Autor: Palgauudised.ee • 16. mai 2023

KKK: kas lõunapausi arvelt võib varem koju minna?

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjuristmis Vladimir Logatšev selgitab, mis ajal võib töötaja oma lõunapausi kasutada ja millal peab see olema tasustatud.
Rahvakeeles nimetatakse 30-minutilist pausi lõunapausiks. Foto autor: Pixabay.

Lugeja küsib: Kas töötaja võib lõunapausi kasutada ükskõik millal? Näiteks selle ära jätta ja varem koju minna?

Vastab Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Vladimir Logatšev:

Tööandjal on kohustus korraldada tööd selliselt, et täiskasvanud töötajale oleks tagatud iga 6 tunni töötamise kohta vähemalt 30 minutit puhkamiseks ja einestamiseks. Alaealisele töötajale peab olema tagatud vähemalt 30 minutit pausi puhkamiseks ja einestamiseks iga 4,5 tunni töötamise kohta. Tegemist on tööpäevasisese vaheajaga, mida nimetatakse ka lõunapausiks.

Rahvakeeles nimetatakse 30-minutilist pausi lõunapausiks, kuid töötaja ei ole kohustatud ilmtingimata selle pausi ajal lõunastama. Töötaja võib pausi oma äranägemise järgi ise sisustada, näiteks minna kõrvalasuvasse kohvikusse või parki jalutama.

Lõunapausi ei saa jagada osadeks ja see vaheaeg puhkamiseks peabki olema vähemalt 30 minutit iga 6 tunni töötamise kohta. Seega kui töötaja tööpäev on 8,5 tundi (koos lõunapausiga), siis ta ei saa teha tööd 8 tundi järjest ning lõunapausi ära jätta ja varem koju minna.

Kui töötaja saab lõunapausi oma äranägemise järgi sisustada, siis võib tööandja pausi tööajast välja arvata ning tasu mitte maksta. Kui töötaja ei saa pausi ise sisustada, näiteks kui töö iseloomu tõttu ei ole võimalik vaheaega anda ning tööandja loob töötajale võimaluse puhata ja einestada tööajal, siis kuulub paus tööaja hulka. Kuid ka sellisel juhul peab töötaja saama oma lõunapausi kasutada.

Seega kui töötaja tööpäeva kestus on näiteks 7,5 tundi (tööpäev kella 8.00-15.30) ning töötajale on ette nähtud 30-minutiline lõunapaus, mida ei arvestata tööaja sisse, siis sellisel juhul on töötaja tööaeg 7 tundi, mille eest makstakse töötasu ja 30 minutit puhkeaeg, mille eest tasu ei maksta. Aga kui lõunapaus arvestatakse tööaja sisse, tähendab see seda, et tööpäeva pikkus koos lõunapausiga on 7 tundi (tööaeg kella 8.00-15.00). Töötasu makstakse sellisel juhul 7 tunni eest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700