15. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhtlemisraskused töökaaslastega: mida teha?

Inimesega, kes tekitab positiivse välja, on hea asju ajada. Mõnus on töötada koos tasakaaluka isikuga, kes on elujaatav ja enesekindel, ei mõista kohut ega virise, vaid innustab ja arvestab teistega ehk siis on hea suhtleja.

Kuid ükskõik, kui hea suhtleja ise ka ei olda, keerulisi olukordi töösuhtluses võib ette tulla ikka.

Edukat suhtlemist iseloomustab vastastikune mõistmine ja sotsiaalne harmoonia: tunnetest arusaamine ning sellise ühise häälestatuseni jõudmine, mis soodustab suhte arengut, probleemide tasakaalukat arutelu ja sihtide ühist saavutamist. Suhtlemisraskuste korral pole tihti tegemist niivõrd kolleegi raske iseloomuga, kuivõrd tema seisundi, hinnangute ja väärtuste olulise erinemisega teie omadest. Et suhe sujuks, tuleks jätta endale aega partneri tunnetes ja seisundis selgusele jõudmiseks ning läbiarutamiseks. Selleks on vaja enesevalitsust, empaatiat ja oskust kaaslase tundeid järk-järgult mõjutada.

Mässumeelsusest ja kiuslikkusest ülesaamine

Väike annus trotsi on kohane olukorras, kus tuleb iseennast ja oma õigusi kaitsta. Mässumeelsus avaldub sageli teravalt noorukieas, kuid sellest võib kujuneda ka põhihoiak edaspidises elus toimetulekuks. Mässu ilmingud on kõigile ja kõiges vastuvaidlemine ning koostööst keeldumine. Selline hoiak võib tekkida suutmatusest määratleda, mida tahetakse, hirmust millestki olulisest ilma jääda või sihikindlast vastutöötamisest.

Kuidas käituda mässumeelsega?

• Lähtuge arusaamast, et kiuslikkuse ja viha varjus võib olla hirm (kahju kannatada, millestki ilma jääda jne).

• Paluge mässajal selgitada oma suhtumise tagamaid. Aidake sõnastada probleem ning eristada faktid nendega seotud tunnetest. Jääge seejuures neutraalseks ning hoiduge “süttimast”. Suunake kaaslane pigem rahunema ning järele mõtlema, mida ta saavutada tahab.

• Leidke ja aidake sõnastada positiivne eesmärk. Tunnustage vaid neid seisukohti, millega saate nõustuda.

• Aidake selgitada teiste seisukohtade puudusi. Tehke seda suunavate küsimuste abil.

• Küsige ettepanekuid, kuidas olukorda muuta. Suunake sõnastama mitmeid lahendusvariante ja mõtlema võimalikele tagajärgedele.

• Kui pakutud ideed on elluviidavad, siis aidake läbi mõelda sammud, kuidas jõuda nende rakendamiseni; kui aga ebareaalsed, juhtige tähelepanu neis peituvatele puudustele ja ohtudele.

Pettunu toetamine

Taandunud ning kõigest eemale tõmbunud inimene leiab, et tal on palju puudusi ning pingutamisest pole niikuinii abi. Näib, nagu ei köidaks ega huvitaks teda õieti miski, nagu oleks ta ükskõikne ja tuim. Sellises seisundis inimesega ei soovita harilikult tegemist teha, tal lastakse lihtsalt niisama omaette olla.

Passiivne ja eemalehoidev kolleeg jahutab oma olemasoluga teiste rühmaliikmete tegutsemisindu ning mõjutab pärssivalt töömotivatsiooni. Emotsionaalne liider suudab “tardunud” kolleegi rühma tegevusse kaasa tõmmata. Ta võtab ajutiselt ohjad enda kätte, loob turvatunnet ja pakub toetust, kuni uued teadmised ja oskused kolleegi kõikumalöönud eneseusu ning kindlustunde on taastanud.

Pakkuge pettunule tuge:

• olge tema lähedal ning näidake, et hoolite temast

• paluge tal kõnelda sellest, mis haiget teeb, ning juhtige jutt tema tugevatele külgedele

• tunnustage kaaslast kas või vähesegi tehtu eest

• küsitlege teda, et aidata tal selgusele jõuda, mida ta tahab

• õhutage teda selgitama, mida ta suudab

• toetage ja abistage teda eesmärkide seadmisel ning uute võimaluste otsingul.

Loe töösuhetest pikemalt Äripäeva Juhiabi käsiraamatust.

Autor: Lemmi Kann, Taimi Elenurm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700