Autor: Fred Moritz • 4. juuni 2024

Mida värbaja Sinu kohta leiab, kui ta Sind guugeldab?

Kuigi AKI sõnul ei tohiks värbajad tööle kandideerivaid talente guugeldada, tehakse seda paratamatult ikkagi. Me ise ei pruugi üldse tähelepanu pöörata sellele, mis infot, pilte või linke meie kohta Google’i esilehel välja tuleb, aga värbajasle võib see jätta Sinust hoopis vildaka esmamulje.
Foto: Pexels.

Kuidas kindel olla, et guugeldaja avastused ei mõjuta Sinu šansse tööle saamiseks? Yume Talendiagentuuri headhunter ja turundusjuht Fred Moritz kirjeldab lahti enimlevinud mõjutajad avalikest sotsiaalmeedia profiilidest.

Alustuseks guugelda iseenda nime inkognito režiimis

Kui Sul on unikaalne nimi, tulevad Google’i kaudu tõenäoliselt välja kõik avalikud profiilid Sinu kohta, sealhulgas need kontod, mille Sa oled ise ammusest ajast võib-olla unustanud. Üks viis on otsida oma nime ka vaid eesti domeeniga lehtedelt, seega peaksid Google’i otsingusse kirjutama jutumärkide vahel oleva nii: “site:ee Eesnimi Perenimi”.

Vaata üle oma Facebooki ja Instagrami profiilid

Facebook on tihtipeale üks unustatuim kanal: paljudel on avalikult näha peopilte lapsepõlvest, ebasobivad pildid aastatest, kus ajad ja kombed olid teised. Samuti võivad olla profiilidel ebasobivad kaanepildid, üles laetud kahtlased videod või jagatud ebasobivaid postitusi. Vaata oma Facebooki kontot külastajana ning eemalda või sea privaatseks kõik, mis võib Sinu mainet negatiivselt kujundada. See on hea aeg ka oma avalik info (telefoninumber, sünnipäev, sõbralist jne) üle vaadata. Sarnane lugu on ka Instagramiga. Keri oma profiilil allapoole ja vaata ka neid pilte, kus sina oled täägitud.

Vaata üle oma LinkedIni profiil

Viisakas ja kaasajastatud LinkedIni profiil jätab Sinust hea mulje. Uuenda seda alati, kui oled uut tööd otsimas. Lisaks tõstab hästi täidetud LinkedIni profiil tõenäosust, et Sinuga võetakse ühendust ka siis, kui Sa pole tööotsinguil, kuna jääd sihtotsingu raames värbajatele silma. Olulisemad osad heast LinkedIni profiilist on kaasajastatud profiilipilt, töökogemus, headline, haridus ja about- sektsioon.

Lisaks nendele kanalitele vaata üle ka oma teised kanalid just selle pilguga, mida näevad teised. Siinkohal arvesta, et ka näiteks YouTube’i pleilistid võivad olla avalikud. Samuti vajuta Google’i otsingus piltide otsingu peale ning vaata, kus Sinu näoga profiilid välja tulevad – seal võib olla peidetud aardeid!

Artikkel on ilmunud teemaveebis Personaliuudised.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700