Autor: Õnne Puhk, virtuaalkliinik.ee toimetaja • 18. jaanuar 2023

Vaimsed probleemid ja suhtlemisvajadus soodustavad suitsetamist

Töötervishoiuspetsialist Markus Klein leiab, et suitsetamise populaarsuse põhjuseks on see, et tegu on rituaalse tegevusega, ühtekuuluvustunde taotlemisega, mis avaldub ka töökeskkonnas, ning on juhtumeid, kus inimesed on alustanud suitsetamist sellepärast, et uuel töökohal kaaslastega paremat klappi leida, kirjutab Virtuaalkliinik.ee.
Pixabay

„Kui kontoriruumis kiire töö ajal ei ole väga palju aega niisama lobiseda, siis suitsupaus 10–15 minutit on selline aeg, kus saab natuke privaatsemalt rääkida,“ toob ta välja, et paljude jaoks on just ühine suitsetamine pääsetee „omade“ gruppi.

Teise põhjusena, mis suitsetamine endiselt populaarne on, nimetab ta vaimsete probleemide kasvu: „Igapäevaelu muutub järjest stressirohkemaks ja kiiremaks, kui töö on pingeline ja ka väljaspool tööd on pingeline – koroonaaeg, majandusraskused ja sõda Ukrainas –, siis see kõik mõjutab meid ja ka suitsetamist. Väga tihti leitakse suitsupausidel käies lõõgastav hetk iseendale – aeg, kus saab korraks ennast täielikult töörütmist välja lülitada, rutiinist eemalduda, mõelda oma mõtteid,“ märgib Klein, et tegu polegi sageli mitte niivõrd nikotiinisõltuvuse, vaid seltskondliku tegevusega.

Ta lisab, et suitsetamine on Eestis praegu tõusuteel kogu elukaare ulatuses ning mokatubakas ja veipimine levivad mitte ainult noorte, vaid ka keskealiste hulgas. „Mulle on hakanud tunduma, et kui veel viis kuni kümme aastat tagasi suitsetati rohkem alkoholiga seoses, siis nüüd on just vaimne tervis see, mis üritab sel viisil tasakaalu leida."

Klein märgib, et temalt kui töötervishoiuspetsialistilt suitsetamise kohta ülearu palju ei küsita. „Teema on delikaatne ja kui inimene ei taha sellest rääkida, siis ma ei käi peale. Otseselt ei varjata, aga oma tubakalembust ei kiputa väga välja tooma ka,“ nendib ta, et väga harva küsitakse temalt nõu suitsetamisest loobumise kohta ja lihtsalt pärast töötervishoiuspetsialisti juures käimist inimene suitsetamisest ei loobu.

Tööandja roll motivatsiooni loomisel

Ka tööandjad saavad omalt poolt motiveerida suitsetamisest loobuma. Klein toob näiteks Jaapani turundusettevõtte Piala Inc., kus mittesuitsetavad töötajad tõstsid nurinat, kuna suitsetavad kolleegid (u 35% kollektiivist) tegid suitsupauside tõttu vähem tööd. Ettevõtte tegevjuht lahendas olukorra pärast uuringuid nii, et kõik mittesuitsetavad töötajad said kuus puhkepäeva lisaks – selgus, et just niipalju aega panustasid kaks-kolm korda päevas 15-minutilisi suitsupause kasutanud töötajad vähem. Tulemuseks oli see, et paljud töötajad loobusid suitsetamisest, sest lisapuhkepäevad on suur motivatsioon.

Klein, kes on mitu korda Jaapanis käinud ja näinud, kuidas paljud sealsed ettevõtted on teinud oma suitsunurgad ümber talveaia-tüüpi puhkenurgaks, ütleb, et kontrast on väga suur: „Tuleb au anda tööandjatele, kes hoolivad oma töötajate tervisest – on väga suur privileeg, kui töötajal on selline tööandja."

Pikemalt loe teemaveebist virtuaalkliinik.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700