Autorid: Jaanika Rannula, Helen Roots • 16. jaanuar 2024

Pekkikeeramise meistriklass: eesmärgistamine

No kas saaks olla paremat teemat aasta alguseks kui eesmärkide seadmine? Päris kindlasti andis nii mõnigi juba vana-aastaõhtul toredaid lubadusi 2024 aastaks: alustan dieediga, hakkan regulaarselt 1. jaanuarist jõusaalis käima, hakkan ettevõtjaks, leian uue töökoha, olen 10 korda parem inimene kui varem ...
Unistuste nimel tuleb olla valmis pingutama, aga kas just teiste ja isikliku heaolu arvelt... Foto: Pixabay.

Ka Jaanika on teinud viimased 17 aastat iga aasta lõpus järgmise aasta unistuste nimekirja, mida kõike ta uuel aastal soovib saavutada, ära teha või kuhu reisida. Ühel aastal soovis näiteks ta endale uut autot ja saigi. Augustis tegi autoavarii, olemasolev auto tuli maha kanda, sest soovide nimekirjas ei olnud täpsustatud, kuidas ta selle auto saab, milline see uus auto võiks olla ja kust tuleb raha, nii osutus ka uueks asendusautoks 15 aastat vana romu, millega tuli pool aastat sõita, enne kui sai endale „normaalne“ auto soetatud. Karma äkki?

Samas on Jaanikal õnnestunud viimase viie aastaga realiseerida kõik oma tööalased unistused ja eesmärgid (isegi rohkem, kui ta oskas planeerida), niisiis eesmärkide seadmisel ja samas ka nende pekkikeeramisel võib Jaanikat lausa profisportlaseks nimetada.

10 SOOVITUSLIKKU NÕKSU, KUIDAS EESMÄRGID KINDLASTI EI REALISEERU!

1. Sea endale pigem laiad ja üldised eesmärgid, jäta endale mänguruumi. Selliseid ebamääraseid ja abstraktseid eesmärke on kindlasti kerge järgida ja sul pole õrna aimugi, millal sa need üldse võiksid saavutada. Kõrge motivatsioon on aga garanteeritud! Omamata mingisugustki mõõdupuud, sobivad siinkohal eesmärgid nt tahan olla tervem, parim töötaja, parem ajajuhtija, EDUKAM ettevõtja, hea ema jne.

2. Ambitsioonikus ruulib! Noh näiteks mõtled, et lähed märtsis maratoni jooksma, aga pole kunagi isegi sörkimas käinud, või kui, siis ehk mõni jalutuskäik ja kvartalitiir koeraga. Või et kui eelmine aasta oli näiteks sinu e-poest oste sooritanud keskmiselt 100 inimest kuus, siis ambitsioonikas plaan on mõelda, et veebruarikuus teeb ostu 1000 inimest, eks?! Kuidas või mil moel need eesmärgid täituvad, ei ole oluline, loeb see, et sina oled julge unistaja ja sind ei heiduta miski!

KULDNE NÕUANNE!

Sõnal on jõud! Võid kohe uue aasta hakul hakata vasakule ja paremale kirema, mida kõike sa sel aastal kavatsed ära teha. Mida utoopilisem mõte, seda parem, manifesteeri ära ja küll sa pärast läbi vere, higi ja pisarate hakkama saad. Ja kui ei saa, järgi punkte 7 ja 10!

3. Lase fantaasial hullata! Mis sest, et räägitakse eesmärkide seadmise mudelitest ja metoodikatest, see SMART-mudel ongi juba liiga vana ja leierdatud vidin. Kas mõni usub tõesti ikka veel, et eesmärgid peavad olema spetsiifilised, mõõdetavad, saavutatavad ja relevantsed ning omama mingisugust ajalimiiti? Ei, ei ja veel kord ei! Ära lase end teoreetikutest heidutada. Muuseas, eriti head on teemasse mitte puutuvad ja ebaolulised eesmärgid – no näiteks oled tegutsenud floristikamaastikul, avasid eelmisel aastal kaks uut poodi ja tänavu on plaan avada veel kolm erinevates ostukeskustes. Siinkohal võiksid nüüd keskenduda hoopis oma hispaania keele kursustele, uuele lilleseadmise meistriklassile ja enesearengule. Edukas uute töötajate leidmine, väljakoolitamine ja poodide tulemuslikkus pane rahulikult ooterežiimile ja hulla mõnuga uute ideede maailmas!

4. Planeerimine on nõrkadele! Kui eesmärgid paigas, kipub sageli tekkima mure, kuidas neid saavutada. Sa ei vaja tegelikult konkreetset plaani, kuidas need ära teed, mida sul on selleks vaja, mis oskusi või ressursse jne. No näiteks oled mõelnud, et säästa tänavu oluliselt rohkem raha (mis summa? Mida rohkem seda uhkem!) või oled plaaninud kasvatada ettevõtte kasumit 30%. Ära nüüd enam mingil juhul kuluta aega, et koostada eelarve või säästuplaan, kuidas jõuda eesmärgini ja et mitte kõrvale kalduda. Kulude-tulude järjepidev haldamine ei anna mingisugust garantiid, sest aeg-ajalt tuleb ikka teha mõni emotsiooniost ja on hea, kui sul on selleks vabad käed.

5. Ignoreeri ajahaldamist ja prioritiseerimist! Eriti hea on see näiteks mingit uut oskust õppides või end tööalaselt täiendades. Mismoodi võiks hispaania keele omandamisele kaasa aidata see, kui teed endale kalendrisse graafiku, millal tundides käid või mitu tundi nädalas uut keelt harjutad? Enesearenguga sama lugu, olgu see siis mingitel koolitustel osalemine või raamatute lugemine – tegeled sellega siis, kui aega tekib ja meelde tuleb, eks?

KULDNE NÕUANNE!

Kuna tundub, et see eesmärkidega sehkendamine võib olla paras peavalu, siis ehk on mugavam eesmärgid üldse seadmata jätta. Niikuinii need ei täitu ja sa sead endale asjatult kõikvõimalikke piiranguid ja võtad lisaülesandeid ja ... milleks? Kulge niisama! Mine vooluga kaasa ja liugle täiesti eesmärgitult sinna, kuhu jumal juhatab. Kusagile ju ikka välja jõuad!

6. Tee suured eesmärgid „juppideks“! Kindlasti on nii mõnigi lugeja unistanud edukast ettevõtja-karjäärist. Ja uue aasta alguses on kindlasti hea plaan töölt ära tulla ja hakata kohe asjaga pihta. Mis see siis ära ei ole, ettevõtlusportaalis saab ju ettevõtte registreerida kõigest viie minutiga ja oledki ettevõtja valmis! Kui idee olemas, ära kuluta enam aega erinevatele sammudele ja ettevalmistustele nagu turu-uuring, kliendibaasi loomine, eelarve ja käibe planeerimine, sihtgrupi määratlemine või toote-teenuse läbimõtestamine. Hakka lihtsalt pihta ja vaata, mis saab!

7. Ära raba vastutust! Esiteks ära kindlasti jaga oma eesmärke teistega, sest kui keegi teine pole neist midagi kuulnud, on palju lihtsam nendest loobuda. Kui aga eesmärgid ebaõnnestuvad, on kõige parem süüdistada selles kedagi teist: uued seadused, tobedad poliitikud, kliendid, kes ei mõista sinu kasulikku toodet või teenust (ise lollid, et ei oska õiget asja valida!). Kõigele on olemas mingi väline mõjuv põhjus, sest sinul olid ju õiged eesmärgid ja sa andsid endast parima.

8. On ebamõistlik kulutada energiat väikeste võitude tähistamisele, see on kohutavajaraisk, sest mõtle, mida kõike sa võiksid tähistamisele kuluva ajaga korda saata. Sina ajad ju ikka suurt võitu taga! Ning kui selle saavutad ja oled suure saavutajana maigu suhu saanud, ära jää hetkekski loorberitele puhkama ega töö vilju nautima, vaid pane täiega edasi – sea uued ja veelgi kõrgemad eesmärgid. Siin pole aega passida ja tähistada!

KULDNE NÕUANNE!

Kui mingil imelikul põhjusel soovid siiski ka väikeseid võite tähistada, ära hoia end tagasi. Tee seda suurelt! Tee seda nii, et kõik näevad ja teavad! Oled maakler ja su suur eesmärk on müüa maha villa Viimsis? Cool! Pärast esimest huvitatud kõnet kliendilt premeeri end tordiga ja tee sellest postitus sotsiaalmeediasse, et kõik sõbrad ja sugulasedki näeksid, et oled teel oma eesmärgi poole. Edukus ei anna häbeneda!

9. Unistuste nimelt tuleb pingutada, seetõttu ole valmis tegema seda kõike isikliku heaolu arvelt! Hea uni, tervis ja suhete hoidmine on eesmärkide saavutamise juures teisejärguline, ära jäta jonni, enne kui tulemus käes, küll pärast on aega puhata küll ja suhelda. Mis sest, et nii mõnigi hea sõber jääb võõraks, kontsert nägemata või magad korduvalt maha laste spordivõistluse või esinemise või – oh seda imet! – on lapsed vahepeal suureks kasvanud ja sina rügad endiselt oma suurte ja ambitsioonikate unistuste nimel!

10. Sa ei ole oma eesmärkidega ju abielus ja saad neist iga kell lahti öelda! Näiteks tahtsid ametikõrgendust ja saidki. Nüüd aga selgub, et sellega kaasnes päris palju vastutust ja sa pead juurde õppima mõne uue oskuse. Kõigele lisaks said enda alluvusse kaks inimest, kellega ei teki üldse mingit keemiat ja nad vaidlevad sulle kogu aeg vastu. Pärast kaht nädalat pingutamist võid julgelt oma juhile öelda, et tegelikult sulle ikkagi ei meeldi see koormus ja need ülesanded, ning palu endist mugavat töökohta tagasi.

Kolm Suurepärast Ideed Vanarahvalt!

Iial ei maksa alahinnata rahvatarkust ja vanasõnu – nemad juba teadsid ... asju. Eriti manifesteerimise kohta.

1. Suuga teed suure linna.

2. Hõiska enne õhtut!

3. Lahtine suu nälga ei jää!

Hea lugeja, kas oled ka ise mõne eesmärgi pekki keeranud või näinud pekki keeratavat? Aita kaaslugejal teiste vigadest õppida ;)

Hea, kui keerukaid teemasid osatakse läbi huumoriprisma vaadata! 😀 Lugeja võib võtta seda rubriiki kui muhedat lugemist sügiskaamosesse ja pimedate talveõhtute valgustamiseks, küll aga võib tõsisem enesearendaja keerata omakorda siin pakutu õigeks ja saada osa soovitustest, kuidas muuta enda, inimeste ja töökorralduse juhtimine tõhusamaks ja tulemuslikumaks.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700