Autor: Kristjan Otsmann • 4. juuli 2023

Koolitaja: puhka normaalse inimese moodi!

Peatselt on puhkuste aeg käes. Et akud ikka korralikult laetud saaksid, soovitab tulemuslikkuse koolitaja ja arengutoetaja Kristjan Otsmann esmalt kindlaks teha, millist tüüpi planeerija ja tegutseja oled.
Foto: Pixabay.

Adrenaliinisõltlane

Puhkus on lahe! Eelmisel aastal õppisin langevarjuga hüppama ning üle-eelmisel tegin läbi superbike’i ringrajakoolituse. Tänavu … Ei tea, mida teen, aga midagi vägevat. Tegelikult tahaks minna hävitajaga lendama. Ei tea, kas Ukrainasse võtavad mind kaasa? Peaks Ämarisse helistama ja küsima.

Oot, mis puhkuseks valmistumine? Muidugi on mingid sabad veel tööl tegemata, aga liiga vara pole ju mõtet toimetama hakata, sest aega veel on, teha tuleb palju muudki ja elu on ju pidevas muutumises.

Peaks parem minema langevarjuga hüppama — see pakub palju enam kui puhkuseks valmistumine. Pealegi tuleb kibekähku veel kõrvaldada viimase kümmekonna projekti lõpuasjad ja sabad, aga seda jõuab teha lennuväljale sõites, nagu ka pärast langevarjuhüpet teel traumapunkti ning sealses järjekorras oodates.

Kuldse lapsepõlve igatseja

Mäletate, kuidas lilled lõhnasid lapsepõlves? Palju magusamalt kui praegu, on ju? Ja kui mahlakalt herilased nõelasid? Ja kui kaunid olid liblikad ja heinamaa ja pääsukesed ning kui maitsvad ema praetud pühapäevahommikused pannkoogid … Ilus aeg oli.

Ah et puhkus või? Jaa, puhkust tuleb võtta ikka mõnu ja naudinguga, hoiduda tööst, veeta see aeg lähedastega. Muidugi vanasti olid puhkused hoopis lõõgastavamad, aga ju see eesootav tuleb peaaegu sama hea kui sajandi alguses. Ei-ei, valmistuda pole selleks küll vaja, küll asjad sujuvad — alati on ju hästi läinud.

Karmi saatuse ohver

See nõme puhkus ka veel! Nagu muidu oleks veel vähe tõmblemist. Mäletate üle-eelmise aasta “puhkust”? Kopsud pidin välja köhima, nii paha oli olla, teised “suvitasid”, maskid ees. Puhkus, ma ütlen ...

Mitte midagi tööl ei jõua tehtud, ma üksi raban siin nagu Hunt Kriimsilm üheksas ametis üheksa inimese eest. Palk on muidugi poole hundi oma. Hea, et vahel koju magama jõuab. Kes sealgi ootab …

Eelmisel aastal saadeti mind sundkorras puhkusele. Kaks päeva pidasin vastu. Palav päike paistis, totakalt naeratavaid inimesi kõik kohad täis. Tulin tööle tagasi. Sain vähemalt üksi rabada, sest ega keegi minu tööd ju ära ei tee. Paar tükki tulid veel puhkuselt tagasi, koos siis kirusime ja töötasime.

Taevastes sfäärides hõljuja

Puhkus on nii lõõgastav! Just tulin äsja koherentse meditatsiooni ja vibratiivmassaaži tantrakursuselt. See oli ka tõeline puhkus. Suurte algustähtedega: Tõeline Puhkus!

Ei-ei, puhkuseks pole küll vaja valmistuda, sest meie eest hoolitseb Kõrgem Jõud, kes kõik hoiab ja teeb. Inimene peab suutma elada Universumiga ühtses hingamises, oluline on seisatuda ja kuulatada, sest Loodus meile tahab salamahti saladusi sosistada … Tähtis on olla Maailmaga üks ja elada Harmoonias, eks ju? Hüva, lähen, võtan oma taimetee kaasa ja mediteerin veidi, sest elu muutus liiga tormakaks.

Planeerimisgeenius

Puhkuseks on oluline varakult valmistuda, sest siis on võimalik elada rahulikult, ettemääratult ja mõnuga. Siin on minu to-do-list:

1. Kaardista, mida on vaja teha enne puhkust.

2. Eemalda ebavajalikud tegevused nimekirjast.

3. Delegeeri, mida saad.

4. Tee iga päev vähemalt üks kõige olulisem asi oma kõrgenergia ajal.

5. Valmista ette asendajad ja anna neile tööd aegsasti üle.

6. Planeeri puhkus, leia kirjakastist novembris ostetud piletid ja majutuste broneeringud.

7. Pane peale kontorist-väljas-teade.

8. Kogu puhkusel ideid.

9. Pärast puhkust planeeri igasse päeva paar tundi järeletõmbamiseks.

... ja normaalne inimene

Enne puhkust on päris paras väsimus peal, sest aasta on olnud sisukas ja hoogne. Mõistlik oleks vist teha nimekiri hädavajalikest asjadest, mis tuleks enne puhkust korda ajada. Vaatan korra läbi, ega mingi oluline asi toppama ei jää minu puhkuse ajaks ning vajadusel annan puhkuse ajaks tegevused üle.

Kolm päeva enne puhkust panen igasse päeva mõne tunni kalendris kinni kiireloomuliste tegevuste joondeajamiseks ning viimaseks tööpäevaks enne puhkust ei võta ühtegi lisakohustust.

Pigem võiks proovida viimase tööpäeva võimalusel mõni tund varem lõpetada. Pärast puhkust esimeseks tööpäevaks ka suurt midagi ei planeeri. Suvi võib vist nüüd tulla.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700