Autor: Tekstibüroo Päevakera • 6. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keelenõu: mis märke kasutatakse eurode ja sentide vahel, ees ja taga?

Seda küsimust küsitakse sageli ja selle kirjaviisi vastu eksitakse tihti. Nõuandeid jagab tekstibüroo Päevakera koolitaja Helika Mäekivi.

* Vastamisel on toeks Maire Raadiku „Väikesed tarbetekstid” (lk 57-58).

KOLM PÕHIVALIKUT

1. Eurode ja sentide vahele saab panna koma

Peamiselt kehtib see reegel igapäevases jooksvas tekstis – kirjavahetuses, uuringutekstides, müügipakkumistes, majandusaasta aruannetes, statistikaülevaadetes jne. Samamoodi nagu kirjutame 1,5 meetrit, 2,5 protsenti või 100,2 hertsi, nii ka 4,6 eurot.

2. Eurode ja sentide vahele saab panna punkti

Punkti kasutatakse enamjaolt siltidel, sedelitel, lipikutel, kus on kirjas üksnes hind (näiteks turul, poes, kohvikus jm) või nii vähe sõnu, et lause puudub. Tavaliselt pannakse euro tähis siis summa ette. Seega, nii nagu kirjutame sõiduaeg 1.30, nii ka summa 6.70 ~ € 6.70 või kurk 2.80 ~ € 2.80. Selline kirjaviis kipub inglise keele mõjul tulema vahel ka tavateksti, kuid seal pole see eesti keeles kombeks ja seda võiks vältida.

3. Eurode ja sentide vahele saab panna koma või punkti

Kirjavahemärgi valik on vaba siis, kui summadest kirjutatakse tabelites, hinnakirjades, kalkulatsioonides, hinnapakkumistes ja mujal, kus sõna euro ei ole mitte summa juures, vaid pealkirjas (tabel 1), tabeli päises (tabel 2) või kokkuvõtlikult mõnel real (tabel 3).

Tabel 1. Köögivilja kilo hind eurodes

  Tabel 2. Köögivilja kilo hind ja tarbijate osakaal

 

 

Tabel 3. Turutarvete kasutamine

 

 

 

 

 

 

KOLM LISAVALIKUT

1. Eurode ja sentide taha ja vahele saab panna sõnad

Tekstis võib kirjutada summade vahele ka sõnad, näiteks tavalisemal juhul 145 eurot, 80 senti, soovi korral ka 16 eurot 35 senti, 100 eurot ja 3 senti. Eurode ja sentide eraldi nimetamine on muidugi otstarbekas siis, kui arve on tekstis vähe ja ruumi palju.

2. Eurode ja sentide vahele ja taha saab panna tähise ja lühendi

Ka eurotähist ja lühendit saab tekstis pruukida. Nii võib kirjutada tavalisemal juhul 145 €, 80 s, soovi korral ka 16 € 35 s, 100 € ja 3 s. Selline nikerdamine võib olla arvutis üsna tülikas ja ebamugav, kuid täiesti võimalik.

3. Eurode taha ja sentide ette saab panna mõttekriipsu ja punkti

Pöördume tagasi hinnasiltide ja muude lipikute juurde. Kui tegu on täissummaga, mille puhul sente ei küsita, saab kirjutada hinnasildile summa järele punkti ja mõttekriipsu: 3.-, tool 1322.-. Kui kaup maksab sente, mis ei ulatu ühe euroni, võib mõttekriipsu ja punkti panna nende ette: -.80, tikud -.10. Nagu enne öeldud, ei sobi selline kirjaviis aga täistähenduslikku lausesse, kus tuleks kirjutada kaup maksis kolm eurot või kooli pidi tooma 80 senti.

 

 Loe lisaks http://www.paevakera.ee/blogi.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700