Autor: Personaliuudised.ee • 3. oktoober 2023

Silmad väsivad arvutiga töötades ära? Nendest harjutustest võib abi olla

Näojooga treener ja MaiWistiku looja Mai-Liis Kivistik ütleb, et nägemine on üks tähtsamaid meeli meie igapäevaelus. Väga oluline on nägemine ja silmatervis kontoritöötajatele, kelle silmad kipuvad väsima. Kivistik selgitab, miks ja kuidas silmalihastele harjutusi teha, et leevendada silmade pinget, parandada vereringet ja tugevdada silmaümbruse lihaseid.
Näojooga tegemine töökohal võib paljudele ebamugav tunduda – teised võivad seda ju märgata. Foto: Pexels.

Silmalihased saavad treeningust kasu

Kivistik tõdeb, et kontoritöötajad veedavad sageli pikki tunde arvutiekraani vaadates, mis põhjustab silmade väsimust. Silmaharjutused saavad aidata seda väsimust leevendada, lõdvestades silmalihaseid ning vähendades ebamugavustunnet ja väsimust. Silmaharjutused hõlmavad erinevate punktide või objektidele fokuseerimist, mis suurendab vereringet silmades. Parema vereringe abil saab vähendada silmade väsimust ja hoida nägemist teravana. Nagu teisedki kerelihased, saavad ka silmalihased kasu treeningust. Nende lihaste tugevdamine võimaldab parandada silmade liigutuste kontrolli ja koordinatsiooni.

Kivistik lisab, et kontoritöötajate seas on levinud probleem, mida iseloomustavad sümptomid nagu kuivad silmad, peavalud, udune nägemine ning kaela- ja õlavalu. Silmaharjutused võivad aidata neid sümptomeid ennetada või leevendada, soodustades paremat silmade tervist. Lühikesed pausid silmaharjutuste tegemiseks aitavad parandada keskendumisvõimet. Need harjutused pakuvad vaimset puhkust pidevast ekraanitööst, võimaldades ajul taastuda.

Regulaarsed silmaharjutused aitavad ennetada vanusega seotud nägemisprobleeme nagu presbioopia (raskused lähedalasuvate objektide fokuseerimisel) ning glaukoom ja kae.

Harjutuste abil silmade pingeid vähendades aitad ennetada kortsude ja peente joonte teket silmade ümber, mida tihti nimetatakse kanavarvasteks. Samuti aitab näojooga abil treenimine säilitada head silmade asendit ning vähendada langevate või lõtvunud silmalaugude välimust ja vältida silmaaluseid turseid.

Millal ja kuidas kontoris silmaharjutusi teha?

Kivistik ütleb, et on oluline kuulata oma keha ja jälgida, kuidas sinu silmad ennast tunnevad. Kui hakkad tundma ebamugavust, kuivust või pinget, on see märk sellest, et on aeg teha lühike silmaharjutuspaus. Lisaks kaalu ekraanide kohandamist, õige valgustuse tagamist ja head ergonoomilist tava, et vähendada silmade pinget veelgi.

Silmaharjutuste sagedus võib olla paindlik ja seda tuleks kohandada sinu individuaalsete vajaduste ja mugavuse järgi. Hea soovitus on teha lühikesi harjutusi iga 20–30 minuti tagant, aga võid teha ka pikemaid pause koos pikemate harjutustega iga tunni tagant. Kivistik soovitab katsetada erinevaid variante, et leida see, mis sulle kõige paremini sobib.

Siiski märgib ta, et on oluline märkida, et kuigi silmaharjutused võivad pakkuda arvukalt eeliseid, tuleks neid teha mõõdukalt ja õige juhendamise abil. Silmade ülekoormamine või harjutuste valesti tegemine ei ole sulle kindlasti kasulik.

Näojooga tegemine töökohal võib paljudele tunduda ebamugav – teised võivad seda ju märgata. Kui selle pärast muretsed, aga tahad silmaharjutusi teha, soovitab Kivistik valida harjutused, mis hõlmavad minimaalset füüsilist liikumist. Harjutused, mis nõuavad peamiselt fookuse muutmist või pilgutamist, jäävad teistele vähem silma. Kui sul on oma tööruumi üle mingi kontroll, paiguta arvutimonitor nii, et saaksid teha lühikesi pause või sooritada harjutusi, ilma et keegi seda märkaks.

Kui pead silmi puhkama, kuid ei soovi tähelepanu äratada, soovitab Kivistik mõneks sekundiks silmad sulgeda. See aitab silmi lõdvestada, kuid ei tõmba tähelepanu.

Kiire silmade pilgutamine on üks kõige diskreetsemaid silmaharjutusi. See ei nõua olulist pea liikumist ja saad seda teha, ilma et keegi märkaks.

Ta soovitab kasutada ka planeeritud pause, et teha sügavamaid silmaharjutusi nagu käte pealepanek või silmade pööritamine. Nendel pausidel on suurem tõenäosus privaatsuseks ja väiksemaks tähelepanu äratamiseks.

Silmaharjutused

• Pilguta silmi mõne sekundi jooksul nii kiiresti kui võimalik, et neid niisutada ja vähendada kuivust.

• Fokuseeri pilk vaheldumisi lähedal ja kaugemal asuvale objektile, et treenida silma fokuseerimisvõimet. Tee harjutust vähemalt viis korda.

• Pööra silmi täis ringiga õrnalt päripäeva ja vastupäeva, et lõdvestada silmalihaseid. Tee harjutust vähemalt viis korda.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700