Autor: Kadri Keerme, ICF lahenduskeskne coach • 14. märts 2023

Mis oleks, kui hirmust saaks edasiviiv jõud?

Hirmud võivad olla meie takistajad ja paigalhoidjad, aga nad võivad olla ka meie sõbrad, aidates väljakutseteks paremini valmistuda ja uhkusega tehtule tagasi vaadata. Kas sina julged oma hirmule otsa vaadata?
Enesearengu coach Kadri Keerme julgustab oma hirmudega tegelema. See on protsess, kus saad järjepidevusega tehtud sammudega kõike muutaFoto: Viktoria Vainu

Hirm on tunne, mis tekib enamasti siis, kui keegi või miski ohustab või segab meie turvalisust. Eriti hirmutav on see tunne siis, kui meil puudub selge arusaam või kogemus, kuidas sellises olukorras tegutseda või sealt pääseda.

Ameerika psühholoogi Paul Ekmani uuringu järgi on hirm üks kuuest põhiemotsioonist viha, rõõmu, kurbuse, üllatuse ja vastikuse kõrval. Emotsioonid on meie külalised, seega pole nad tulnud, et jääda. Nad on tulnud, et kõneleda ja lahkuda.

Kuna hirm on emotsioon ja emotsioonile anname nime meie ise, siis saame seda ka ise muuta. Meil on võime oma lugusid, mälestusi ja kogemusi ümber kirjutada. Kõike saab muuta ja kõik muutub ajas niikuinii. Küsimus on selles, kas oled valmis muutustega kaasa minema?

Kui vaatame hirmu kui tonti, siis sellest saabki tont. Sellisel juhul takistavad hirmud meil saavutamast edu, olemast ehe, kasutamast enda täielikku potentsiaali. Nii hoiavad hirmud meid paigal ja väga ebamugavas tundes, mis võtab meilt jõu ära.

Otsusta näha ja valida teisiti

Kas oled kunagi mõelnud, kust tuleb see teadmine, et miski on hea ja miski halb? Miski pakub rõõmu, miski tekitab hirmu, kurbust või elevust. Tegelikult meie ise anname kõigele nimetuse. Kõik meie elus ja meie ümber on oma olemuselt neutraalne. Meie anname ennast ümbritsevale sildi, kas miski on halb või hea, põnev või hirmus. Nii võib üks ja sama asi olla erinevate inimeste jaoks täiesti erineva tähendusega. Me oleme kõik isesugused ja näeme kõike erinevalt. Tunneme end samas olukorras erinevat moodi.

Sul on võimalus iga päev otsustada, et tänasest ma näen ja valin teisiti. Kõik algab valmisolekust ja otsusest.

• Otsusta, et sa ei luba hirmul enam enda ja oma unistuste vahele tulla.

• Võta vastu otsus, et hirm ei taha sulle halba.

• Võta seisukoht, et hirm utsitab sind olema tähelepanelikum, et edukalt oma eesmärgid ellu viia.

Minus on olnud palju hirme, millest mõned on pärit lapsepõlvest – näiteks pimeduse ja kõrguse kartus. Samas olen kartnud ka üksindust, läbikukkumist, eksimist, valesid vastuseid, iseendaks jäämist ja palju muud. See inspireeris mind otsima hirmule selgitust. Teades nüüd, et hirm on emotsioon, siis järelikult on tegu külalisega. Hirm on tulnud, et rääkida oma lugu ja seejärel lahkuda.

Mis siis, kui hirm tahab meile hoopis head?

Kas oled oma hirme varem küsitlenud? Oled uurinud, kust see tunne tuleb, mis infot see endas päriselt kannab?

• Äkki tahab hirm, et koguksid infot juurde, märkaksid midagi, mis on jäänud märkamata?

• Vahest tahab hirm, et märkaksid oma senist edu? Tahab teada anda, et oled ise enda ainuke konkurent ning võrdleksid ennast oma varasema minaga?

• Võib-olla tahab hirm, et oleksid olevikus, siin ja praegu? Mitte minevikus, mida ei saa muuta ega ka tulevikus, mida veel ei ole ja mille lõpptulemust sa ei tea.

• Äkki hirm lihtsalt näitab, kui väga sa millestki hoolid ja kui tähtis see sinu jaoks on?

Tehes midagi uut või enda jaoks väga tähtsat, tunneme enda sees tugevaid tundeid ja sabinat. Kas see on hirm? Äkki on see keha märk, et teed just midagi väga vägevat. Näitab, et hoolid millegi õnnestumisest nii väga. Kui midagi uut tehes selliseid tundeid ei ole, siis vahest on eesmärk allpool meie võimekust? Võib-olla oleme palju enamaks võimelised?

Mis siis, kui kõik läheb hästi? Mis siis, kui see, mida praegu kardad, viib su hoopis teisele tasemele ja loob just selle versiooni sinust ja sinu elust, mida oled ammu otsinud ja ihanud? Vahel me ei karda mitte ainult ebaõnnestuda, vaid ka õnnestuda, sest me pole päris kindlad, mis siis kõik saama hakkab.

• Miks on sulle tähtis hirmust hoolimata tegutseda?

• Mida hirmude puudumine sinu ellu juurde tooks?

• Milline sa oleksid, missugused oleksid sinu otsused, valikud, sammud, kui sa ei tunneks hirmu, vaid vaatleksid hirmu kui informaatorit ja sõpra?

Hirmuga tegelemise võtted

Jäta hirmutunne alati endast eraldi. Ära ole hirmul, ütle, et sa koged hirmu, jäta see tunne endast eraldi, enda kõrvale. Märka tunde olemasolu, leia see endast üles, aseta sinna oma käsi, kuula hirmu lugu, aktsepteeri seda, võta sellest taipamine, mingi õppetund või soovitus, mida ta sulle rääkima tuli ning lase siis hirmutundel minna. Pane see tunne oma kehas käe all liikuma ja luba tal minna oma teed. Selleks, et hirm ei tuleks tagasi, on oluline ka õppetunnist või soovitusest õppust võtta.

Sina ei ole sinu emotsioon! Vaatle seda tunnet kõrvalt, küsitle seda, vaata, mis lugu sellel tundel sulle rääkida on. Sellega võtad ülevoolavalt tundelt enda jõu tagasi. Tunded on suured energiatarbijad – kui annad neile kogu tähelepanu ja fookuse, siis sinna läheb ka kogu sinu energia. Juhi oma emotsioone, jäta need eraldi, küsitle neid kui sõpru ja pane saadud info enda jaoks tööle.

Kujuta ette ennast ja oma elu, kui seal ei oleks hirme. Milline sa siis oleksid? Missugused oleksid sinu otsused ja valikud? Mida see sinu ellu juurde tooks? Mida see sinu jaoks muudaks? Mis võimalusi see sulle looks?

Hirmudega tegelemine on protsess, sa saad järjepidevusega tehtud sammudega kõike muuta. Alusta enda keha ja oma mõtete kuulamisest. Jäta tunded endast väljapoole, ära ole see tunne! Küsitle oma tundeid. Aktsepteeri neid ja võta nende toodud infokillud vastu. Seejärel luba sellel tundel minna, ära jää selle tundega seotuks.

Elus ei kahetseta seda, mis on tehtud, vaid seda, mis on jäänud tegemata. Ela siin ja praegu, kasutades oma täielikku potentsiaali, oskusi ja erisusi. Sinus on kõik olemas! Kõik see, kuidas sa täna ennast tulevikus ette kujutad, on võimalik! Mine sammhaaval ja sa jõuad kohale. Sa teed alati enda jaoks parimaid valikuid. Usalda ennast!

Artikkel on ilmunud teemaveebis raamatupidaja.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700