Autorid: Helen Roots, Jaanika Rannula • 13. veebruar 2024

Pekkikeeramise meistriklass: kaugtöö

Tundub, et sellest uuema aja töökorralduse populaarseimast viisist ei saa üle ega ümber. Kas siingi saab midagi pekki keerata? Kohe uurime!

Pekkikeeramise musternäidised, juhtide ja meeskondade arengupartner Jaanika Rannula ning Personaliuudiste juht Helen Roots – kaks pead on ikka kaks pead.

Foto: Pexels.

No muidugi, alati saab, pole küsimustki. Tegelikult annab suuremat osa maailma asju pekki keerata, aga eriti hästi õnnestub see siis, kui justkui peaksid töötaja paela otsast lahti laskma, aga pole päris kindel, kas too on valmis iseseisvalt tegutsema.

Eks kaugtöö ongi selline vastakaid tundeid tekitav teema. Ja ei saa sugugi öelda, et oleks alati nii, et töötajad on mõttest vaimustuses ja tööandjad sügavalt vastu. Nii mõnelgi korral võivad asjad olla sootuks vastupidi! Testlio pani sügisel kontori kinni ja saatis kõik töötajad kaugtööle, Dynatrace’i töötajaile on kaugtöö küll lubatud, aga millegipärast eelistavad töötajad siiski kontoris kohapeal käia.

10 GENIAALSET VÕTET, MILLEGA KAUGTÖÖ LOOTUSETULT PEKKI KEERATA

1. Kaugtöö kokkulepe peaks justkui olemagi poolte kokkulepe, sõlmitud kirjalikku taasesitust võimaldaval moel. Ära sellesse väga kinni jää, sest kui kokkulepet pole, saad töötaja iga kell tagasi kontorisse kupatada. Noh, kui sul näiteks maru igav hakkab, kui kogu meeskond “väidetavalt” kodus tööd teeb.

2.“Väidetavalt”? No kas keegi tõesti arvab, et seal kodus üldse tööd tehakse? Päris kindel, et seal käib üks logelemine ja laisklemine. Aga sa saad selles veenduda, kui teed päeva jooksul pistelist kontrolli, nt sätid kalendrisse koosoleku 10 minuti pärast ja palud, et kõigil oleks kaamerad sees. Ilmselgelt on sinu töötajad kodukontoris alati värske meigi ja soenguga ning kannavad seksikat pükskostüümi, mitte kodudresse ja lohvakat T-särki ... ka mehed. Noh, vähemalt NÜÜD kannavad, pärast kolmandat rändom-koosolekut.

KULDNE NÕUANNE!

Sul on täiesti õigus! Kahtlemata on igal ülesandel oma kellaaeg, millal see tehtud peab saama. Kui mõnel ei ole, siis kehtesta see ja kontrolli täitmist. Päris kindlasti pole sul oma tööajaga midagi mõistlikumat peale hakata kui ajada näpuga järge, kas homse koosoleku materjalid valmistati ette kell kolm päeval või kell kümme õhtul.

3. Ah et kas tööandja võib välisriigis kaugtöö tegija arvutiekraani jälgida? No miks ta ei või, muidugi võib! Ja kohe hommikust õhtuni, muidu töötaja äkki kasutab juhi lõunapausi ära ja mängib sel ajal hoopis tetrist.

4. Kõige kavalam on aga palgata järelevaataja ning kui kaugtööd tegevaid töötajaid on rohkem, siis lausa mitu. Ikka igaühe kohta üks. Järelevaataja saab siis jälgida arvutiekraanil toimuvat, panna kalendrisse välkkoosolekuid, küsida pisteliselt kontrollküsimusi jne.

Jaanika targad täiendused!

* Tee mingeid erisoodustusi või kingitusi neile, kes küll istuvad kontoris, aga kelle produktiivsus on tegelikult poole madalam. Võib ju olla, et kaugtööl töötaja on oma asjad juba poole päevaga valmis teinud, sest ta on oma aja paremini ära planeerinud, ent ära sina seda märka ega tunnusta. Kiida ikka seda, kes saatis viis minutit enne viit pooliku esitluse kommentaaridega, et ta homme kontoris jätkab.

* Kuna kodukontori töötajad on niikuinii kogu aeg kodus, võib neile julgelt saata kell 21.05 kirja palvega korrigeerida veel kord oma tööülesannet ja nõuda, et see saaks kindlasti tänase õhtu jooksul välja saadetud.

* Ettevõtte väärtusruum toimib kontoris ja kodukontoris töötajate keskkond siin ei konkureeri. Tiimikoosolekul, kus osa töötajaid on kontoris ja osa Teamsis, lase rahuliku südamega kontorisolijatel rääkida oma nädala kogemustest ja edusammudest. Las kodus olijad kuulavad pealt! Nende kaasamata jätmine on hea viis välja näidata, et kui soovid olla osa meeskonnast, tasub ikka kohale tulla.

5. Kui järelevaataja tundub olevat kallivõitu lahendus, võid sisse seada n-ö veebipäeviku, kuhu töötaja saab ise märkida, mis ülesandeid ta mis kellast kellani täitis, millal käis kohvi toomas, millal tegi pissipausi, millal klatšis kolleegidega virtuaalses kohvinurgas (tähtsad jutud peavad ju siiski ka kodukontoris räägitud saama!) ja kui kaua sõi oma lõunasuppi. Selline detailne ajaarvestus võtab omakorda küll tüki töötaja tööajast, aga mis see paar raisatud tundi nädalas ikka teeb. Vähemalt sa tead, et ta ei keeda samal ajal putru ega pane pesumasinat käima.

6. Nii nagu kontoris, võid minna ka kaugtööd tegeva alluva või kolleegi laua juurde, peaasi, et tead, kus see laud asub. Astu ligi, anna kella ja räägi oma mure ära. Alati jääb võimalus, et sind kutsutakse sisse ning pakutakse kohvi ja küpsist. Või siis ei kutsuta ega pakuta. Aga võimalus on!

KULDNE NÕUANNE!

Kui kaugtöö tundub kahtlane ja kuidagi nagu liiga ... kauge, võid välja pakkuda hoopis lähitöö võimaluse! See võiks välja näha nii, et töötaja töökoht asub kontorist maksimaalselt kümneminutilise teekonna kaugusel. Nii tunned, et omad siiski teatavat kontrolli ja välkkoosolek täidab veelgi paremini oma eesmärki.

7. Rumal jutt, et kõik ei saa kaugtööd teha. Kui asjad hästi läbi mõelda, siis kindlasti leiab võimalusi, kuidas kas või mingit osa tööst distantsilt teha. Arstid panevadki juba diagnoose pildi järgi, koroona kolis koolitunnid veebi, notarid leiutasid kaugtõestamise, toidu- ja tarbekaubad, isegi ravimid tulevad kulleriga e-poest ... varem olid just arsti, õpetaja ja poemüüja näited need, mida alati toodi, kui oli tarvis väita, et “igaüks ei saa kaugtööd teha”. Küll saab trammijuht, tuletõrjuja või tehase liinitöötajagi teha midagi veidi kaugemalt kui oma töölaud. Ja kui põnev võiks olla juukselõikus, kui juuksur näitab kõike ette veebikaamera ees peegelpildis. Kui soeng peas, teed lihtsalt ülekande ... Võrdsus peab valitsema!

8. Sa lootsid kontorikuludelt säästa, aga töötajad tunnevad end üksikuna? No oli seda veel tarvis ... Aga siingi leiab rohtu! Oled kuulnud üksi elavatele eakatele suunatud lugemissõbra projektist? Rakenda analoogiat ja paku oma kaugtööl olevale meeskonnale võimalust kasutada näiteks libelobalõua teenust! Vast piisab, kui palkad esialgu ühe hea ja lobeda jutuga lõuapooliku, kes päeva jooksul meeskonnaliikmed läbi helistab, vahendab 10-15 minuti jooksul olukorda kontorist, jagab värskeimat infot, mis ta just teiste käest on kuulnud, ja avaldab arvamust, kes kellega käib. Suhtlemisvaeguse peaks see katma küll ja inimesed ei saa ka hiljem väita, et nad oleks infosulus.

KULDNE NÕUANNE!

On levinud küsimus, kas nt kaugtööd tehes saadud päikesepõletus on tööõnnetus või mitte. Siin võiks tööandja vastutusest vabastada juhul, kui töötajat on tööohutuse juhendis instrueeritud kandma rannas kaugtööd tehes vähemalt 50 SPF-iga kaitsekreemi. Kui niisugust klauslit juhendist ei leia, tuleks tööandja täielikult vastutavaks lugeda.

9. Ergonoomiline kodukontorimööbel? Ülehinnatud! Pigem sea sisse üle-ettevõtteline translatsioonivõrk iga kaugtöö tegija koju, kus iga 45 minuti tagant kamandatakse töötajad püsti, võimeldakse nad läbi, tehakse silmaharjutusi ja seda kõike talumatult entusiastliku meeleolumuusika saatel. Pärast säärast võimelungi (ja enne järgmist!) pole erilist vahet, kui kägaras sa vahepealsed 45 minutit istud.

10. Ahhaa! Kui sa ikka südamest ei taha oma inimesi kaugtööle lubada, siis siin tuleb mängu üks kaval nõks, kui siduda kaugtöö vastastikuses kokkuleppes näiteks lähipuhkusega. Töötada võid kas või Uus-Meremaal, aga Raplast kaugemale puhkama ei lähe! Usutavasti istuvad kõik kontoris nagu viis kopikat. Samas ei või iial teada, ega nad seal kaugtööl ju tegelikult tööd ei teegi ...

KULDNE NÕUANNE!

Tegelikult annab kaugtöö pakkumine võimaluse ka palgakuludelt säästa. On selge, et alailma kontori vahet sõeluv inimene kulutab kuu lõikes üsna arvestatava summa transpordile ja kütusele. Kodukontoris töötajal võib selle summa julgelt töötasust maha arvata. Põhjendada võiks seda näiteks panusega töötaja tarbimisharjumustesse, sest mida teeb inimene n-ö nagu maast leitud rahaga? Laiaks lööb!

Hea lugeja, millised on naljakad kaugtööga seotud kogemused, millest kuulnud oled? Saad neid jagada meiliaadressil [email protected], ja parimatest näidetest teeme ülevaate 1. aprillil :)

Hea, kui keerukaid teemasid osatakse läbi huumoriprisma vaadata! 😀 Lugeja võib võtta seda rubriiki kui muhedat lugemist sügiskaamosesse ja pimedate talveõhtute valgustamiseks, küll aga võib tõsisem enesearendaja keerata omakorda siin pakutu õigeks ja saada osa soovitustest, kuidas muuta enda, inimeste ja töökorralduse juhtimine ja arendamine tõhusamaks ja tulemuslikumaks.

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700