Autor: Külli Reino, palgauudised.ee toimetaja • 7. november 2023

Heli Raidve: kui tööandja töötajat ei teavita, siis kasutamata puhkusepäevad ei aegu

Eesti tunnustatuim tööõiguse ekspert Heli Raidve juhtis Pärnu Raamatupidamiskonverentsil tähelepanu Euroopa Kohtu värsketele otsustele, mis muutsid kasutamata puhkusepäevade aegumise senist praktikat.
Tunnustatud tööõiguse ekspert Heli Raidve.
Foto: Raul Mee

Oleme harjunud sellise praktikaga, et kui inimene teenis eelmisel aastal puhkuse välja, pidi ta selle hiljemalt käesoleva aasta lõpuks ära kasutama. Kui ta seda ei teinud, siis aegub puhkus käesoleva aasta 31. detsembri öösel vastu 1. jaanuari.

Eelmisel aastal tegi Euroopa Kohus otsused, mis toob põhimõttelised muudatused puhkuste aegumise senisesse praktikasse.

Tööandja peab töötajat teavitama aeguvatest puhkustest

Euroopa Kohus on seisukohal, et mitte kunagi ei aegu ükski asi, mille osas pole teist poolt hoiatatud. Reegel, millele Euroopa Kohus tähelepanu pööras on, et puhkus aegub ainult juhul, kui tööandja on töötajat eelnevalt piisavalt teavitanud ja meelde tuletanud, et puhkus hakkab aeguma.

"Meelde tuleb jätta, et kui töötajatel on eelmisel aastal välja teenitud puhkust, mis on käesoleval aastal veel kasutamata, siis tuleb tööandjal töötajaid teavitada: ma tuletan meelde, et sul on X päeva kasutamata puhkust, mis hakkab aeguma. Kas sa tahad seda kasutada? Kui sa seda puhkust käesoleval aastal ära ei kasuta, siis see aegub 31. detsembril ja hiljem seda enam kasutada ei saa" soovitas Heli Raidve tööandjatele ja raamatupidajatele. "Kui tööandja töötajaid puhkuse aegumisest piisavalt ei teavita, siis töötajate kasutamata puhkused ei aegugi," lisas Raidve.

Kui tööandja ei ole töötajat puhkuse aegumisest teavitanud, siis töötajal puhkus ei aegugi.

Tegemist on Euroopa Kohtu 22.09.2022 otsusega C-120/21.

Tööandjal on kohustus anda töötajale võimalus kasutada oma õigust tasustatud põhipuhkusele

Teine reegel, millele Euroopa Kohus tähelepanu juhtis on, et kui aegumisaastal (eelmisel aastal välja teenitud puhkus, mis sel aastal tuleb ära kasutada) on töötaja olnud haiguslehel ehk ajutiselt töövõimetu, siis selle perioodi võrra aegumistähtaeg pikeneb.

PANE TÄHELE!

Personaliuudised on taas kutsunud Heli Raidve jagama praktilisi selgitusi tööõiguse kohta 7. detsembril hotellis L'Embitu toimuvale tööõiguse seminarile.

Eesti tunnustatuim tööõiguse spetsialist ning kahel korral Äripäeva ja Personaliuudiste aasta koolitajaks valitud Heli Raidve puutub oma igapäevatöös pidevalt kokku kõige teravamate tööõiguslike valupunktidega. Seminaril käsitleb ta hetke kõige aktuaalsemaid teemasid: kuulaja saab ülevaate viimase poolaasta kurioosseimast kohtupraktikast, sh iganädalase ja igapäevase puhkeaja miinimumnõuded Euroopa Kohtu uusi seisukohti silmas pidades. Üle vaadatakse ka jõustunud ja jõustuvad muudatused töölepingu seaduses ning seletatakse lihtsas keeles lahti keerukamad punktid.

Tegemist on äärmiselt praktilise seminaripäevaga, kus kuulaja saab esitada lektorile küsimusi ka lähtuvalt oma ettevõtte spetsiifikast. Seminaripääsme saab soetada SIIT!

"Näiteks, kui töötaja on käesoleval aastal olnud 23 päeva haiguslehel, siis kasutamata puhkus ei aegu mitte 31. detsembril, vaid pikeneb 23 päeva võrra ja aegub 24. jaanuaril," tõi Heli Raidve praktilise näite.

Euroopa Kohtu 22.09.2022 otsus C-518/20 ja C-727/20.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700