Autor: Signe Ventsel • 9. jaanuar 2024

Edasiliikumiseks alusta kokkuvõttest

Brandmooni asutaja ja koolitaja Signe Ventsel annab sammsammulise juhendi, milles eneseauditit tehes näpuga järge ajada.
Foto: Pixabay.

Kui võtan kokku möödunud aastal tehtud meeskonnakoolituste tähelepanekud persoonibrändi ja tööandja saadikute koolitustelt ning eduka enese-ja ajajuhtimise koolitustelt, siis kuulen tihti, et oi kui palju mõtteid, ma võtan aja ja hakkan nendega tegelema jõulude ajal, aasta viimastel päevadel või jaanuari esimestel päevadel. Nii, nüüd on see aeg käes!

Kui kõik need meeskondade juhid ja juhid leiavad nüüd viimaks aja iseenda arengu peale mõelda, siis võib palju positiivseid muutusi tuua.

Aastakokkuvõtete tegemisega seoses pakun välja mõned nutikad soovitused, mis aitavad sul seda aega iseenda juhendatult kasutada.

- Kui sa kahtled, et kas peaks ikka kokkuvõtte tegema või mitte, siis iga ettevõte teeb aasta lõpus kokkuvõtted ja analüüsib tehtud tegemisi, et uusi plaane seada. Inimesena tuleb sama teha!

- Kui sa ei võta aega aasta kokkuvõtte tegemiseks ja analüüsimiseks, siis saab uue aasta eesmärkide seadmine alguse valest lähtekohast!

- Mine kohvikusse või kodust/kontorist teise keskkonda ja alustagi aasta kokkuvõtte tegemist. Kogu kokku enda taipamised, mõtted, hetked ja saavutused sellest aastast. Selleks, et elada oma unistuste elu ja seada uueks aastaks kas või mõni väike eesmärk (suured on ka head), siis selleks on oluline analüüsida, mida sai üldse eelmisel aastal tehtud. Mis läks hästi? Mis nii hästi ei läinud? Mis olid väljakutsed? Mida õppisin?

Enesejuhtimise teooria autor Albert Bandura sõnul arendavad indiviidi usku edukast eneesjuhtimisest just meisterlikkuse märkamine ehk saavutused, hästi tehtud asjad. Edu kogemine ja märkamine loob tugeva usu oma isiklikku enesetõhususse ja sedasi kasvab ka meie julguse muskel inimestena. Kui ma koolitustel inimestelt küsin, milles nad head on või mis on viimase aja saavutused, siis vastuseks on tihti pikk paus. Kui ma olen enesekindel ja tean oma saavutusi, siis ma neid ka jagan.

Kuidas mina kokkuvõtteid teen?

Mina teen kokkuvõtte igal aastal ja kasutan selleks PowerPoint slaidi põhja. Sinna saab visuaalselt lisada teksti ja pilte, mõnus kasutada ning hiljem hea ka vaadata. Jaa, teate kui hea on lugeda ja vaadata neid eelnevate aastate kokkuvõtteid ... lihtsalt tekib tunne, et vau, kas tõesti mina olen seda teinud! See on andnud palju selgust, millel fookust hoida ja ennast tugevamalt väärtustada.

Jagan nüüd sinuga olulisi teemapunkte koos küsimustega, millele kutsun mõtlema ja analüüsi tegema.

Väljakutsed ja saavutused

1. Mis olid sinu selle aasta suurimad väljakutsed? Mida sa neist õppisid?

2. Millised olid sinu selle aasta suurimad saavutused? Kuidas tundsid, et oled edukas? Milline on sinu edu?

Sisemine mina

1. Kuidas oled alates eelmisest aastast muutunud? Mil moel oled sel aastal kasvanud?

2. Milliseks inimeseks tahad saada järgmisel aastal? Kuidas sa tahad kasvada?

Tervis

1. Kui hästi sa möödunud aastal enda eest hoolitsesid? Kas seadsid prioriteediks treeningu, une ja toitumise vms?

2. Kuidas sa kavatsed enda eest veelgi paremini hoolitseda? Mida selleks teed? Millise uue harjumusega tööd teed?

Igapäevane vundament

1. Milline nägi välja sinu tavaline igapäevane rutiin möödunud aastal? Kuidas sa oma päevi alustasid ja lõpetasid?

2. Kuidas sa tahad, et sinu rutiin järgmisel aastal välja näeks?

3. Milline oleks sinu ideaalne hommik, päev ja nädal (kirjuta need lahti)?

Töö

1. Kui rahule jäid möödunud aastaga töises valdkonnas ja eksperdina? Mida sa nautisid ja mida mitte? Mõtle 5-6le võtmemomendile oma möödunud aasta tööelus, mis olid sulle tõeliselt tähenduslikud? Millal tundsid elevust ja rõõmu?

2. Milliseid muudatusi võiksid uuel aastal teha, et saaksid tunda end oma tööga rahulolevana ja tunda arengut? Milliseid kogemusi soovid tööelus kogeda? Milles ennast proovile panna.

Inimesed

1. Kellega sa möödunud aastal ühenduse lõid? Kes toetas sind kõige rohkem?

2. Kellega soovid uuel aastal ühendust võtta? Milliseid inimesi soovid enda ümber veel?

Rõõm ja hobid

1. Kuidas sa möödunud aastal lõõgastusid? Mis sulle rõõmu pakkus? Millised on sinu lemmikmälestused? Kas sa alustasid uute hobidega? Millised olemasolevad hobid sulle uusi taipamisi tõid?

2. Mida soovid uuel aastal rohkem kogeda? Kuidas lõbu sinu jaoks välja näeb?

Tänulikkus

1. Kellele oled kõige tänulikum? Mille eest oled kõige tänulikum? Pane kirja, miks sa oled nende inimeste ja asjade eest tänulik.

2. Kuidas saad järgmisel aastal oma tänu rohkem väljendada?

Aastakokkuvõttesse investeeritud aeg loob sulle palju väärtust – isiklikult ja meeskonnaliikmena. Jagage oma saavutusi ka meeskonnas.

Meie meeskonnad vajavad üha rohkem talente. Talent on ennastjuhtiv inimene, kes suudab järjepidevalt tähenduslikke eesmärke seada ja täita ning hoida ennast ise motiveerituna, ka siis, kui eesmärkide teelt välja sõidad. Lisaks omab selget visiooni ja teeb teadlikku arendustööd iseendaga.

Jaa, pärast aastakokkuvõtte tegemist saan sulle öelda – head uute eesmärkide seadmist!

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700