Autor: Kalev Laul, Tööinspektsiooni nõustamisjurist • 2. november 2022

Mida tuleb teada alaealise töötaja palkamisest?

Alaealisteks peetakse kõiki alla 18-aastaseid inimesi. Neil on piiratud teovõime ja seetõttu kohalduvad iseseisvate tehingute tegemisel piirangud. Näiteks töölepingu sõlmimine alaealisega eeldab tema seadusliku esindaja nõusolekut.
Pixabay

Seega, võttes tööle alaealise töötaja, on tööandjal vaja suhelda kahe inimesega – nii alaealise enda kui ka tema esindajaga, kelleks on enamasti lapsevanem.

1. septembrist 2022 jõustus töölepingu seaduse muudatus, mille järgi ei pea tööandja 13–14-aastaseid alaealisi töötamise registris enam registreerima kümme päeva enne tööle lubamist. Piisab kande tegemisest hiljemalt tööle asumise hetkest. Endiselt on kohustus 7–12-aastase alaealise puhul, kes tuleb töötamise registrisse kanda kümme tööpäeva enne tööle asumist. Tööandja peab töötamise registrisse kandma andmed alaealise seadusliku esindaja nõusoleku, alaealise töötingimuste, sealhulgas töö tegemise koha ja töökohustuste ning koolikohustuslikkuse kohta. Kui registrisse kandmisest alates kümne tööpäeva jooksul tööinspektor tööandjaga ühendust ei võta, võib lubada alaealise tööle.

Noorematel kui 7-aastastel lastel on töölepingu seaduse järgi töötamine keelatud. Kui on vaja kaasata alla 7-aastane laps kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevusse, soovitame tellijal sõlmida kirjalik kokkulepe lapsevanema või lapse eestkostjaga, milles vanem kinnitab, et laps soovib projektis osaleda. Arvesse tuleb võtta, et alla 7-aastasel lapsel on igal ajal õigus keelduda projektis osalemisest ja sellega ei tohi kaasneda leppetrahvi ega muid sanktsioone.

Kui rääkida töö sisust, siis lapsed ja noored võivad teha ainult neid töid, mis on neile jõukohased ega ohusta nende elu ja tervist. 7–12-aastaste alaealiste puhul hindab seda tööinspektor, kuid 13-aastaste ja vanemate alaealiste sobivust mingi töö tegemiseks peavad hindama nii tööandja kui ka alaealise seaduslik esindaja. Kui tekib kahtlusi tööülesannete sobivuse kohta, võib alati küsida nõu ka Tööinspektsioonist.

Teada tuleb sedagi, et alaealine töötaja ei tohi teha tööd üle temale ettenähtud tööaja. Olenedes vanusest või koolikohustuslikkusest, on lubatud tööaeg erisugune. Koolikohustus kestab põhihariduse omandamiseni või 17-aastaseks saamiseni. 7–12-aastane tohib töötada 2 tundi päevas ja 12 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul õppeveerandi kestel väljaspool kooliaega ning 3 tundi päevas ja 15 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul koolivaheajal. 13–14-aastane või vanem koolikohustuslik töötaja võib teha tööd 2 tundi päevas ja 12 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul õppeveerandi kestel väljaspool kooliaega ning 7 tundi päevas ja 35 tundi seitsmepäevase ajavahemiku jooksul koolivaheajal.

Ükski alaealine ei tohi teha ületunnitööd ega töötada ööajal. Koolikohustuslik alaealine ei tohi teha tööd enne koolipäeva algust ega töötada rohkem kui pool igast koolivaheajast.

Alaealise töötaja palkamisel peab tööandja võtma arvesse piirangut, mille kohaselt ei saa tööandja saata alaealist töötajat lähetusse ilma alaealise ja tema seadusliku esindaja nõusolekuta.

Artikkel on ilmunud teemaveebis personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700