Autor: Virtuaalkliinik.ee • 2. veebruar 2023

Kohvi kasu ja kahju

Pikkadel talvekuudel, pimedal ja sombusel ajal kipub väsimustunne ja energiataseme langus paljusid inimesi vaevama. Kiireks turgutuseks haaratakse sageli tass kohvi ning aina laialt levinum on ka kofeiinitablettide tarvitamine. Apteeker selgitab, missugust kasu ja kahju kofeiin organismile teeb ning kes peaksid kofeiini tarbimisel hoolega silma peal hoidma.
Pixabay

Pärnu Ristiku Benu apteegi proviisor Margot Lehari rõhutab, et kofeiin on erguti ning seda ei ole vaja üldse tarbida. „Ohutuks peetakse kuni nelja tassi kohvi päevas. Kuid tuleb arvestada, et lisaks kuumale kohvijoogile sisaldavad kofeiini ka tee, kakao, šokolaad, koola- ja energiajoogid,“ selgitab Lehari.

Proviisori sõnul pole nende inimeste jaoks, kes kofeiini ei talu, olemas ohutut kohvikogust ning kofeiini tarbimist tuleks täielikult vältida. „Kofeiini talumatusega inimesed kogevad juba väikse koguse kofeiini mõjul värinaid, peavalu, südamepekslemist, kõhulahtisust ja unetust. Samasugused kõrvalnähud tekivad ka kohvi liigsel tarbimisel kõigil teistel,“ hoiatab Lehari.

Kofeiin on dopingulaadne ning ravimisarnase toimega aine

Apteeker selgitab, et kofeiin mõjutab kesknärvisüsteemi ning parandab ajutiselt lihaste jõudlust ning on nende omaduste tõttu dopingulaadne ja ravimisarnase toimega aine. „Kofeiin virgutab vaimu ning parandab keskendumisvõimet ning mälu. Tänu valuvaigistava efekti tugevdamisele kasutatakse seda sageli ka valuvaigistite koostises,“ selgitab Lehari. Ergutava toime tõttu võib kofeiinist kasu olla näiteks eksamiteks õppides ja vaimset pingutust nõudval perioodil, aga seda kindlasti lühiajaliselt. Apteeker rõhutab, et kofeiin ei asenda puhkamist ega magamist.

„Arvestama peaks, et pärast kofeiini mõju kadumist tekib veelgi suurem väsimustunne, sest kofeiini mõjul on organism aktiivsem kui muidu ja on oma energiavarud ära kulutanud,“ räägib Lehari ja rõhutab, et kuigi tekkinud väsimuse peletamiseks võib tekkida kiusatus võtta kohe uus tass kohvi või kofeiinitablett, tuleks meeles hoida, et on kofeiinil on ka arvukalt kõrvaltoimeid.

Kui ühes tassis kohvis on sõltuvalt valmistamise viisist keskmiselt 96 milligrammi kofeiini, siis kofeiinitablett sisaldab 100 milligrammi puhast kofeiini. Kõrvaltoimeid tekivad apteekri sõnul kofeiini liigselt tarvitades, kui terve inimene on joonud üle 8 tassi kohvi päevas või võtnud rohkem kui 400 milligrammi kofeiini tablette. „Sageli on liigse kohvitarbimise tundemärgiks peavalu, kõrvetised, unetus, ärrituvus, kõhulahtisus ja sõltuvus. Mõnel inimesel on ainukeseks kõrvaltoimeks tugev harjumus või sõltuvus,” räägib Lehari.

Kes peaksid kofeiinist hoiduma?

Kofeiinist võiksid apteekri sõnul hoiduda mitmete tervisemuredega inimesed. „Kohvi tarbimist peaksid piirama ärevuse või depressiooniga kimpus olijad ning põieprobleemidega inimesed. Glaukoomiga patsiendid peavad arvestama, et kofeiin tõstab silmasisest rõhku, mis püsib kõrgena kuni kolm tundi pärast kohvi joomist. Teatud südamehaiguste, näiteks liiga kiire südamerütmi puhul võib kofeiin süvendada või ägestada haiguslikku seisundit. Vererõhu probleemidega inimestel, kes regulaarselt kohvi ei tarbi, võib kofeiin vererõhku tõsta. Samas neid, kes on harjunud tassi kohvi päevas jooma, see ei mõjuta. Ärritunud soole sündroomi puhul võib liigne kofeiin tekitada või ägestada kõhulahtisust. Osteoporoosiga inimesed ei tohiks kindlasti tarvitada üle kahe tassi kohvi päevas, sest kofeiin viib kaltsiumi kehast välja,“ loetleb Lehari arvukalt seisundeid, mille puhul kofeiini tarbimist tasuks vähendada või vältida.

„Ka lapseootel naised ja imetavad emad peaksid hoolega jälgima oma toidu ja joogi kofeiini sisaldust, sest üle 300 milligrammi päevas võib põhjustada raseduse katkemist ning imetava ema lapse uni halveneb,“ selgitab apteeker ja meenutab, et lisaks kohvile tuleb arvesse võtta ka koolajookides, kakaos ja tumedas šokolaadis olevat kofeiini.

Kofeiin ei sobi kokku paljude ravimitega

Lisaks ei tohiks apteekri sõnul kofeiini tarbida koos mitmete ravimitega. „Näiteks nohutablettides sisalduva pseudoefedriiniga koosmõjus võib tekkida tugev ja ebameeldivalt kiire südamepekslemine ja värinad, aga ka peavalu. Ka ei sobi kofeiin kokku verevedeldajatega, kuna nii verd vedeldav toime suureneb ja tekib veritsusrisk. Tarvitades kofeiini koos mitmete epilepsiaravimitega, näiteks karbamasepiiniga, ravimi krambivastane toime väheneb,“ loetleb Lehari ja lisab, et ka alkoholi ja kofeiini koosmõju võib põhjustada kiiret südamerütmi ja unetust.

Alternatiiviks on guaraana

Sarnaselt kofeiinile on ergutava toimega ka taimne guaraana. „Guaraana on Amazonases ja Brasiilias kasvav ronitaim, mille marjade seemneid kasutatakse toidulisandina. Guaraana on koostiselt sarnane kohviubadele ning toimelt sarnane rohelisele teele ja Korea ženšennile,“ kirjeldab Lehari. Tema sõnul ei anna guaraanat sisaldavad preparaadid küll nii kiiret ja tugevat toimet kui kofeiinitablettides sisalduv puhas kofeiin, kuid samas on sel vähem kõrvaltoimeid ning pikemaaegsem ergutav toime.

Artikkel on ilmunud teemaveebis virtuaalkliinik.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700