Restoranitest: Alatskivi mõisarestoran väärib külastamist

Vaatamata keskpärastele maitseelamustele soovitab Puhkepäeva toidukriitik Heidi Vihma Alatskivi uusvana ehitist oma silmaga kindlasti vaatama minna.

Isegi kui museaalne sisu mõnevõrra hõredaks jääb, on tegemist kauni hoonega, mis väärib külastamist. Ka restorani ruumid on kaunid, ainult nende sisu on justkui fokuseerimata.
Ruumide järgi võiks eeldada, et tegemist on mõisarestoraniga, seda kontseptsiooni toetavad ka hinnad. Menüü aga oleks justkui külameeste ja mõisateenijate kokku pandud: midagi Köögi-Katalt, midagi aidamehelt, opmanilt, kärnerilt, popsilt ja moonakalt. Isegi kuri kubjas on “Kurja kupja pihviga” oma panuse andnud.

Lahjad ja maitsetud toidud

Restorani kodulehekülje järgi on restorani menüüd mõjutanud Eesti, Saksa ja Šoti köök. Viimane tõenäoselt küll vaid selle pärast, et loss meenutavat arhitektuuriliselt ühte Šotimaa kuninglikku lossi.
Šotlased pole menüüsse peale tilga viski küll midagi andnud, küll aga on ohtralt viiteid Vene köögile ja kuidas võikski ajaloolises Eesti -Vene segaasustusega piirkonnas teisiti olla? Vene köögi esindusisikuteks on kohalikud külamehed Feofan ja Feodor, ühelt on menüüsse võetud kalaleem, teiselt kohakala.
Feofani kalaleem oli puhas petukaup, ma ei suuda uskuda, et üks kohalik kalamees sellisel lahjal leemel oma nime lubab kasutada, nii et on alust arvata, et Feofani näol on tegu fiktsiooniga.
Olen Kallaste karakatitsal saanud kohalike Feofanide ja Feodorite järvekaldal keedetud kalasuppi – see oli latikat nii tihkelt täis, et pane või lusikas püsti seisma. Lossileemekeses ujusid ringi aga vaid mõned üksikud lõhe-forellitükikesed ja kaks(!) poolesentimeetrist valge kala raasukest. Oleksin ma Feofan, häbeneksin oma nime lörtsimise pärast silmad peast.
Feodoril oli paremini läinud. Tema kohakala oli saanud tihke tainakatte, mis hoidis seda mugava moel kuivamast, kuid praadimisõli päevalilleõlised toonid kippusid varjutama kohakala õrna maitset. Ilmselgelt oli järgitud Feofani õpetust kasutada “poslamaslat”, kuid härrasrahva ruumides mõjus see ikkagi ootamatult. Praekala juurde pakutud kartulid olid aga maitsvad ja rustikaalsele köögile omaselt oli neid palju. Ohtralt oli ka majoneesikastet.

Vaatamist väärt hoone

Nii nagu kalasupp ei saanud järveäärse Feofani väljamõeldud olla, polnud ka “Jäägri kehakinnitusel” ehk pardifileel jäägriga midagi pistmist – see polnud metspart, vaid tavaline farmilinnuke. Pardifilee juhtmaitseks oli suits – see oli nii tugevalt suitsune, et meenutas juba sinki, ja oleks sel moel vajanud tugevamaid kaaslasi kui keedetud lillkapsas, mais, kartulipuder ja mesine apelsini-küüslaugukaste.
Lõunasöök lõppes võimsalt: šotlase üllatusmagustoit – punased sibulad karamellistatud suhkru ja viskiga – oli fantastiline roog, millel küll Peipsiveere päritolu palju ilmsem kui Šotimaa oma. Aga üllatus jäägu igaühe enda avastada.
Vaatamata keskpärastele maitseelamustele soovitan Alatskivi uusvana ehitist oma silmaga vaatama minna. Iga söögikoht, mis kaugemal kui kümmekond kilomeetrit linnast julgeb uksed lahti teha, väärib juba ainuüksi oma olemasolu pärast külastamist.

Alatskivi lossi restoran
Aadress: Alatskivi, Tartumaa
Telefon: 53 032 485
Avatud: P–N 12–18, R–L 12–21

Punkte kokku: 20

TOIT
10/6
TEENINDUS
10/4
INTERJÖÖR
10/10

PÕHIROOGADE HINNAD: 10,20–26,10 eurot

Vaata kõiki restoraniteste siit.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

  • Juunis
    17%
    17%
  • Juulis
    83%
    83%
  • Augustis
    0%
    0%
  • Ei puhkagi suvel
    0%
    0%
  • Muu
    0%
    0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine