Autor: Kaire Viil • 19. september 2023

Päästikud, mis vähendavad enesekindlust

Kui tihti Sa analüüsid, miks enesekindlus kadus ning kuidas need kõhklused hakkamasaamises on tekkinud?
Foto: Pixabay.

Paljud on ise kogenud või kõrvalt näinud, kuidas inimene muudkui viimistleb ülesannet, julgemata seda üle anda. Äkki pole see piisav ja alati saab paremini. Perfektsionism toidab ebakindlust ja toodab organismi stressi tekitavaid aineid. Kui peaaegu valmis ülesannet on mitu tundi, päeva või lausa kuud lihtsalt nämmutatud, ei anna see tööle lisaväärtust. Vahel võib tiimis olla mitu perfektsionismikalduvustega ebakindlat inimest ja selline tööstiil mõjutab ka teisi.

“Peaaegu valmis” on perfektsionisti puhul kuhjaga hästi tehtud

Töötajad ei küsi alati, milline tulemus on ootuspärane, ega märka, millal on juba piisavalt hea. Täiuslikkust pole olemas ning õigel ajal enesekindlalt lõpetada ja end tehtu eest tunnustada on oluline oskus. Tore nipp on võtta töö üle, kui töötaja ütleb, et see on peaaegu tehtud.

Kes need uskumused Su pähe nii sügavale istutas?

Enesekindlust vähendavad ka kodust, koolist ja esimesest töökohast kaasa saadud uskumused. Soovitan võtta pooltunni ja panna kirja kümme uskumust, mis sind päevast päeva saadavad. Seejärel mõtle järele, kuidas asjad tegelikult on ja kelle tekitatud need mõttetaagad on. Kui heal järjel see inimene ise on ja kas ta ikka peaks sulle siiani arvamusliidriks olema? Või vali nimekirjast üks enim nörritav uskumus ja süüvi, miks see sind saadab ja kuidas on asjade elluviimist pidurdanud.

Enesekindel inimene ei anna alla ega muretse, mida teised arvavad

Näiteks üks minu klient oli kodust kaasa saanud mõttemustri, et ta ei saa kunagi jõukaks, kuna nende pere oli sisserännanud, mitte Eesti põliselanikud. Selliste piiravate usumuste tõttu tihti ei proovitagi unistuste poole liikuda. Inimene ümbritseb end nõiaringi - kui ei proovi, siis ei julge, ja kui ei julge, siis ei proovi. Ka “Väikeses printsis” on mitu näidet, kuidas suured inimesed on poisile pähe istutanud mõtte, et ta ei oska joonistada. Küllap tead inimesi, kes korrutavad mantrana, et nad ei oska laulda, tantsida, joonistada, süüa teha jne. Kui Henry Ford oleks kuulanud, mida inimesed arvavad, oleks ta pidanud aretama kiirema hobuse, mitte leiutama auto. Sama legend käib kaasas ka Edisoni ja lambipirni leiutamisega. Ta oli enesekindel ega loobunud katsetamast, leppimata madalama ambitsiooniga leiutada pigem võimsamad küünlad.

Aga milline on hoopis Sinu supervõime ja kuidas seda treenida saad?

Kui oled selgust saanud, millised on Sinu ebakindluse päästikud, siis mõtle, millised on Sinu tugevused ja üks supervõime. Mida tööl või kodus tehes tunned enesekindlust ning kuidas saad seda elamust rohkem oma päevadesse tuua ja rõõmutunnet kogeda? Ennast tasub kohelda nii, nagu teed seda kõige armsamatega. Kanna ilusaid mugavaid rõivaid, korrasta ümbrus, vali väga hea toit ja too päeva õnnetunnet tekitavaid emotsioone.

Kui kardaksin, mida lugeja arvab, poleks seda artiklit ära saatnud

Ka seda artiklit kirjutades oleksin võinud end piirata uskumusega, et ma pole diplomiga psühholoog, et enesekindlust piiravate päästikute teemal sõna võtan. Aga tean, et kirjutamine on mu tugevus, ning pikaaegne kaastöökogemus tõendab, et artiklid on head, inspireerivad ja praktilised.

PANE TÄHELE!

Kaire Viil astub üles ka novembrikuise Koolituskonverentsi enesearengu töötoas, kus õpetab enesekindlust vaid 30 minutiga kasvatama. Tutvu viie paralleelsessiooni kõigi esinejate ja päevakavaga ning vormista oma sooduspilet SIIN!

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700