Autor: Virtuaalkliinik.ee • 27. juuni 2023

Kaalukalkulaator: vaata, mitu pardipoega sa kaalud

Tervisekassa lehel olev Kaalukalkulaator võimaldab peale kehamassiindeksi väljaarvutamise vaadata, kuhu paikneb sinu kaal teiste Eesti inimeste, eurooplaste ja ameeriklastega võrreldes, kus oled oma kaalu järgi võrreldes ea- ja sookaaslastega ja kuidas saad oma tervist parandada.
Tervisekassa lehel olev Kaalukalkulaator arvutab muu hulgas välja ka selle, mitu protsenti on sinu kaal ühe keskmise sumomaadleja või sõiduauto Mini Cooper kaalust ning mitu pardipoega sa kaalud. Foto: Pixabay.

Tervisekassa lehel olev Kaalukalkulaator arvutab muu hulgas välja ka selle, mitu protsenti on sinu kaal ühe keskmise sumomaadleja või sõiduauto Mini Cooper kaalust ning mitu pardipoega sa kaalud.

Tervisekassa lehel olev Kaalukalkulaator arvutab muu hulgas välja ka selle, mitu protsenti on sinu kaal ühe keskmise sumomaadleja või sõiduauto Mini Cooper kaalust ning mitu pardipoega sa kaalud. Foto: Shutterstock

Eestlane usub, et on tugev nagu kadakas, kuulikindel ja kõigele immuunne. Statistika seda paraku ei kinnita ja igal aastal sureb Paide linna jagu inimesi südame- ja veresoonkonna haigustesse. Paljud neist haigustest oleksid ennetatavad. Eesti inimestel on turjal vähemalt 6 miljonit ülearust kilogrammi, aga ülekaal on üks olulisemaid südamehaiguste riskitegureid.

KAALUKALKULAATOR

Kaalukalkulaator annab teada, kuhu paikneb Sinu kaal teiste Eesti inimeste, eurooplaste ja ameeriklastega võrreldes, kuhu paikned võrreldes oma ea- ja sookaaslastega ja kuidas saad oma tervist parandada. Kaalukalkulaator on mõeldud täiskasvanud inimestele.

Toidu- ja liikumissoovitused

Toidusoovituste illustreerimiseks ja paremaks kasutamiseks igapäevaelus on loodud toidupüramiid, liikumissoovitusteks liikumispüramiid ning suhkru tarbimise abimehena suhkrukalkulaator (vastavad lingid leiad artikli alt).

Toidusoovituste andmisel on lähtutud teaduspõhistest toidu-uuringutest ja riiklikest toitumissoovitustest, arvestatud on ka Eesti inimeste toitumisharjumuste ja võimalustega.

Kuigi soovitused ei ole kohustuslikud, tagab nende järgimine organismi kasvu ja toimimise, samuti väheneb tasakaalustamata toitumisest tingitud haiguste risk.

Toidupüramiidil on toidud jagatud viide, oma olemuselt võrdsesse põhitoidugruppi.

Mõnest grupist peaks sööma toite igapäevaselt, teiste puhul võib jagada toidud ära ka nädala peale.

Põhitoidugrupid on:

• tärkliserikkad toidud - teraviljatooted, kartul;

• puu- ja köögiviljad, marjad (sh kaunviljad, seened);

• piim ja piimatooted;

• kala, linnuliha, muna, liha;

• lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad.

Lisaks neile gruppidele võib, aga ei pea, sööma toite grupist „suhkur ja maiustused, magusad ja soolased näksid”.

Ära ei tohi unustada ka vee joomist!

Päevased tarbimissoovitused

Iga toidugrupi kohta on antud nende päevased tarbimissoovitused sõltuvalt energiavajadusest, mida väljendatakse portsjonite arvuna. Kuna päeva asemel on lihtsam arvestust pidada nädala kaupa, on ka toidupüramiidil kujutatud ühe nädala näitlik toidukogus 2000 kcal energiavajadusega inimesele (see on täiskasvanud naisterahva keskmine päevane energiavajadus).

Selleks, et teada, kui suur on portsjon, on antud iga toidugrupi sees olevatele toitudele portsjonite kogused grammides ja majapidamismõõtudes (dl, spl, tl). Need tulenevad vastava toidugrupi ühe portsjoni energeetilisest väärtusest (nt annab üks köögiviljaportsjon keskmiselt 30 kcal, üks piimatoodete portsjon 110 kcal).

Vaata, kuidas lugeda toidupüramiidi

Toidupüramiidil puuduvad toidugruppide vahel jooned, kuna kõik viis põhitoidugruppi on toitumisel võrdselt olulised. See, et mõni toidugrupp paikneb püramiidis all- ja teine ülalpool, on tingitud soovitatavate söömiskoguste erinevusest.

Toidugruppide vahel on võimalik toiduaineid teatud piirides ka üksteisega asendada.

Näiteks võib asendada osa teraviljatoodetest puu- ja köögiviljadega või kui inimesel on kala vastu allergia vm põhjus, miks ta seda süüa ei saa, võib suurendada linnuliha kogust jne. Kuid sellisel juhul peab väga täpselt teadma, milliste toitainete defitsiidi ühe või teise toiduaine vähendamine (eriti aga täielik menüüst väljajätmine) endaga kaasa toob ja kas selle vältimiseks oleks võimalik leida alternatiivseid toiduallikaid.

Kui inimene ei leia toidupüramiidi pildilt oma lemmikut (nt rooskapsas), ei tähenda see, et seda ei tohi süüa, või leides siit oma mittelemmiku (nt brokoli), ei pea seda ilmtingimata sööma hakkama. Püramiidil toodud valik ei ole kindlasti lõplik ega kohustuslik.

Oluline on toite toidugruppide sees varieerida - valides näiteks ühel päeval porgandi, teisel kapsa ning ostes ühel nädalal koju ühe tootja, teisel nädalal teise tootja leiva.

OLULINE INFO

Põhjaliku info toidupüramiidi ja toitumissoovituste kohta leiad Tervise Arengu Instituudi kodulehelt SIIT. Liikumispüramiidi leiad SIIT ja Suhkrukalkulaatori SIIT.

Allikad: tervisekassa.ee, tai.ee

Artikkel on ilmunud teemaveebis Virtuaalkliinik.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700