13. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 põhjust, miks su meeskond sind vihkab

Sinu meeskond vihkab sind. Päriselt. Nad lihtsalt ei ütle seda sulle näost näkku, sest sina oled see, kellelt nad palka saavad.

Ent suitsunurgas, õhtul kolleegiga läbi lumehangede kodu poole sumbates, nädalavahetusel sõbraga klaasi veini rüübates ütlevad nad asju, mille kohta võiks diplomaatiliselt öelda  - kriitika, või viisakalt väljendada – negatiivne tagasiside, või arrogantselt märkida – virisemine. Oleneb vaatenurgast ja sellest, mida tahad näha.

Niisiis, Thoughtleaders blogi abiga, provokatiivselt ja utreeritult: 10 põhjust, miks su meeskond sind vihkab:

10. Sul pole tegevuste tähtsusjärjekorda. Kõik on tähtis. Kõik tuleb kohe ära teha. Meeskond ei saa öelda „ei“ ebaolulistele teemadele ning keskenduda olulistele, nendele, mis päriselt väärtust loovad.

Ravim: Esimene samm: kirjuta tegevused üles ja paiguta nad siis Eisenhoweri maatriksile, ehk teisisõnu jaga neljaks: olulised tegevused, millega on kiire; olulised tegevused, millega on veel aega; vähetähtsad tegevused, millega on kiire; vähetähtsad tegevused, millega pole kiiret. Edasine loogika on lihtne – proovi teha nii, et üha enam tegeleksid tegevustega, mis on olulised ja millega on veel aega. Ja veel, kui tunned, et jääd jänni, siis soovitan pöörduda Eesti ühe parema ajajuhtimiskoolitaja Kristjan Otsmanni poole.

9. Sa kohtled neid nagu töötajaid. Sul pole õrna aimugi, kes nad inimestena on. Inimesed, eriti oma ala tipud, töötavad seal, kus neid koheldakse eelkõige inimestena, kes tahavad kasvada.

Ravim: Muutu ülemusest teenijaks – sinu töö on aidata teisi. Aidata saab kõige paremini siis, kui sa tead, kes see inimene on, keda sa aitad.

8. Sa ei seisa oma inimeste eest. Sinu boss ütleb sulle: kuus inimest olgu x kuupäevaks hingekirjast kadunud. Või: selle mehel sa küll ei tohi palka tõsta. Või … saad aru küll. Millal sa viimati võitlesid oma meeskonna eest? Ma mõtlen, millal sa tõsiselt võitlesid? Nii, et ka sinu enda tulevik oli laual?

Ravim: Leia midagi, mille eest sa oleksid pidanud seisma. Ja mine „madratsitele“, nagu öeldi üheks kõigi aegade parimaks filmiks valitud Ristiisas. Palgatõus, inimesele uus projekt, uus võimalus.

7. Sa räägid neile „tasakaalus“ elu vajalikkusest, andes ise niru eeskuju. Nädalavahetused ja pere on tähtsad, loomulikult. Aga miks sa siis ajad inimesi pühapäeval töömeile lugema või helistad õhtuse Aktuaalse Kaamera ajal teemaga, mis kannataks rahulikult järgmise päevani.

Ravim: Ajasta oma töömeile, et nad jõuavad kohale tööpäeval. Ja lihtsalt lõpeta see helistamine, kui tegu pole just erakorralise olukorraga. 

6. Sa ei puhka. Kunagi. „Ma pole viimase kolme aasta jooksul puhkusel käinud!“ teatad uhkelt. Sa käid (täpsemalt – jooksed) tõsise töise näoga ringi, nagu vihaleht oleks tagumiku vahel. Õhus on pinge ja su meeskond tajub seda. Tulemus on stress, potentsiaalselt muutumas distressiks.

Ravim: Mine puhkusele. Lase enda vahel lõdvaks. Tee tööl midagi mängulist, lapselikku – osta puldiga mänguauto ja kihuta sellega mööda kontorit. Pane kontorisse üles dartsulaud ja kutsu töötajad lühiturniirile.

5. Sa mikromanageerid. Ehk topid oma nina kõikidesse detailidesse. Su inimesed ei tee ise otsuseid, ei tee ka vigu ega õpi.

Ravim: Lase lahti soovist kõike kontrollida. Vali mõned väiksema riskiga projektid ja keskendu nende suhtes mittemidagitegemisele, katkestades selle vaid siis, kui keegi sinu abi palub.

4. Sa oled tallalakkuja. Kui sinu boss juhtub mööda minema, siis oled sa otsekui teine inimene. Kõik-on-kõige-paremas-korras juht, alati bossi suhtes vastutulelik, selle nimel valmis kõrvale jätma mistahes tegevuse, alati valmis kiitma bossi kaugeleulatuvat ettenägelikkust. Su inimestele see pehmelt öeldes ei meeldi – see on selge märk, et sa ei võitle nende, meeskonna, vaid enda kasu nimel.

Ravim: Proovi kick up, kiss down srateegiat – tunnusta oma inimesi. Ja kui sinu juht teeb rumala otsuse, mis mõjutab negatiivselt sinu inimesi, siis tuleb seda talle öelda. Nelja silma vahel.

3. Sa kohtled neid nagu seeni. Tõlge: sa hoiad neid pimedas ja toidab rämpsuga. „Neil pole vaja seda teada,“ on üks kahetsusväärselt sagedasti kasutatud väljend. Tulemus? Kuulujutud, mida pärast pagana raske ümber lükata.

Ravim: Lase inimestel teha valik, mida neil on vaja teada ja mida mitte. Ole nii avatud, kui vähegi võimalik.

2. Sa ei tee oma käsi mullaseks. Sinu töö on „juhtida“, inimesi, protsesse, jagada tööülesandeid. Päris töö teevad ikka „nemad“. Nad vihkavad sind sinu eebenipuust tornis tehtud otsuste pärast ning see süveneb veelgi, kui võtad enda kanda ka tunnustuse nende tehtud töö eest.

Ravim: Topi näpp mulda. Võta mõni väiksem töö, projekt ja tee see ISE ära.

1.Sa ei suuda otsustada. Võib-olla. Ehk siiski mitte. No jah. Ma ei tea. Oh jumal küll, tee juba see otsus ära! Sa ajad nad hulluks oma mõmina, kaalutlemise, ebakonkreetsete lubadustega.

Ravim: kui sinult oodatakse otsust, siis tee see otsus ära. Võib-olla pole see alati õige, ent otsustamatus on kordades halvem kui vale otsus.

Seega siis – 10 põhjust, miks su meeskond sind vihkab.

Kas mõni neist tuli tuttav ette? Jah? Ei? Mitte ükski? Kindel?

Saada see postitus oma meeskonnale ja palu neil anonüümselt hinnata 10 põhjust näiteks skaalal 1-5ni: 1 on „täiesti vale“ ja 5 on „kehtib täiega“. Enim punkte saanud põhjustega aga oleks ehk põhjust midagi ette võtta.

Või kuidas?

Autor: Lemmi Kann, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700