Autor: Personaliuudised.ee • 15. august 2023

Värbamisel saavad CV-st olulisemaks isiksuseomadused ja inimese sobivus meeskonda

Moodsa aja värbamisel on üha olulisemad pehmed väärtused, näiteks kuulamise, delegeerimise ja juhtimise oskused - paljusid oskusi saab töökohal juurde õpetada, kui olemas on õige suhtumine ja valmidus areneda, kirjeldab personalileidja Laura Kassin.
Foto: Pexels.

CV-st ja kogemustest enam nii palju ei lähtuta

„Veel paarkümmend aastat tagasi lähtuti liiga palju CV-st ja kogemustest. Nüüd on hakatud üha enam pöörama tähelepanu inimese isiksusele ning sobivusele meeskonda. Töö iseloom on hübriid- ja kaugtöö ning uute IT-lahenduste tõttu palju muutunud ja tööturule on tulnud hoopis teistsuguse mõtteviisiga Z-generatsiooni esindajad,“ kirjeldab personalileidja Laura Kassin tööturu suuremaid muutusi.

Ta toob ka välja, et üha olulisem on tagada meeskonnas harmoonia ja sujuv koostöö, mistõttu ongi vaja ka n-ö pehmetele oskustele rohkem rõhku panna.

„Suurepärane spetsialist, kes meeskonnas ussitas ja teistega tüli noris, võis olla väga edukas mõnda aega tagasi, kuid nüüd otsitakse suure tõenäosusega tema asemele keegi, kes on arenguvõimeline ja sobib meeskonda paremini,“ tõdeb ta.

Tuleviku tööjõud ootab oma töölt suuremat mõtet

„Tuleviku tööjõud on üha enam ettevõtlik – see tähendab minu jaoks seda, et hea töötaja näeb ise parendamist vajavaid kohti, pakub välja lahendusi ja viib need vajadusel ka iseseisvalt ellu,“ kirjeldab Kassin tuleviku tööjõudu.

Ta lisab, et enam ei oodata juhtidelt "käsin-poon-ja-lasen" stiilis delegeerimist, vaid rohkem otsustusvabadust ning muidugi ka paindlikkust tööaja ja -koha suhtes. Töötajaid tuleb arendada ja usaldada, kuna iga rolli täitja teab ise kõige paremini, mis selles rollis toimetades töötab ja mis mitte.

„Nooremate põlvkondade jaoks on palju olulisem ka see, et nende tööl oleks suurem mõte ja kasulik mõju ühiskonnale või planeedile. Üha vähem on huvi teha tööd, millel ei nähta suuremas pildis kasu,“ tõdeb personalileidja.

Peame olema avatud uudsetele lahendustele ja enesearengule

Kassin kinnitab, et üha keerulisem on tööle saada inimestel, kes ei huvitu enesearengust või meeskonnaga tugevate suhete loomisest. „Maailm meie ümber muutub kiiresti ning karjääri ei saa teha suhtumisega „ma olen ju alati nii teinud ja teen ka edaspidi“. Peame õppima olema paindlikud ja avatud uutele tööriistadele, tehnoloogiatele ja suhtlemisviisidele,“ soovitab ta ja lisab, et ülbe ja kritiseeriv suhtlusstiil ning ükskõiksus on samuti suured ohumärgid iga värbaja jaoks.

Kassin jagab soovitust, et üks lihtne viis oma huvi üles näidata on enne iga intervjuud tutvuda ettevõtte kodulehega ja küsida paar sisukat küsimust rolli, meeskonna või ettevõtte kohta.

Inimestele, kes arvavad, et nende oskused ja kogemus võivad olla ajale jalgu jäänud, jagab ta lihtsaid soovitusi – tänapäeval on õnneks meeletult palju võimalusi õppida ja ennast arendada. Iga töötaja, olgu ta siis parajasti tööotsingul või mitte, peaks aktiivselt tegelema enda kui töötaja tugevamaks muutmisega. See ei tähenda ainult erialaste teadmiste ja oskuste lihvimist, vaid ka üleüldisemalt enese arendamist inimesena.

„Loe raamatuid, vaata tasuta veebiseminare ja suurema huvi korral läbi ka tasulisi kursusi. Konsulteeri töötukassaga, mille koolituskaardi kaudu saab samuti oma oskusi tööturu vajadustele vastavaks vormida. Kuula taskuhäälinguid, vaata YouTube’ist TED-kõnesid või muid arendavaid saateid. Suhtle inimestega, kes viivad sind edasi – meie keskkond on tugevam kui meie tahe. See tähendab, et sinu suhtlusringkond peaks toetama sinu eesmärke: kui soovid olla parem töötaja, peaksid sama eesmärki jagama ka sinu lähituttavad,“ jagab Laura Kassin lõpetuseks täpsemaid soovitusi.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700