Autor: Personaliuudised.ee • 14. mai 2024

Muremõtete ja rahaärevuse korral tuleb appi reaalsuskontroll

Raske majanduslik olukord, mis Eestis viimastel aastatel on valitsenud, võib inimestes ja kollektiivides tekitada muremõtteid ja rahaärevust. Kuidas liigse muretsemisega toime tulla ja millised mõtteharjutused sellisel juhul aitavad?
Foto: Pixabay.

„Üks võimalus liigse muretsemisega toime tulla, on eristada, mis tüüpi murega on tegu: kas see on reaalne olukord, mis muret valmistab, või hüpoteetiline? Reaalne rahaga seotud muremõte on enamasti selline, mille leevendamiseks saab kohe midagi ette võtta. Näiteks, kui üks sissetulekuallikas kaob, saab alustada asenduse otsimist ja ühe võimalusena sotsiaalmeedias oma CV-d jagada,“ selgitab psühholoog Elina Kivinukk.

Mure võib olla ka hüpoteetiline – olukord ise pole kätte jõudnud, aga tekitab ikkagi koormat. Sageli kasvab hüpoteetiline mure ka katastroofiliseks mõttemustriks. Võib juhtuda, et üks väike muremõte kerkib lõpuks nii suureks, et hakkab inimesele ärevust tekitama. Üks võimalik stsenaarium on, kus inimene kardab, et teised saavad mõnest tema tervisemurest teada. See aga tekitab järgmisi muremõtteid: mind vallandatakse, kaotan sissetuleku, ei leia uut töökohta, mistõttu mind tõstetakse kodust välja ja jään kodutuks.

Isegi kui rahunedes tundub see stsenaarium vähetõenäoline ja isegi naljakas, siis muremõtte tekkimise hetkel on tähtis aru saada, et see mõte tekitab minus ebamugavust ja on normaalne end halvasti tunda.

Prisma personalidirektori Marén Penu sõnul kerkib ka töökollektiivis esile rahaärevusega seotud küsimusi, mis võivad seostuda murega oma töö kaotada . Kaubanduses tekitab tihti küsimusi see, kas tehisintellekt ja iseteeninduskassad asendavad üks hetk müüjate töö.

„Seda küsitakse palju just meedia vahendusel, ent tõde on, et pigem otsitakse jaekettides häid töötajaid tikutulega taga. Automatiseerimine ei toimu nii suure kiirusega, et me saaksime väheneva tööjõuhulga ära tasakaalustada. Kuna riiklikul tasandil välistööjõu kasutamist ei soodustata, siis ongi klienditeenindajaid hoopis puudu,“ näitlikustab Prisma personalidirektor reaalset olukorda turul ja kinnitab, et töökohtadest Eesti kaubandusvaldkonnas puudust pole.

Mida muremõtete puhul ette võtta? Võib mõelda, kas kuidagi saab enda enesetunnet ja -kindlust toetada, mis aitaks muretunnet leevendada. Näiteks kinnitada endale, et keerulisteks olukordadeks on kõrvale pandud piisavalt ressursse, et toime tulla. Või mõelda, kas on võimalik säästusid kõrvale panna? Rahulikku meeleseisundit toetavad ka teadveloleku- ja lõõgastusharjutused.

Mõtesta muremõte ümber

Kui praegusel eluperioodil on raha vähe, siis võib sellest ajast ka häid aspekte leida – näiteks õpid paremini süüa tegema, leiad poest hinnakampaaniate ajal eriti häid sooduspakkumisi või oled leidlikum kingituste tegemisel. Enda vaatenurga muutmine aitab vaadata saabuvat arvet kui meeldetuletust, mitte ebameeldivat kohustust.

„Laiemalt tasub märgata, kuidas seltskonnas, kollektiivis või perekonnas rahast räägitakse. Kas idealiseeritakse olukordi, kus inimesed saavad endale kõike lubada? Miks see oluline tundub? Peaksime hoopis õppima tegema komplimente inimese oskuste ja iseloomuomaduste kohta, mida raha nii palju ei mõjuta. Ilmselgelt on lihtsam kiita inimese uut riietuseset või tehnikavidinat, kui välja tuua tema erilisi iseloomutugevusi, märgata käitumises veetlust või muud isiklikku,“ selgitab Kivinukk.

Ka Penu kinnitab, et tööandjal on siin suur roll. „Näiteks Prismas on meile väga oluline kuulata oma töötajaid, neil on vaba voli avaldada oma mõtteid, neile antakse järjekindlalt tagasisidet ja toimub pidev areng. Meie töötajad hindavad mõtestatud ja eesmärgistatud, aga samas stabiilset töökultuuri. Ambitsioonikate eesmärkide poole liigutakse tasakaalustatult ja järjepidevalt, säilitades samas ka töörahu.“

Enesekindlust aitab suurendada ka erinevate oskuste valdamine. „Prismas toetame töötaja arengut nii horisontaalsel kui ka vertikaalsel karjääriteljel. Horisontaalselt saab omandada sarnase raskusastmega erinevaid tööoskusi – näiteks kaupluse kassaosakonnas või infoletis, toidu -või tarbekaupade osakonnas vajaminevad erioskusi. Samuti on töötajal võimalik soovi korral võtta rohkem vastutust ning liikuda spetsialistist tiimijuhiks või juhiks. Mida rohkem on töötajal oskusi, seda laiem on võimalus end ettevõttes teostada. Samuti on suurema oskuste hulgaga lihtsam ka ettevõttest lahkudes uut sobivat tööd leida. See aitab paremini toime tulla ka rahaärevusega,“ rõhutab Marén Penu.

Elina Kivinukk soovitab rahaga seoses enda käitumist ja tundeid jälgida – see on isiklik teekond ja sugugi mitte lihtne. Kui aga keskenduda psühholoogilistele võtetele, võid peagi märgata, et olukorda on veidi kergem hallata. „Soovitan, et pered, organisatsioonid või kogukonnad muudaksid rahalised katsumused ühiseks proovikiviks. Seades ühiseid eesmärke ja jagades üksteisega nii probleeme kui ka edusamme, saadakse keeruliste aegadega hõlpsamini hakkama, ollakse üksteisega lähedasemad ja lõppkokkuvõttes võidakse end lausa võidukalt tunda.“

Leia võimalusi, kuidas tähistada tasuta või väga väikese tasu eest

  • Tunnusta hea sõnaga.
  • Tee mõttes aplaus.
  • Looge perega heade tegude sein ja märkige üles, kui keegi on midagi hästi teinud, kasutanud mõnda säästunippi või pannud raha ühise eesmärgi saavutamiseks kõrvale.
  • Pea tänupäevikut, kuhu paned kirja kõik asjad, mida saad endale lubada, samuti selle, mida sa oled tänu keerulistele aegadele õppinud.

Artikkel on koostatud UK organisatsiooni soovituste ja Psychology Tools materjali „Muretsemise ja ärevusega elamine keset ülemaailmset ebakindlust“ põhjal.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700