Autor: Signe Sillasoo • 3. oktoober 2023

Kõnnikoosolekud tasub muuta igapäevarutiiniks

Kõnnikoosolekutest võiks saada Eesti töökultuuris järgmine populaarne trend, leiab Peaasi.ee organisatsioonide arenguprogrammi juht Signe Sillasoo. Aeg on tulla välja traditsiooniliste koosolekuruumide laudade tagant ning liikuda vestluseid ja arutelusid pidama nelja seinata koosolekuruumi – õue. Kasutegureid on palju.
Lülitage kõnnikoosolekud ja mõõdukas füüsiline liikumine töörutiini, võita on sellest parem tervis ja avatumad suhted. Foto: Pixabay.

Idee on lihtne ja tõhus – selle asemel et jääda igaks koosolekuks umbsesse ruumi, saab mõne arutelu pidada palju tulemuslikumalt kõndides, et toetada nii oma vaimset kui ka füüsilist tervist. Järjekordse istudes veedetud tunni asemel aitab keskkonnavahetus vähendada stressi ja ärevust, parandada töövõimet ja suurendada produktiivsust.

Stanfordi Ülikooli teadlaste uuring näitas, et kõndimine suurendab loovust ligikaudu 60%. See stimuleerib loovat mõtlemist ja probleemide lahendamise võimet. Lisaks pidas California Tervishoiu Sihtasutuse uuringu põhjal kõnnikoosolekuid palju produktiivsemaks kinnises ruumis peetud koosolekutest 67% osalejatest.

Sellest, et liigne istumine võib põhjustada rasvumist, südameveresoonkonna haiguseid, diabeeti, liigesevalusid ja luude hõrenemist, on sageli räägitud. Samavõrd halvasti mõjub istuv eluviis ka vaimsele tervisele. Kõnnikoosolekud võivad aidata lisaks füüsilisele tervisele ka vaimset tervist mitmel viisil parandada. Need annavad osalejatele võimaluse tegeleda mõõduka füüsilise tegevusega. Füüsiline aktiivsus suurendavad aju verevarustust ja hormonaalset tasakaalus. Liikumise ajal vabastab keha endorfiine, mida tuntakse n-ö hea enesetunde või õnnehormoonidena, mis võivad parandada meeleolu ning vähendada stressi ja ärevust.

Meeldivas välikeskkonnas kõndimine võib lisaks ülal mainitud loovuse suurendamisele parandada ka keskendumist ja kognitiivseid võimeid, sest suureneb aju hapnikuga varustatus. Samuti võivad kõnnikoosolekud aidata meelel korraks puhata ja vähendada vaimset väsimust. Õues liikumine ja päikesevalguse käes viibimine tõstab kevad-suvisel perioodil kehas ka D-vitamiini taset, mis mängib rolli meeleolu reguleerimisel.

Samuti võib koos jalutamine kasvatada paremaid suhteid ja sidemeid töökaaslaste või koosolekul osalejate vahel. Mitteametlikud arutelud jalutuskäigu ajal julgustavad avatud suhtlemist ja meeskonnatööd, mis lõppkokkuvõttes toetab vaimset heaolu.

Seega tasub lülitada kõnnikoosolekud ja mõõdukas füüsiline liikumine töörutiini, võita on sellest parem tervis ja avatumad suhted.

Liikumine on ka Peaasi.ee iga-aastase vaimse tervise vitamiinikuuri üks vitamiinidest. Rõõm on tõdeda, et eelnevatel aastatel vitaminiikuuris osalenud ettevõtete ja organistasioonide hulgas on arvukalt neid, kus on võetud eesmärgiks regulaarselt kõnnikoosolekuid teha.

Lisaks on ka linnaruum mõnel pool seda toetamas. Näiteks Tallinnas Ülemiste Citys on olemas spetsiaalne 1,8 km pikkune rohelise joonega tähistatud kõnnikoosolekurada. Raja äärest leiab ka hulgaliselt atraktsioone, nagu kiiged, keksukastid, batuut ja joonistustahvel. Kui sinna kanti ei satu, siis looge kolleegidega oma kõnnikoosolekurada, märkige see oma koosolekute broneerimise süsteemi (Outlook, Google vms) ruumide nimekirja ja leidke regulaarselt aeg ühisteks jalustusteks ja aruteludeks.

TASUB TEADA!

Ettevalmistus tagab kõnnikoosoleku õnnestumise

1. Kui lähed üksi kõndima ja kohtud kolleegidega koosolekuks online-keskkonna vahendusel, siis mõtle läbi:

- suhtluskeskkond: kui suhtled kõnnikoosoleku ajal kolleegidega läbi mõne online-keskkonna, siis esmalt veendu, et su telefoni aku on täis ja oled sinna laadinud koosolekuks vajaliku ja toimiva rakenduse;

- andmeside: õnnestunud kõnnikoosolekuks vajad sel juhul ka head mobiilset andmesidet. Võimalusel tee enne koosolekut osalejatega väike test, et veenduda, et andmeside on hea, sina kuuled teisi ja teised sind;

- kõrvaklapid: koosoleku ajal õues olles kasuta võimalusel mikrofoniga kõrvaklappe. Nii on käed vabad. Koosolekut saad pidada ka ilma nendeta, aga kõrvaklappe kasutades on kergem teisi kuulata ja vajadusel ka märkmeid teha;

- trajektoor: vali rahulik trajektoor, et kolleegidega vestlemist ei takistaks taustalt kostuv liiklus- ja mootorimüra. Ka väga tuulise ilmaga võib kolleegidel olla raske sinu mõtteid kuulda. Võimalusel vali jalutamiseks tuulevaikne piirkond. Kasuta koosoleku ajal online-rakenduses “vaigista” nuppu, kui sa parajasti ei kõnele. Nii lülitad enda mikrofoni välja ja sinu ümber toimuv ei sega koosolekut;

- liiklus: kõrvaklappidega kõndides ja koosolekusse süvenedes ära unusta jälgida liiklust ja ümberringi toimuvat;

- kellaaeg: vali kellaaeg, mil valitud trajektoor ei ole väga rahvarohke;

- märkmed: märkmete tegemiseks on suureks abiks näiteks ilmastikukindel kirjutusalus ja pliiats;

- riietus: vali kõnnikoosolekuks ilmale vastavad mugavad riided ja jalanõud;

- jook: kui saad ja soovid, haara jahedate ilmadega kaasa termostass hea sooja joogiga, et sooja sees hoida. Palavatel ilmadel võta võimalusel ühes veepudel.

2. Kui teed kõnnikoosoleku koos kolleegidega, siis mõtle läbi:

- trajektoor: veendu, et marsruut, mida mööda plaanite liikuda, on ohutu ja sellel on minimaalselt segajaid nagu liiklus, tee- või ehitustööd, tugevad helid või lõhnad;

- liiklus: kolleegidega jutuhoos olles ärge unustage jälgida liiklust ja ümberringi toimuvat;

- kellaaeg: vali kellaaeg, mil valitud trajektoor ei ole väga rahvarohke;

- teemas püsimine: ühiselt mitteformaalses keskkonnas jalutades võib kippuda jutt kõiksugustele toredatele teemadele. Väärtustage ühiselt kõigi osalejate aega ja pidage kinni päevakorrast. Veenduge, et kõik osalejad oleksid teadlikud ka koosoleku algus- ja lõpuajast;

- tööriistad: valmista koosoleku teemad eelnevalt ette ja võta märkmete tegemiseks kaasa näiteks ilmastikukindel kirjutusalus ja pliiats või soovi korral salvestusseade, nutitelefon või tahvelarvuti. Viimased on abiks ka asjakohase teabe hankimiseks. Kaasaskantavad akulaadijad võivad olla kasulikud ka madala aku taseme korral. Segajate vältimiseks pane telefon aga hääletu peale ja palu seda ka teistel osalejatel teha;

- riietus: vali kõnnikoosolekuks ilmale vastavad mugavad riided ja jalanõud;

- jook: kui saad ja soovid, haara jahedate ilmadega kaasa termostass hea sooja joogiga, et sooja sees hoida. Palavatel ilmadel võta võimalusel ühes veepudel.

SOOVITUSED

Liiguta ennast regulaarselt ka siseruumides tööd tehes!

- Leppige koosoleku alguses kokku ühine märguanne, mida saab kasutada siis, kui tunnete koosoleku ajal vajadust liikumispausiks. Kasutage seda julgelt!

- Asutage ühine Zoomi võimlemisklubi – tehke trenni sama video järgi või õpetage üksteisele erinevaid mängulisi treeningharjutusi.

- On aeg uuendada oma Zoomi/Teamsi/Slacki kohtumisi ja koosolekuid! Loo ruum arvuti ümber. Seisa püsti. Rääkides liigu ringi. Või hangi laua juurde hoopis käimislint ning pea koosolekuid seistes ja samal ajal lindil käies.

- Näojooga! Parim aeg on seda teha koos ekraani taga koosolekutel!

- Looge kontoriruumides koosolekute ajal kasutamiseks sisejalutusrajad.

- Korraldage töökohal treeningväljakutseid või võistlusi. Julgustage kolleege moodustama meeskondi ja jälgima koos oma treeningeesmärke. See võib motiveerida töötajaid olema pauside ajal aktiivsemad ja luua tervislikumat töökeskkonda.

- Propageerige liftide asemel treppide kasutamist, asetades liftide lähedusse motivatsioonisilte.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700