Autor: Margot Vent • 31. oktoober 2023

Eksperdid: Naiste tapja number üks ei ole enam rinnavähk!

Ameerika ekspertide kinnitusel ei ole naiste tapja number üks enam rinnavähk – selleks on hoopis kopsuvähk. Uute uuringutulemuste kohaselt diagnoositakse noortel ja keskealistel naistel kopsuvähki sagedamini kui meestel ning paraku ei ole selle põhjus veel teada.
Naiste kopsuvähijuhtude kasvu põhjus ei ole veel teada. Foto: Pexels.

Ameerika Ühendriikide haiguste tõrje ja ennetamise keskuse andmetel on suitsetamise määr viimase paarikümne aasta jooksul märkimisväärselt vähenenud, naiste kopsuvähi esinemissagedus aga pöördvõrdeliselt suurenenud, seda eriti mitte suitsetanud naiste seas, vahendas CNN.

Ühest möödunud nädalal ajakirjas JAMA Oncology avaldatud uuringust nähtus, et aastail 2000-2019 kopsuvähi diagnoosi saanute seas oli 35–54aastasi naisi rohkem kui sama vanu mehi. Ühe teise uuringu andmeil on naiste kopsuvähi diagnooside arv viimase 43 aasta jooksul tõusnud 84, meestel aga 36%, ehkki paljud diagnoosi saanud naistest ei olnud kunagi suitsetanud. Riskiteguriteks peetakse muuhulgas perekondlikku tausta, passiivset suitsetamist, kokkupuudet radooni ja asbesti ning reostuse ja arseeniga joogivees.

Et naistele suunatud teadusuuringuteks eraldatakse ainult 15% Ameerika tervishoiuinstituutide eelarvest, ent kopsuvähk tapab seal rohkem naisi kui rinna-, munasarja- ja emakakaelavähk kokku, kaalutakse nüüd isegi naiste kopsuvähiuuringute ja ennetavate teenuste seadustamist.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Meditsiiniuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700