Autor: Kaire Viil, juhtimiscoach, mentor, koolitaja • 14. veebruar 2023

Kuidas tõsta töötajate kaasatust ja kuuluvustunnet kaugtööl

Kaugtööl tekib võõrandumine ja isoleerituse tunne kiiremini ning hakkab lumepallina kasvama, kui tiim seda ei märka. Kuidas seda pigem ennetada ja missuguseid nutikaid viise meeskonnaliikmete kaasamiseks kasutada, kirjeldab koolitaja Kaire Viil.
Pixabay

Kaugtöö on paindlikum ja paljudele mugav lahendus, kuid see võib suurendada eraldatust, silode teket ja üksildustunnet. Kuuluvustunne on Maslow' vajaduste püramiidis baasvajadus ja motivatsiooni säilitamisel oluline. Kui kaasatus on napp, siis

● võõrandutakse tiimist kiiresti;

● töötatakse alla oma võimete;

● on oht läbi põleda.

Ennetada on tõhusam kui taastada

Üksildaseks jäänud töötajat kaasata on tunduvalt keerulisem kui tekitada uuel töötajal kuuluvustunnet juba sisseelamisperioodil. Isoleeritustundega kaasneb stress ja sellise töötaja tagasi sulandumine nõuab juhi järjepidevat tegutsemist.

Kõrge kuuluvustunne suurendab kuni 30% töötaja

● motivatsiooni;

● sooritusvõimet;

● tootlikkust;

● heaolutunnet.

Kaasatus ja tiimi kuulumise tunne ning organisatsiooni väärtuste jagamine võib vähendada töölt puudumisi ja haiguspäevade hulka samuti kuni 30%.

Võluküsimus töötajale

Saad iga töötajat kaasata ja väärtustada, kui küsid, mida ta arvab, ja kuulad tema mõtted vahele segamata lõpuni – nii tõstad töötaja enesehinnangut. Tavakoosolekutel räägib umbes 30% osalejaist ja 70% inimeste seisukoht jääb sul teadmata. Ära eelda, et tead niikuinii, mida nad ütleksid.

Kuidas saad tõsta kautöötaja enesekindlust?

Paljud (kaug)töötajad tunnevad pidevat ärevust. Seda saab vähendada, kui:

● sõnastada ootused selgelt ja lihtsalt. Lase töötajal peegeldada, kuidas tema edasisi samme ja soovitud lõpptulemust tõlgendab;

● anda töötajale pidevalt tagasisidet, kuidas tal läheb – töötajaid kummitab sageli mõte, kas tema panus on piisav;

● küsida ka endale tagasisidet – treeni seda oskust ja julgust pidevalt;

● tunnustada töötajat;

● küsida töötajalt vahel hoopis nõu – nii tõstad tema eneseusku ja väärtustad tema pädevust.

Pilt räägib rohkem kui tuhat sõna

Jälgi virtuaalsetel kohtumistel ka töötajate kehakeelt, see on enamasti kõnekam kui väljaöeldud sõnad. Kaugtööl tekib võõrandumine ja isoleerituse tunne kiiremini ning hakkab lumepallina kasvama, kui tiim seda ei märka. Saate ka virtuaalses kontoris luua ettevõtte väärtustele tugineva organisatsioonikultuuri. Mõni lihtne traditsioonide loomise viis:

● pühitsege edusamme ja kuu kõrghetki;

● tähistage iga töötaja sünnipäeva veidi erimoodi, siis ei muutu need ka juhile rutiinseks;

● üllata tiimi käsitsi kirjutatud tänukaardi ja väikse meenega;

● telli ja saada haigestunud töötajale kosutav eine ja tööle naasmisel lilled.

Kohtu oma töötajatega iga nädal – nii tiimis kui individuaalselt. Kasuta eri kanaleid, kuna igal töötajal oma eelistused – video- või telefonikõne, sõnumid, meilid. Uue töötajaga tasub esimestel nädalatel kohtuda lausa iga päev. Innusta ka tiimi omavahelist koostööd ning mentordamist. Igal juhul hoia ka oma virtuaalne uks töötajatele alati avatuna.

Artikkel on ilmunud teemaveebis personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700