Autor: Personaliuudised.ee • 29. märts 2023

Magamatus ärritab ja teeb tusaseks

Tööülesannete ja muude toimetuste kõrval ei tohiks ära unustada regulaarset magamist ja ka puhkehetkede võtmist päevasel ajal. Kahjuks meie töökultuur soosib ületöötamist, mis ei ole pikema aja jooksul jätkusuutlik ja võib kaasa tuua ka tervisemured, räägib Peaasi.ee tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.
Pexels

„Pikaajaline magamatus ärritab ja teeb tusaseks. Samuti võib kaasneda peavalu ja kindlasti alaneb keskendumisvõime. Juhtidel ja kaastöötajatel on oluline roll märgata, kui keegi meeskonnas on pikka aega järjest väsinud, ja teda vajadusel toetada,” selgitab Oidermaa.

Psühholoogi 7 soovitust, kuidas rääkida meeskonnaga unest ja puhkamisest nii, et see aitaks kaasa nende vaimse tervise tasakaalu hoidmisele:

1. Leppige kokku kellaajad, millal tööalaseid kirju ei kirjutata ega oodata neile vastust.

2. Kaaluge, kas kontoris on vajalik ja mõistlik sisse seada võimalused lühikeseks pärastlõunaseks uinakuks.

3. Märgake neid meeskonnaliikmeid, kellel ei ole võimalik oma käimasoleval eluperioodil hästi magada (väikelaste vanemad, haigete laste vanemad, hooldajad jm) – kas on võimalik neid kuidagi toetada? Millisel kellaajal nemad koosolekuid pidada eelistavad?

4. Pange tähele, millisel toonil teie meeskonnas unest ja puhkusest räägitakse. Kas magamata öö tundub kangelastegu? Kas öösel kella kolmeni kirjutatud projektitaotlus leiab meeskonnas positiivset äramärkimist? Arutlege, kas see toetab teie puhkamiskultuuri või oleks mõistlik oma keelekasutust selles suhtes ümber kujundada.

5. Koguge tervislikke võtteid, kuidas uinumist soodustada. Teismeliste vanemad võivad moodustada omaette tugigrupi, et üksteist toetada, kui järelkasvuga unehügieeni asjus tülisid tekib.

6. Kui töö iseloom nõuab teistes ajavööndites töötamist, mis omakorda võib unerütmi mõjutada, arutlege, kas saab pakkuda täiendavaid puhkehetki.

7. Jagage ja arutage, millised on teie jaoks sobilikud lõõgastumise ja puhkamise viisid ning kuidas neid hetki oma tööpäeva luua.

Artikkel on ilmunud teemaveebis personaliuudised.ee.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700