Autor: Meditsiiiniuudised • 4. juuli 2023

TAI uuring: puugid elutsevad pea kõikides linnaparkides ja terviseradadel

Tervise Arengu Instituut viib läbi uuringut, mille esimeses etapis korjati linnapuuke haljasaladelt. Puuke leiti tervise- ja kettagolfiradadelt ning haljasaladelt, enim puuke oli Valga Priimetsa terviserajal. Linnapargid olid üldiselt hästi hooldatud ja seal oli puugioht madal.
TAI uuringu esimese etapi kokkuvõtte kohaselt on terviseradade ääres olevatel haljasladel puugioht suur. Foto: Pixabay.

TAI uuringu esimese etapi kokkuvõtte kohaselt on terviseradade ääres olevatel haljasladel puugioht suur, linnade keskpargid seevastu on hästi hooldatud ja puugioht püsib neis madal.

Linnapuukide uuringu raames viisid 24. maist 8. juunini TAI nakkushaiguste uuringute osakonna teadurid läbi puugikorje Eesti linnade rohealadelt. Uurijad „surfasid“ selle aja peale läbi 55 750 m2 47 linnas ja 51 haljasalal.

Linna rohealadelt korjati paari nädalaga kokku 2825 puuki. Eestis levinud kahest puugiliigist oli linnades esindatud peamiselt võsapuuk, aga leidus ka laanepuuke.

Keskmine puukide levimus 100 m2 kohta on 5,65. Neid haljasalasid linnades, kus puuke leidus 100 m2 kohta rohkem kui kümme, oli kokku kaheksa. Kõige kõrgema levimusega oli Valga Priimetsa terviserada, kust leiti 26,63 puuki 100 m2 kohta. Rohkelt puuke leiti ka Võhma kettagolfi rajalt, Kärdla Linnapargist ning Tõrva terviserajalt.

Linnade keskparkides on puugioht väga madal

TAI nakkushaiguste uuringute osakonna teadur Maria Vikentjeva sõnul korjasid nad puuke peamiselt linnade parkidest, terviseradadelt, lauluväljakutelt ning kettagolfi radadelt. "Linnade keskpargid tavaliselt puugikorjeks ei sobinud, sest muruplatsid on tihedalt ja madalalt niidetud, põõsastikke esineb vaid vähesel määral või puuduvad need üldse ning kuivanud lehed on korralikult ära koristatud,“ selgitas Vikentjeva. Ta lisas, et taoliste kohtade heaks näiteks on Haapsalu linnuse territoorium ja Kilingi-Nõmme kesklinna park, kust puugikorje ei toonud ühtegi puuki,“ lisas Vikentjeva.

Puuke korjati aktiivselt külastatavatelt rohealadelt

Puugikorjeks sobivate kohtade valik lähtus projekti eesmärgist. Välja valiti need Eesti linnades asuvad avalikud rohealad, mida inimesed aktiivselt külastavad, et puuke saaks korjata kohtadest, mis vastavad inimeste käitumisharjumustele.

Linnapuukide suhtes uuriti ka vabaõhu spordiala kettagolfi radasid. Koos kettagolfi populaarsuse kasvuga kasvab ka inimeste aktiivsus rohealadel. Ning nagu näitas linnapuukide uuringu korje tulemus, kasvatab see omakorda puugihammustuse saamise ohtu.

Parkides puugioht madal, nende kõrval olevad haljasalad on puugirohked

Võib öelda, et Eesti linnade pargid on enamasti hästi hooldatud ning puugioht on neis suhteliselt madal. Samas parkide kõrval asuvad haljasalad on puugirikkad ning eriti rohkelt leidub puuke üle haljasalade sissetallatud radadelt.

2023. aasta linnapuukide uuringu eesmärk oli välja selgitada puukide levimus Eesti linnade avalikel rohealadel ning hinnata puugihammustuse saamise ja puugihaigustesse nakatumise riski linnakeskkonnas. Linnapuukide uuringu järgmises etapis hakatakse uurima puukidel esinevaid haigustekitajaid. Need tulemused selguvad eeldatavasti 2023.aasta sügisel.

Rohkem infot saab SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700