Autor: Palgauudised.ee • 25. jaanuar 2023

Puhkuste ajakava peab valmima esimese kvartali jooksul

Puhkusegraafik tuleb koostada esimese kvartali jooksul ja teha töötajatele teatavaks hiljemalt 31. märtsiks.
Pixabay

Puhkuste ajakavasse märgitakse töötaja põhipuhkus ja kasutamata puhkus. Samas ei välista seadus võimalust puhkuste ajakavas ette näha muid seadusega ette nähtud puhkusi, näiteks lisapuhkust sügava puudega isiku töötavale lähedasele või määratud hooldajale. Sellisel juhul antakse muud puhkuste ajavakavas ettenähtud puhkused vastavalt kinnitatud ajakavale. Puhkuste ajakava on õigus muuta tööandja ja töötaja kokkuleppel.

Põhipuhkust antakse töötajale töötatud aja eest. Töötaja iga-aastane puhkus on 28 kalendripäeva, kui töölepingus ei ole kokku lepitud pikemas põhipuhkuses. Kui töötaja on asunud tööle poole aasta pealt, on tal õigus saada põhipuhkust proportsionaalselt töötatud ajaga.

Alates 01.04.2022 arvestatakse põhipuhkuse andmise õiguse aluseks oleva aja hulka lisaks töötatud ajale ajutise töövõimetuse aeg, puhkuse aeg (välja arvatud vanemapuhkuse ja poolte kokkuleppel antud tasustamata puhkuse aeg), samuti aeg, kui töötajal on seaduse alusel õigus tööst keelduda töölepingu seaduses § 19 punktis 3 nimetatud juhul (st aeg, mil töötaja esindab seaduses või kollektiivlepingus ettenähtud juhtudel töötajaid, ning muu aeg, milles pooled on kokku leppinud.

Arvestada tuleb ka seadusest tulenevate erisustega põhipuhkuse kestuses, näiteks alaealiste, osalise töövõimega inimese ja haridustöötaja korral.

Osalise või puuduva töövõimega töötaja iga-aastane põhipuhkus on 35 kalendripäeva, kui töötaja ja tööandja ei ole kokku leppinud pikemas põhipuhkuses.

Alaealise töötaja iga-aastane põhipuhkus on samuti 35 kalendripäeva.

Haridustöötaja (Vabariigi Valitsuse kehtestatud haridustöötajate ametikohtade loetelu järgi) põhipuhkus on kuni 56 kalendripäeva, kui töötaja ja tööandja ei ole kokku leppinud pikemas põhipuhkuses.

Põhipuhkuse aja määrab tööandja, arvestades töötajate soove, mis on mõistlikult ühitatavad tööandja ettevõtte huvidega. Vähemalt ühe puhkuse osa kestus peab olema minimaalselt 14 kalendripäeva. Oluline on silmas pidada seda, et põhipuhkuse aja arvestusse lähevad ka laupäevad ja pühapäevad, ent mitte riiklikud pühad.

Enamasti on töökollektiivis töötajaid, kellel on õigus saada põhipuhkust nendele sobival ajal. Selline õigus on:

- naisel vahetult enne ja pärast emapuhkust või vahetult pärast vanemapuhkust;

- mehel vahetult pärast vanemapuhkust või naise emapuhkuse ajal;

- vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last;

- koolikohustuslikul alaealisel – koolivaheajal.

Tööandja koostab puhkuste ajakava iga kalendriaasta kohta ja teeb selle töötajale teatavaks kalendriaasta esimese kvartali jooksul.

Pikemalt loe teemaveebist palgauudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700