Autor: Marika Raiski • 22. august 2023

Kuidas edukalt puhkuselt naasta ja end esimeste nädalatega mitte läbi põletada?

Puhkamine on vaieldamatult oluline osa tööelust, kuid sama oluline on puhkuselt naastes paari esimese nädalaga end mitte ribadeks tõmmata ning head töö- ja eraelu tasakaalu hoida. Kuidas seda täpsemalt teha?
Puhkuselt tulles on energiat palju ja võib tekkida kiusatus end esimese paari nädalaga korralikult läbi põletada. Foto: Pexels.

Puhkuse võtmine on vaieldamatult vajalik ja kasulik meie tervisele, sest see vähendab stressi, parandab füüsilist funktsionaalsust, tõstab töömotivatsiooni ja suurendab loovust. Me kõik vajame tööst aeg-ajalt pausi.

Puhkuselt tulles on energiat aga palju ja võib tekkida kiusatus end esimese nädala-paariga taas korralikult läbi põletada. Uuringud annavad kinnitust sellele, et tööle tagasi tulla polegi nii lihtne. 2020. aasta Harris Polli uuring näitas, et 87 protsenti töötajatest kardab pärast puhkuse võtmist tööle naasta.

Peamised stressitegurid olid uuringu alusel järgmised:

- rutiini taastamine;

- liiga suur töökoormus;

- e-kirjadega järele jõudmine.

Siin on 7 nippi, kuidas puhkusejärgselt edukalt tööle naasta:

1. Planeeri oma tööle naasmine juba enne puhkusele minekut. Seda saad kõige kordaläinumalt teha, kui lisad töökalendrisse kas esimese või suisa kahe töönädala tegevused. See tagab, et Sinu kalender on kontrolli all ja jõuad koosolekute kõrvalt tegeleda kõikide oluliste jooksvate teemadega.

2. Seadista oma e-postkast nii, et puhkuse ajal sisse tulevad meilid suunduvad kas otse või läbi automaatvastuste Sind asendavatele inimestele ja tööle tagasi tulles pole Sind ootamas tuhandeid läbivaatamist vajavaid e-kirju ja tohututes kogustes uusi tööülesandeid.

3. Varu kalendrisse aega allesjäänud ja vajalike meilide läbivaatamiseks ja vajadusel neile vastamiseks. Kogemused näitavad, et suur hulk küsimusi saab vahepeal ise vastuse ja lahenduse.

4. Seadista e-postkast nii, et Sinuni jõuavad vaid vajalikud e-kirjad, kuid rämpspost, turundusmeilid ja uudiskirjad suunduvad mitte nii suurt tähelepanu vajavatesse ja selleks eraldi loodud postkasti alajaotustesse.

5. Jäta puhkusereisi ja tööle naasmise vahele paar vaba päeva. Kaasa aitab, kui jätad endale vähemalt 1-2 vaba päeva, et asjad korda seada, rahulikult mõni vajalik kodune töö ära teha ja end töölainele häälestada.

6. Sea prioriteedid ja püsi nendes. Mitte keegi teine ei saa hea seista selle eest, et Sa ise ja Sinu tiim püsivad kõige olulisemate fookuste juures. Meeles tasub hoida, et kui killustad oma tegevusi, saad üht-teist tehtud, kuid läbimurdelisi tulemusi ja edasiminekuid ei teki.

7. Mõtle läbi, kuidas enda jaoks kõige paremini töörutiin taastada. Puhkuse mineku juures on üks suuremaid boonuseid tööelu rutiinidest lahti laskmine ja tasub peast läbi lasta, kuidas kõige efektiivsemalt töörutiin taastada. Kui eelplaneerid puhkuselt naasmise, tähendab see, et sinu stressitase on juba kordades madalam.

Minu puhul töötab aja maha võtmiseks kõige paremini ringi reisimine, seda kas Eestis või välisriikides. Suudan nii oma kalendri erinevate tegevustega sisustada ning lisaks aitab keskkonnavahetus kaasa loovuse tekkele. Minu kõige suuremaks õppetunniks selle juures on olnud just puhkuse ja tagasi tööle tuleku vahele puhveraja jätmine. Kui varasemalt võtsin reisist viimast ja jõudsin koju tööpäevaeelsel õhtul või isegi alles varahommikul, oli üleminekuaeg null. See tähendas, et paratamatult oli mu tähelepanu hajutatud, reisiväsimus kehas ja stress omast käest võtta.

Igapäevasest rutiinist lahti lasta on tõesti üks puhkuse rõõmudest, kuid selle rutiini taastamine pärast puhkust võibki meis stressi tekitada. Seda enam on suurepärane võimalus kasutada puhkust kõige kõrval ka selleks, et järele mõelda, milliseid rutiine oma igapäevaellu soovime. Kui näiteks avastame puhkuse ajal, et igapäevane liikumine jalutamise, matkamise või ujumise näol mõjub enesetundele ja füüsisele hästi, siis ehk on mõistlik lisada see ka tööelu rutiinide sekka. Või kui tunneme, et igapäevane raamatulugemine toetab meie arengut, saame mõelda, kuidas hoida seda rutiini igal ajal.

Meelt mõlgutada tasub ka selle üle, kuidas muuta igapäevane tööelu nauditavamaks. Siinjuures saavad toeks olla regulaarsed töötajaid n-ö kergitavad rituaalid. Selleks võivad olla tiimikoosolekul check-in'i ajal nädalavahetuse kogemuste jagamine, ühiste võitude tähistamised või välja toomine, mille eest olete tiimis üksteisele tänulikud.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700