Autor: Kai Koks, raamatupidaja.ee toimetaja • 13. juuni 2023

Tööampsude tegijate võimalused ja õigused timmiti täpsemaks

Nii nagu iga teise tähtajalise töölepingu puhul, kehtivad ka tööampsudeks sõlmitavate töölepingute puhul töölepingu seaduse sätted.
Foto: Pixabay.

1. jaanuarist 2024 kaotab kehtivuse tööturuteenuste ja -toetuste seadus ning selle asemele tuleb tööturumeetmete seadus. See ei muuda tööampsude tegijate õigust töötada kaheksa päeva kuus koos töötu staatuse säilimisega ja õigusega töötuskindlustushüvitisele.

Muudatustest tööseadustes rääkis Personaliuudiste tööõiguse seminaril Rohtla Law Office OÜ juhataja ja jurist Thea Rohtla. Artikli fookuses on muudatused lühiajaliste töölepingute sõlmimiseks ehk nn tööampsude tegemine.

Töölepingu seaduse paragrahvis 10 jõustus 24.12.2022 muudatus seoses tähtajalise töölepingu järjestikuse sõlmimise ja pikendamise piiranguga.

Varasem säte lubas samalaadse töö puhul sõlmida kaks järjestikust tähtajalist töölepingut. Kolmanda samalaadse lepingu sõlmimine muutis aga lepingu tähtajatuks. Pikendada sai tähtajalist töölepingut korra viie aasta jooksul.

17.03.2023 täpsustati seda muudatust ja paragrahvi 10 lisatud lõige 11 sätestab nüüd erisuse järjestikuste tähtajaliste töölepingute sõlmimisel nii:

• Lisaks käesoleva paragrahvi lõikes 1 sätestatule võib tööturuteenuste ja -toetuste seaduse paragrahvi 42 alusel töötuna arveloleku ajal ajutise töötamise korral sõlmida tähtajalisi töölepinguid samalaadse töö tegemiseks kestusega kuni kaheksa kalendripäeva kuue kuu jooksul piiramatult.

• Kui pärast kuuekuulise perioodi lõppu sõlmivad sama töötaja ja tööandja järgneva kuue kuu jooksul uue tähtajalise töölepingu, loetakse see tööleping tähtajatuks.

• Töötaja peab tööandjale avaldama ja kinnitama registreeritud töötuna arvelolekut.

Seega võib registreeritud töötu ühe tööandja juures kuue kuu jooksul teha tööampsuna igas kuus kaheksa päeva samalaadset, juba selgeks saadud tööd ning saada selle eest igakuiselt tasu, mis ei ole suurem kui 40 protsenti kehtivast töötasu alammäärast. Ja tööandja on rahul, kui juba väljaõppinud töötaja tema juurde tuleb, kartmata sellise töölepingu tähtajatuks muutumist.

Nii nagu iga teisegi tähtajalise töölepingu puhul, kehtivad ka tööampsudeks sõlmitavate töölepingute puhul töölepingu seaduse sätted:

• Kaheksapäevase töötamise korral võib tööleping olla ka suuline.

• Lühiajaline tähtajaline tööleping tuleb töötamise registris (TÖR) registreerida nagu iga teinegi töötamine.

• Iga lepingu lõppemise korral muutuvad kõik väljateenitud tasud sissenõutavaks, sh on töötajal ka kaheksapäevase töötamise korral õigus kasutamata jäänud puhkuse hüvitisele (nt 0,61 päeva eest).

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700